REKLAMI GEÇ

Ekonomiyi ‘Gezi ve Darbe’ frenledi

Ekonomiyi ‘Gezi ve Darbe’ frenledi

Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği ‘Değişen Dengeler ve Yeni Roller’ konulu konferansa katılan Cumhurbaşkanlığı Akademik İstişare Konseyi Üyeleri Prof. Dr. Kerem Alkin ve Prof. Dr. Emre Alkin, küresel ekonomi ve ülkemizdeki ekonomik gelişmelerle ilgili bilgiler verdi. Kerem ve Emre Alkin, işadamlarının merak ettiği soruları da yanıtladı.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 23 Mayıs 2017 Salı, 18:05

Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD), 23 Mayıs Salı günü (Bugün) iki önemli akademisyeni konferansta ağırladı.

Son dönemde Varlık Fonu’nda yer alan isimler arasında dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Akademik İstişare Konseyi Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslar arası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ile Cumhurbaşkanlığı Akademik İstişare Konseyi Üyesi ve Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, ‘Değişen Dengeler ve Yeni Roller’ konulu konferansta BASİAD üyeleri ile bir araya geldi.
Dedeman Otel’de bugün saat gerçekleşen konferansta, küresel ekonominin ülkemize yansımaları ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler ile yeni sistemde beklentiler konuşuldu. Konferansta Vali Dr. Ahmet Altıparmak, sanayici ve işadamları da davetli olarak katıldı.

“DÖRT YILDIR EKONOMİYİ KONUŞAMIYORUZ”
Babadağ Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Selim Kasapoğlu, Türkiye’nin çalkantılı siyaset, Gezi olayları ve darbe girişimi nedeniyle 4 yldır ekonomiyi konuşamadığını belirterek, “2003 yılında başlayan ve 2009’a kadar süren hızlı bir büyüme dönemi, 2009-2013 arası yavaşladı ve maalesef 2013’ten bugüne kadar süren ekonomik duraklama yaşadık. 2013 yılıda Gezi olayları ile başlayan siyasi çalkantı dönemi, 17-25 Aralık dönemi ile devam etti. Çeşitli terör olayları ile sürekli sıcak tutulan siyaset gündemi, 2016 15 Temmuz’unda yaşadığımız alçak FETÖ darbe girişimi ile yakın tarihimizin en uzun gecesini yaşadık. Türk Milleti’nin basireti ile atlatılan bu kanlı darbe girişimi sonrasında 16 Nisan’da yönetim sistemini kökten değiştiren Anayasa Referandumu’nun halk oyu ile kabul edilmesiyle ülkemiz için yeni bir süreç başladı. Bu 4 yıllık süreçte maalesef ne ekonomiyi ne de ihracatı akıllı konuşma, tartışma ve geliştirme şansı yakalayamadık. Ümid ediyoruz ki yürütmenin yeniden şekillendirildiği bu yeni dönemde artık ekonomik büyüme hedefleri tekrar gündeme alınacaktır” dedi.

“YENİ BİR MODELE SAVRULDUK”
Konferansta ilk sözü alan Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye’nin darbe girişimi ile yeni bir büyüme modeline savrulduğunu belirterek, Yeni stratejiler oluşturma adına yeni bir dönem bizi bekliyor. Türkiye’nin 2023 için 500 Milyar Dolar hedefi vardı. Bu hedef 2006-2008’de ekonominin ivme yaptığı dönemde konulmuştu. Ancak Dünya ticareti de hiç iyi durumda değil. Dünya ticareti 2023’e doğru 15 trilyondan 32 trilyona gitme eğilimi olsaydı, Türkiye bunun yüzde 1.5’u ile hedefini yakalayacaktı. Ancak bu rakamın 24 trilyona ancak gelebileceği ön görülüyor” dedi.
Prof. Dr. Emre Alkin ise Türkiye’nin koalisyon kültürünü beceremediğini, Cumhurbaşkanı erdoğan’ın getirdiği 50+1’in ülke yararına olumlu olduğunu belirtti. Ekonomide de çarpıcı örnekler veren Alkin, “Dünyanın direksiyonunu 14 firma yönetiyor. Önemli olan bu firmaların arasına bir Türk sokabilmek. İşte Varlık Fonu bunun için kuruldu. Dünyaya Çanakkale domatesi satmak için açılırsak bir yere gidemeyiz. Büyümek için çarpıcı, sıra dışı bir şeyler yapmamız gerek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı