REKLAMI GEÇ

DENİZLİ İHRACATININ YILDIZLARI

DENİZLİ İHRACATININ YILDIZLARI

DETKİB, Denizli’de 2009 yılından DETKİB üzerinden, imalatçı bazında en fazla ihracat yapan ilk 11 firmayı ödüllendirdi.

/ DENİZLİHABER / 26 Mart 2010 Cuma, 18:55

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB), 2009’da, DETKİB üzerinden, imalatçı bazında en fazla ihracat yapan ilk 11 firmayı ödüllendirdi. Anemon Otel’de yapılan ödül törenine, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da katıldı.

DETKİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, törende yaptığı konuşmada, Denizli’nin ihracat rakamlarını açıkladı. Memişoğlu, “Denizli Ocak-Şubat 2010 döneminde 311 milyon dolarlık ihracatı ile 16.1 milyar dolarlık ülke ihracatının yaklaşık olarak yüzde 2’lik kısmını gerçekleştirmiştir. Bu performansı ile Denizli en çok ihracat gerçekleştiren sekizinci şehir konumundadır. Denizli ilinin tekstil ve konfeksiyon ihracatındaki yerine bakacak olursak, ülkemiz tekstil ve konfeksiyon ihracatının yüzde 5’lik kısmını gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Zira ülkemiz tekstil ve konfeksiyon ihracatı Ocak-Şubat 2010 döneminde 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş iken, DETKİB kayıtlarına göre Denizli’den gerçekleşen tekstil ve konfeksiyon ihracatı toplamı 167 milyon dolardır” dedi.

Memişoğlu, “Tabi burada ortaya çıkan diğer bir durum da şudur. İlimizden yapılan toplam TİM rakamlarına göre ihracat 311 Milyon Dolar iken, bizim Birliğimiz rakamlarına göre ihracat değeri ise 167 Milyon Dolar düzeyindedir. DETKİB olarak kayda aldığımız ihracat değeri toplamı, ilimiz toplam ihracat performansının % 54’ünü yansıtmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak Birliğimiz adının Denizli İhracatçılar Birliği olarak değiştirilmesi ve bütün sektörlerin iştigal konusuna dahil edilmesi girişimimizin olumlu sonuçlanmasını ümitle bekliyoruz. Böylelikle ilimizde kurulu olan İhracatçılar Birliğimiz tüm sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımıza hizmet verebilir bir konuma gelecektir” dedi. Memişoğlu, eski tekstil makine ve teçhizatlarının yenilenmesine yardımcı olacak bir desteğin hem tekstil sektörünü tekrar canlandıracağını hem de yüksek katma değerli tekstile geçişi hızlandıracağını belirterek, bu konuda Bakan Çağlayan’dan destek istedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, ihracatçılardan ümitsizliğe kapılmamalarını istedi. İhracatta bir canlanma olmasına rağmen, istihdamda buna paralel bir yükseliş olmadığını ifade eden Zeybekci, “Ne olur ümitsizliğe kapılmayın. Bu topraklar, 5 bin yıldan beri eğiriyor, dokuyor, satıyor. 5 bin yıl sonra bile Denizli, yine tekstil ve konfeksiyonda lider olmaya devam edecektir” dedi. Zeybekci, DETKİB’e de sitem etti. Zeybekci, “En ihracatçı belediye başkanı ödülünü istemiştim. Onu vermediler. İnşallah seneye verirler” dedi.

Bakan Zafer Çağlayan, “Sabah yaptığımız toplantı, gaz alma toplantısı değildi. Zaman zaman gaz alacağız zaman zaman da gaz vereceğiz. Denizli’nin hak ettiği ihracatı yakalaması ve koruması için gaz vereceğim. 2002 yılında sanayi odası başkanıyken, Türkiye’nin ihracatının bu kadar yükseleceğini söyleseler, inanmazdım. Tüm işverenleri alkışlamak istiyorum. Bunun temelinde, siyasi ve ekonomik istikrar ile yolu açıldığı ve destek verildiği zaman atılıma geçen sanayici ihracatçı var. Türkiye, özel sektör marifetiyle gelişmenin en güzel örneğini son 7 yılda verdi” dedi. Denizli’nin, Türkiye ihracatının 8 numaralı oyuncusu olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “Türkiye, ihracat odaklı bir üretim sistemine geçmek zorunda. 2023 yılında, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini vallahi de billahi de yakalarız. Denizli’nin payı da bence sizin söylediğiniz gibi en az 15 milyar dolar değil, 20 milyar dolar olacaktır” dedi. Bakan Çağlayan, 2011’de yeni bir teşvik sistemine geçeceklerini ancak sektörel ve proje bazlı teşviğin süreceğini söyledi. Bakan Çağlayan, “Teşvik sistemini de ihracat odaklı üretim sistemine göre yapacağız” dedi. Bakan Çağlayan, Denizli’nin Türkiye ihracatının tipik bir örneği olduğunu belirterek, “Denizli için kim ne derse desin, moralinizi bozmadan, altın harflerle yazdırdınız” dedi. Bakan Çağlayan, esnaf kefalet kredilerinden, Halkbank’ın aldığı komisyon oranını daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde düşürdüğünü ancak bunun tekrar yükseldiğini öğrendiğini belirterek, bu konuyu, Halk Bankası ile tekrar görüşeceğini söyledi ve birkaç gün içinde bu konunun düzeltileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından, DETKİB üyeleri arasında, ihracatçı olarak en fazla ihracat gerçekleştiren, tek dış ticaret sermaye şirketi olan DTS Denizli Tekstil Dış Ticaret A.Ş.’ye ödülü verildi. Ödülü, DTS adına Sedat Demirden Bakan Çağlayan’ın elinden aldı.

Daha sonra, DETKİB üzerinden, 2009 yılında, imalatçı bazında en fazla ihracat yapan ilk 10 firma olan sırasıyla; Menderes Tekstil, Hürsan Havlu, Ozanteks, Küçüker Tekstil, Gamateks, Eke Tekstil, Nesa Teksti, Demsan Denizli Mensucat Sanayi, Dok-San Denizli Dokuma Sanayi ve İpekyolu Tekstil’e ödülleri Bakan Çağlayan ve Bakan Kavaf tarafından verildi. Denizli Belediye Başkanı Zeybekci’nin, DETKİB’e olan siteminden sonra, Zeybekci’ye de Turkuaz Tekstil’in aynı sıralamada 11. sırada yer alması nedeniyle ödül verildi. Bakan Çağlayan, “Bu ödülü, en ihracatçı belediye başkanına veriyorum” dedi.

Daha sonra ise törende özel ödüller sahiplerini buldu. Esat Sivri’ye, Denizli tekstilinin duayeni olduğu için ödül verildi. DETKİB eski Başkanı Raşit Güntaş’a da uzun yıllardır DETKİB’e verdiği hizmetler nedeniyle ödül verilirken, yaptıkları ar-ge çalışmaları ve yeni ürün buluşları nedeniyle Funika Holding’e ödül verildi. Funika’nın ödülünü intihar eden İş Adamı Osman Nuri Sözkesen’in oğlu, Kemal Sözkesen aldı.

Tören sonunda, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a, 120 yıllık, saf ipekten Buldan dokuması hediye edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı