REKLAMI GEÇ

DENİZLİ TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATI YÜZDE 31.46 ARTTI

DENİZLİ TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATI YÜZDE 31.46 ARTTI

DETKİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Mart ayı tekstil ve konfeksiyon ihracatının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.46 arttığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Nisan 2010 Pazartesi, 16:26

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye’nin IMF ile anlaşması için bazı çevrelerin felaket senaryoları çizdiğini ancak anlaşma olmamasına rağmen ne faizlerin fırladığını ne de borsanın düştüğünü söyledi. Memişoğlu, DETKİB binasında düzenlediği basın toplantısında, Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Mart ayı tekstil ve konfeksiyon ihracatının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.46 arttığını ifade eden Memişoğlu, 2010 yılı Mart ayında birlik tarafından kayda alınan ihracat rakamının 87 milyon 394 bin 1135 dolar olduğunu, bunun yüzde 31.16’lık artışa tekabül ettiği açıkladı.

^”AB ülkelerine ihracat yine başı çekiyor”
Hüseyin Memişoğlu, Denizli tekstilinin 3 ana kalemini oluşturan ürünlere bakıldığında, Mart ayında ayında bornoz- sabahlık ihracatında yüzde 2.9’luk bir düşüş gözlenirken havlu ihracatında yüzde 19.4’lük, çarşaf-nevresim ihracatında ise yüzde 18.9’’luk bir artış meydana geldiğini bildirdi. Denizli’deki Mart ayı tekstil ve konfeksiyon ihracatında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin halen başı çekmeye devam ettiğini anlatan Memişoğlu, “AB ülkelerine yapılan ihracat geçen yılın Ocak-Mart ayına göre yüzde 28.98 artarak 227 milyon 986 bin 151 dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 81.29’nu oluşturmaktadır. Ülkeler bazında ise ilk üç sırayı alan ülkelerden Almanya’ya yapılan ihracatta yüzde 18.4, İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 56.1, Fransa’ya yapılan ihracatta ise yüzde 6.2’lik bir artış meydana geldi” dedi. Memişoğlu, tekstil ve konfeksiyon ihracatına maden ve demir ürünlerinin de eklendiğinde ihracattaki artışın yüzde 54’e çıktığına dikkat çekti.

“Üretim çeşitlendirilecek”
Denizli’nin 2023 yılında ihracat hedefinin 15 milyar dolar olduğunu hatırlatan Memişoğlu, “Hedefimize ulaşmak için ilimizdeki üretim çeşitlenmesi öne çıkarmak istiyoruz. Eğitim seminerleri düşünülüyor. Ev tekstili dışında dış ve iç giyim arttırılması gerekiyor. Teknik tekstil önem kazanıyor. Denizli havlu ve çarşafının tanınması gerekiyor. Bunun için Almanya’nın Solingen şehri nasıl şehrin adıyla markalaştıysa, biz de havlu ve bornozla tanınmak istiyoruz. Toptancılarımız bunu biliyor ama tüketicilerin de bunu bilmesi için bir dizi tanıtım çalışmasına başlayacağız” dedi.

“IMF ile anlaşmayınca kıyamet kopmuyormuş”
Hüseyin Memişoğlu hükümetin IMF ile anlaşma yapmaması konusunu da değerlendirdi. “2 ay kadar önce IMF’ye sıcak bakmadığımızı söylemiştik” diyerek sözlerine devam eden Memişoğlu, “Bakın IMF ile anlaşma yapılmadı. IMF ile anlaşılmasını düşünenler ‘Döviz şuraya çıkar şöyle olur’ diye birçok şey söylüyorlardı. Felaket senaryoları çiziyorlardı. IMF ile anlaşma olmamasına rağmen ne faizler fırladı ne borsa düştü. Aksine borsa rekor kırıyor. IMF ile anlaşma yapmayınca kıyamet kopmuyormuş. Kendi dinamiklerimizle sorunlarımız çözebiliyormuşuz. Umarım bu devam eder” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı