REKLAMI GEÇ

Sarayköy’de 2. santralin yolu açıldı

Sarayköy’de 2. santralin yolu açıldı

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararla, Sarayköy’ün Tekke Hamamları olarak bilinen bölgesinde jeotermal enerji santralı kurulmasının yolu ardına kadar açıldı. Önce Turizm Bölgesi ilan edilen alanla ilgili karar iptal edildi, şimdi de Büyükşehir Belediyesi elektrik üretimi için ihaleye çıkma kararı aldı. Meclis, ihaleyle ilgili şartları belirlemek üzere encümene yetki verdi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 15 Haziran 2016 Çarşamba, 10:53

Denizli’de 2006 yılında Pamukkale, Karahayıt, Gölemezli ve Buldan-Yenicekent ile birlikte, Sarayköy’ün Tekke Hamamları olarak bilinen sıcak su kaynaklarının bulunduğu alan “Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi” ilan edilmişti.

denizla-saraykoy-deki-alan-turizim-bolgesinden-cikarildi-2

Bakanlar Kurulu’nun 4 Aralık 2006 tarih ve 2006/11354 sayılı bu kararı geçen yıl iptal edilerek, 2014’den itibaren gündemde olan jeotermal santral kurulmasının yolu açıldı. Son aşamada ise Büyükşehir belediye Meclisi, bölgenin 25 yıl süreyle kiraya verilmesi için ihaleye çıkma kararını aldı. Böylece Kızıldere’deki mevcut santralden sonra, Tekke Mahallesi yakınlarına yeni bir jeotermal enerji santralı kurulmasıyla ilgili bir aşama daha geçilmiş oldu.

denizla-saraykoy-deki-alan-turizim-bolgesinden-cikarildi-1

2041 YILINA KADAR KİRALANACAK
Büyükşehir Belediyesi’nin dün yapılan toplantısında, gündemde 42. madde olarak yer alan Tekke Mahallesi mevkisindeki 3 bin 470 hektar sahanın jeotermal enerji üretimi için ihale yoluyla kiraya verilmesi konusu görüşüldü.

İl Özel İdaresi döneminde iki kuyunun açıldığı sahanın jeotermal enerji üretimiyle ilgili ruhsatının 2011’de alındığı, bu sürenin de 2041 yılında dolacağı ifade edilerek, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu görüşmeye açıldı.

ZOLAN: ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR
Konuyla ilgili meclis üyelerine bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Tekke Mahallesi’ndeki jeotermal kaynağın işletme ruhsatının 2041 yılına kadar olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Zolan, “Her geçen gün bizim zararımıza. Çünkü jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretilmesiyle ilgili alınan işletme ruhsatının süresi 25 yıl sonra doluyor. Burası bizim istediğimiz şartlarda ihale edilirse, belediyemize ciddi anlamda kaynak olacak” dedi.

denizla-saraykoy-deki-alan-turizim-bolgesinden-cikarildi-3

AYDA 3 MİLYON KAYNAK SAĞLANACAK
Kiraya verilme şartlarını ana hatlarıyla da anlatan Zolan, “İhale şartlarımızdan birisi cirodan pay alınması. İhaleye alan firma, aylık cirosundan yüzde 1 payı belediyemize aktarmak zorunda. Ayrıca elektrik üretiminde kullanılan su, Sarayköy’de konutların ısıtılmasında, seralarda ve termal turizmde kullanılacak. Eğer bu şartlarda ihale gerçekleşir ise ayda en az 3 milyon liralık kaynak sağlanmış olacak. Biliyorsunuz alt yapı çalışmaları nedeniyle borçlandık. Bu borçların ödenmesi gerekiyor. Ayrıca DESKİ’nin aylık elektrik gideri 2 milyon lira, Büyükşehir’in de aynı. 25 yıl DESKİ ve Büyükşehir’in elektrik gideri karşılanmış olacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı