REKLAMI GEÇ

Denizli için kara yıl 2007

Denizli Sanayi Odası düzenlediği toplantı ile AB Bilgi Bürosu ve 2007’nin değerlenmesini yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci’nin 2007 yılında Denizli ekonomisin devletin bazı uygulamalardan dolayı kötüye gittiğini açıklarken, yıl içinde AB ülkelerine yapılan ihracatta da yüzde 20 oranında bir düşüş yaşandığını belirtti

/ DENİZLİHABER / 29 Kasım 2007 Perşembe, 01:00

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci düzenlediği basın toplantısı ile 2007’yi değerlendirdi. 2007 yılı içerisinde Denizli Sanayi Odasının yaptığı çalışmaları ve Denizli ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Keçeci, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Devletin bazı yanlış uygulamalarından dolayı tekstil firmaların zarar ettiğini açıklarken, 2007 yılında AB ülkelerine yapılan ihracat rakamlarının 2006 yılına göre yüzde 20 oranında azaldığını belirtti. Toplantıda ilk Denizli Sanayi Odasında kurulan AB Bilgi Bürosu hakkında bilgi veren Keçeci, 2007 yılında AB Bilgi Bürosu sayesinde önemli çalışmalara imza attığını belirtti.

Denizli’nin AB Bilgi Bürosu

Denizli Sanayi Odası bünyesinde bulunan bilgisi bürosunun Denizli Sanayicisi ve Tekstilcisi konusunda önemli çalışmalar yaptığını açıklayan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “ AB bilgi bürosu çevre sanayi ve odalar birlikte çalışmalarını yürüterek önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Sanayicimizin AB ve son gelişmeler hakkında bilgilendirilmesi için AB fonlarından yararlanan büromuz yıl içerisinde bir çok proje üreterek sanayicimizin önüne sundu. Bunların başında Uluslar arası Tekstil ve Konfeksiyon Zirvesi, Oğuz Aksever konferansı, C-E belgesi ve bunun stantları konusunda panel ve Alman Başkonsolosu ile birlikte Denizli’de Alman Unesco Kültür Sergisinin açılması ”dedi. DSO bünyesinde yer alan AB Bilgi Bürosunun 2007 yılı içerisinde 27 bin Euro pay aldığını da belirten Keçeci, 2008 yılında bu miktarın daha fazla olacağını belirtti. AB ilerleme raporu hakkında da açıklamalar da bulunan Keçeci, “ AB ilerleme raporunda yer alan bazı maddeler Türkiye’nin AB’ye girme sürecini daha da uzatmıştır. Bizleri Avrupa Birliği’ne almamak için ellerinden geleni yapıyorlar ve önümüze bir sürü sorun çıkartıyorlar. Buda biz sanayicileri ve işadamlarını ümitsiz bir duruma sokmuştur” dedi.

Keçeci “2007 Denizlili Sanayiciler İçin Kötü Bir yıldı”

2007 yılında ekonomi alanında yaşanan sıkıntılara da değinen Keçeci, hükümetin bazı uygulamalarının Denizlili sanayicileri zor duruma soktuğunu ve bunun ihracat verilerinde de gözle görüldüğünü belirtti. En önemli konunun kur ve buna bağlı olarak piyasalardaki dalgalı kurun sanayicileri ihracat yapamaz hale getirdiğini belirten Keçeci, “ Düşük kur, yüksek faiz piyasayı kötü etkiledi. YTL’nin pahalı olması dolar bazında ihracat yapan firmalarımızı yurt dışına ihracat yapamaz hale getirirken, diğer ülkelerdeki firmalar ile rekabet edemez hale getirmiştir. İhracata bakıldığında ise geçen yıla göre 2007 yılında ihracat rakamlarında yüzde 20 oranında bir düşüş görünmektedir. Buna piyasadaki dalgalı kurdan kaynaklanmaktadır.”dedi.Türkiye’nin son yıllarda en önemli konusunun enerji olduğunu ve sanayicinin de bu durumdan olumsuz etkilediğini açıklayan Keçeci, “ Enerji son 3 yıldın bıçak sırtında gitmekte. Eğer bu yıl kötü bir kış geçirirsek gelecek yıllarda önemli bir enerji sorununun yaşanacağını fark etmedeyiz. Enerji fiyatlarında yaşanan pahalılık ise sanayicimizi zor durumda bırakıyor. Evlere daha pahalı olması gerekirken, bu zamlar sanayicimize yüklenmektedir. Şuanda dünya genelinde elektriği en pahalı kullanan sanayi Türkiye’de bulunmaktadır. Biran önce dağıtımın özelleştirilmesi ve kaçakların önlenerek, enerji fiyatlarında bir indirim yapılması gerekmektedir.”dedi. Hükümetin seçim döneminde verdiği bazı istihdam ve işveren üzerindeki yükleri indirme vaatlerinin de yerine gelmediğini belirten Keçeci, hükümetin biran önce bu vaatleri yerine getirmesini beklediklerini açıkladı.

Bölgesel teşvik beklentisi

Devletin yatırım teşvik çalışmasının artık il bazlı değil bölgesel olarak yapılması gerektiğini belirten Keçeci, “ Yatırımların bölgesel ve sektörel bazda yapılmalı. Teşvikten yaralanan komşu illerimizde ilerleme yaşanmakta ve ilimizdeki yatırımcı işadamları ve firmalar yavaş yavaş bu bölgelere kaymakta. Denizli artık istihdam yapamaz hale gelecektir. Firmaların tevsik verilen illere kayması bizleri tedirgin etmekte. Yakın zamanda hükümetin bunları düzeltmesi gerekiyor” dedi. Mermer sektörü konusunda devletin destek vererek geliştirilmesi gerektiğini belirten Keçeci, Denizli’deki mermer ve yer altı zenginliklerinin kullanılabilmesi için Mermer Organize Sanayi Bölgesinin biran önce kurulması gerektiğini ve buna da devletin destek vermesi gerektiğini belirtti.

2007’nin iki önemli gelişmesi

2007 yılını zararla kapatan Denizlili sanayici ve işadamları için devlet iki önemli çalışma gerçekleştirdi. Toplantıda Denizli için 2007 yılında yapılan iki önemli çalışmanın bulunduğunu belirten Keçeci, bunların Denizli Sivil Hava Alanı ile Devlet Demir Yollarının yatırım yaparak limanlara ilimizden de yük taşıması konusu oldu. Keçeci, “ Denizlili sanayicimiz ve ihracat yapan firmalarımız limanlara yüksek maliyette mallarını gönderiyordu. Nakliyede sıkıntılarımız vardı. Devlet Demir Yolları yatırım yaparak ilimizde yükleme ve indirme istasyonları yapmaya başladı. Yakın zamanda ucuz maliyetle limanlara mallarımızı demir yolları ile göndereceğiz.”dedi. Denizli için 2007 yılında bir diğer önemli gelişmenin de sivil hava alanın yapılması olduğunu belirten Keçeci, “ Şuanda tek bir uçağın olması ve sadece İstanbul’a olması bizlerin yüksek fiyatlarla seyahat etmesine neden oluyordu. Hava alanın açılması ile birlikte firmalar arasında bir rekabet olacak ve her firmanın uçağı ilimize gelecek. Buda daha ucuz seyahat ve her ile ulaşım sağlayacak.”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı