REKLAMI GEÇ

Denizli kişi başına gelirde büyük illeri solladı

Denizli kişi başına gelirde büyük illeri solladı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV)yaptığı ”Gelişmişlik Göstergesi Olarak Gece Işıkları: İller Arası Gelir Eşitsizlikleri Ne Durumda” başlıklı araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 2001’de kişi başına gelirde ilk 10’da yer almayan Denizli, 2013’te üç büyük ili geride bırakarak 7. Sıraya yükseldi.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 6 Mayıs 2016 Cuma, 10:32

TEPAV tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk defa kullanılan ışık verileriyle 81 ilin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verileri ortaya çıkarıldı. NOAA uyduları aracılığıyla toplanan gece gece ışıkları verilerinin sayısaylaştırılmasıyla hazırlanan ve illerin büyüme performanslarını gösteren bir harita ortaya çıkarıldı.

denizli-gelirde-3-buyuk-ilin-onune-gecti-1

RENKLER NEYİ İFADE EDİYOR?
TEPAV’ın yayınladığı rapordaki Türkiye haritasında iller kırmızı, lacivert, mavi ve turuncu renklerle kaplandı. Kırmızı renkler büyümenin yavaşladığını, lacivert ise büyümenin çok hızlı olduğunu ifade ediyor. Lacivertle kaplı illerin büyüme hızı yüzde 6 ile 8, mavi ile kaplı illerde büyüme yüzde 3.7 ile 6, turuncu ile kaplı illerde büyüme hızı yüzde 2 ile 3.7, kırmızı ile kaplı illerde büyüme hızı 0.45 ile 2 arasında değişiyor.

DENİZLİ TURUNCUYLA KAPLI
Bu haritada Denizli büyüme hızının yüzde 2 ile 3.7 oranında ifade edildiği turuncu renkle kaplı görülüyor. Buna göre, 2001 yılında kişi başına gelirde ilk 10 dışında kalan Denizli, 2013 verilerine bakıldığında 7. sırada yer alıyor.

denizli-gelirde-3-buyuk-ilin-onune-gecti-2

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’İ GEÇTİK
TEPAV’a göre, Denizli’de kişi başına gelirde üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir’i geride bıraktı. 2013 verileriyle Denizli’de kişi başına gelir 12 bin 956 dolar olarak hesaplandı. Raporun ortaya koyduğu bir başka ilginç sonuç, ilk 10’daki illerden üçünün Ege’den olması. Manisa 5 ve İzmir 8. sırada bulunuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı