REKLAMI GEÇ

Denizli’de bir ilk daha

Dünyada uygulanan en modern mera çevirme sistemi olan elektrikli çit, Türkiye’de ilk kez Çivril’in Sökmen Köyü’nde uygulandı. Elektrikli çit sistemi, güneş enerjisiyle çalışıyor ve çitlerin kesilmesi durumunda, çitin kullanıcısının ev ya da cep telefonuna haber veriyor.

/ DENİZLİHABER / 25 Mayıs 2007 Cuma, 00:00

Birçok ilke imza atan Denizli, meracılık alanında da bir ilke imza attı. Çivril’in Sökmen Köyü’ndeki mera, dünyadaki en modern mera çevirme sistemi ile çevrildi. Güneş enerjisiyle çalışan ve çitlerin kesilmesi ya da kopması durumunda, çitin kullanıcısının ev ya da cep telefonuna haber veren çit sistemi, maliyet açısından da diğer çit sistemlerine göre daha ucuz. 651 dekarlık meranın, ıslahına 2006 yılında başlandı. Meranın etrafının çevrilmesi ve dönüşümlü otlama için bölümlere ayrılma sistemi dikenli veya örgülü tel çit yerine, elektrikli tel çit sistemi ile yapıldı. Merada,2 bin < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />460 metre uzunluğundaki dış hattı ve 400 metre ara bölme şeklindeki iç hattı olmak üzere, toplam 2 bin 860 metre çevirme yapıldı. Toplam 52 bin YTL’ye malolan elektrikli tel çit sistemi, çitle temas eden hayvanı kısa, güçlü ve kalıcı etkiler bırakmayan bir elektrik akımıyla çarparak, hayvanların çitle çevrilen bölgenin içerisinde veya dışarısında tutulmasını sağlıyor.

Her türlü hava şartlarında çalışabilen çit sistemi, fiziksel bir engel olmasının yanı sıra asıl olarak psikolojik bir bariyer görevi görüyor. Yabani hayvanların meraya yani çit içerisine girmesine mani olduğu gibi meradaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların çit içerisinde tutulmasını sağlıyor. Elektro Fens Sistemi sayesinde, herhangi bir şekilde, tellerde kopma veya tele müdahale durumunda arıza, alarm vasıtasıyla, çitin kullanıcısının ev ya da cep telefonuna haber veriyor. Özellikle bölmeleme kısmındaki çitin seyyar olması, kolay sökülüp takılabilmesi sebebiyle meranın istenilen bölümünde istenildiği kadar otlatma yapılabiliyor. Diğer tel çit sistemleri, hayvanların otlama esnasında kopan telleri yutması sonucu ölümlerine sebep olduğu halde, elektro fens sisteminde bu tehlike yok.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı