REKLAMI GEÇ

Ustalık belgesi sorunu çözülmeli

Ustalık belgesi sorunu çözülmeli

Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol ustalık belgesi sorununun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Ekim 2012 Salı, 12:40

2004 yılından bu yana işyeri açılmaları sırasında ustalık belgesi aranmamasının ülkemizin mesleki eğitim sistemi ve iş yaşamını olumsuz etkilediğini ifade eden Çelikkol, “Avrupa Birliğine girme sürecinde mesleki eğitimi sekteye uğratmaktadır. Her mesleğin standartlarının belirlendiği bir süreçte işyeri açanların bazılarından ustalık belgesinin aranmaması hem esnaf ve sanatkârlar açısından hem de vatandaş olarak bizleri olumsuz etkilemektedir. Bir kuaförün, güzellik uzmanının, saat tamircisinin, terzinin, döşemecinin ustalık belgesi olmadığını kabul edebilir misiniz? Ama maalesef hala ustalık belgesi istenmeden işyeri açılabiliyor. ESDEP Projesi kapsamında sorunun çözüme kavuşturulması planlanmasına rağmen bir adım atılamamıştır. Mesleki eğitimin cazibesini koruması yanında meslek ustalarının ve tüketicinin korunması amacıyla Ustalık Belgesinin, işyeri açılırken zaruri olarak istenmesi için acilen düzenleme yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Esnaf-sanatkar statüsündeki kişilerden ustalık belgesinin aranmasının topluma nitelikli işgücü ve girişimci sağladığını belirten Başkan Çelikkol, “Esnaf ve sanatkarlarımız Ahilik Kültürü çerçevesinde uzun yıllardır ülkemizdeki mesleki eğitim sistemine destek olmuş, zaman zaman getirdiği yüklere rağmen bu desteğini bugüne kadar sürdürmüştür. Ancak olumsuz gelişmeler devam etmektedir. Taksicisi, berberi, tatlıcısı esnaftır, el emeği ustalık ister. Mesleki (ustalık) belgesi sorununun çözülmesi; belge sahibi kişilerin işyeri açmalarını sağlaması yoluyla gerçek meslek erbabının korunması, kendi işyerlerini açması hem de bu kişilerin ürettiği mal ve hizmetten yararlanacak olan tüketicilerin korunması anlamında çok büyük öneme sahiptir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı