REKLAMI GEÇ

Denizli ihracatında yüzde 33.9’luk artış

Denizli ihracatında yüzde 33.9’luk artış

DETKİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli’nin Mayıs ayı ihracatının yüzde 33.9’luk artışla, 95.2 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Kocasert, Denizli’den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.6 arttığını bildirdi.

/ DENİZLİHABER / 4 Haziran 2010 Cuma, 18:05

Denizli’nin Mayıs ayı ihracat rakamlarını, DETKİB Başkanı Süleyman Kocasert açıkladı. Kocasert, Denizli ihracatının Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.9’luk artışla 95.2 milyon dolara ulaştığını söyledi. Kocasert, “Ocak-Mayıs döneminde gerçekleştirdiğimiz ihracat değeri ise yüzde 35.4’lük artışla 484 milyon dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde ülkemiz ihracatı ise yüzde 23.4’lük artışla 44 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Daha iyi bir performans sergilememizin bir nedeni de tekstil ve hazır giyim sektörü dışındaki ihracatın da DETKİB’den geçmesidir. Denizli’den yapılan ihracatın Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınmasının en doğrusu olduğunu düşünüyoruz” dedi

Kocasert, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin adının, Denizli İhracatçılar Birliği olarak değiştirilmesi için girişimlerinin sürdüğünü, bu konuyla ilgili müjdeyi en geç Temmuz ayında vereceklerini söyledi.

DETKİB’den Mayıs ayı içerisinde yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatı ise yüzde 10.6’lık artış gösterdi ve 76 bin 962 dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde, DETKİB’den yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.9’luk artış göstererek, 419 bin 961 dolar olarak gerçekleşti.

“İsrail ile yaşananlar yıl
bazında çok etkili olmaz”
Kocasert, DETKİB Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Küçüker, Veli Oğuz, DETKİB Genel Sekreter Vekili Levent Öztaş ve DETKİB Ar-Ge Şube Başkanı Şadiye Baykent ile birlikte yaptığı basın toplantısında, İsrail ile yaşananlara da değindi. Kocasert, “Bu hafta başında yaşadığımız menfur hadiseler sonucu vefat eden askerlerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu olaylar, birlik ve beraberlik halinde, ülke olarak her anlamda gücümüze güç katmamız gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlattı. Bu tespitin bize bakan yönünü ise daha fazla üretim, daha fazla ihracat olarak özetleyebiliriz. Ümit ediyoruz Orta Doğu bir gün barış ve refah bölgesi olur” dedi. Kocasert, Türkiye ile İsrail’in değil, İsrail ile dünyanın karşı karşıya getirilmesi gerektiğini belirterek,iki ülke arasında yaşanan gelişmelerin, ticari ilişkilerden çok turizm sektörünü etkileyebileceğini söyledi. Kocasert, “Teröre kayıtsız kalamayız. Olumsuzluklar yaşanacaktır ancak en yoğun olumsuzluğu, kısa vadede turizm sektörü yaşar. İş adamları için kısa vadede karşılıklı sipariş iptalleri yaşanabilir ama yıl genelinde çok etkili olacağını düşünmüyorum” dedi.

“Farklı işbirliklerine gidiyoruz”
Dış siyasette yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Kocasert, “Ekonomik krizin ardından, toplanma sürecine en hızlı giren ülkeler gelişmekte olan ülkeler oldu. Türkiye de bu grubun içerisinde yer alıyor ve bu toparlanma sürecinde dış ticaretle ilgili etkin stratejiler de üretiyor. Geçtiğimiz ay içerisinde, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in ülkemizi ziyareti, Sayın Başbakanımızın ise Yunanistan ve Latin Amerika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler, altı çizilmesi gereken önemli adımlar oldu. Rusya ile 5 yılda 100 milyar dolar ticaret hedefi kondu. Komşumuz Yunanistan ile dostane ilişkilerin sürdürülebilmesi ise her iki ülkenin de çıkarına olan bir gelişme. Brezilya’ya gelince; hepimizin bildiği üzere son dönemde adı BRIC ülkeleri arasında anılan Brezilya, Türkiye ile birlikte G-20 Platformu’nun üyeleri arasında yer alıyor. Brezilya ile birlikte Türkiye’nin arabuluculuğunda İran’ın zenginleştirilmiş uranyum takasını kabul etmesi tüm dünyada yankı buldu. Dolayısıyla dış siyaset alanında farklı işbirliklerine gidiyoruz. Bunun elbette ki dış ticaretimizdeki gelişmelere de etkisi olacaktır” dedi.

“Euro’daki gelişmeler tedirgin edici”
Kocasert, Euro’daki tedirgin edici gelişmelerin ciddi boyutlarda seyrettiğini belirterek, “1.20’lere kadar gerileyen parite, ihracat rakamımızı, karlılığımızı olumsuz etkileyecek ve Avrupa’daki talep daralması ile miktar bazındaki ihracatımızın olumsuz etkilenmesi beklenen gelişmeler arasında yer alıyor. İhracat pazarlarımızı daha fazla çeşitlendirmenin yollarını aramak mecburiyetindeyiz” dedi.

“MB’nin istikrarlı duruşundan memnunuz”
Kocasert, “İçinde bulunduğumuz ortamda Merkez Bankası’nın faizler konusundaki istikrarlı duruşundan memnunuz. Zira sıcak para girişi, kur baskısını ihracatçılar açısından dayanılmaz boyutlara getirebilir” dedi.

“Fuar genelde iyi geçti”
Evteks Fuarı ile ilgili de değerlendirmeler yapan Kocasert, “Mayıs ayı içerisinde ilimizi yakından ilgilendiren İstanbul-Evteks Fuarı gerçekleşti. Açılan 62 stant ile fuardaki stantların yüzde 10’u Denizlili firmalara aitti. Fuara katılan firmalarımızdan edinilen izlenim, genelde fuarın iyi geçtiği yönünde… Diliyorum ki fuar sonrası siparişler tatmin edici düzeyde olur” dedi.

“İplik fiyatlarının ateşi düştü”
Fuar öncesinde, DETKİB’de iplikle ilgili yapılan toplantıda tartışılan iplik fiyatlarındaki öngörülmeyen artışın, fuarda müşteriler tarafından kabullenildiğini gördüklerini ifade eden Kocasert, “Diyebiliriz ki iplikteki gelişmelerle ilgili toplantıyı tam zamanında gerçekleştirmişiz ve ihracatçılar olarak fiyatlarımızdan taviz vermeme eğilimimizi doğru belirlemişiz. Artık, firmalarımız da ihtiyaçları kadar iplik alıyorlar ve iplik stoklamıyorlar. İplik fiyatlarının düşüşünde bu da çok etkili oldu. İplik ve pamuk fiyatlarının ateşi düştü diyebiliriz” dedi.

“Made in Denizli ilgi gördü”
Kocasert, “Bu fuarda ilk kez gerçekleşen ve ‘Denizli’ markasının oluşturulması hususunda önemli bir adım olan, fuar trend alanındaki ‘Made in Denizli’ köşesi, beklediğimizin üzerinde bir ilgi gördü. Beklediğimizin ötesinde yankı bulan ve stant açan firmalarımıza daha fazla ziyaretçinin gitmesini sağlayan bu projeyi, daha ileriye taşıyacağız. Diyebilirim ki bu fuarda Denizli markasının öngördüğümüzden daha değerli bir marka olacağının ipuçlarını aldık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı