REKLAMI GEÇ

Denizli’de görüşler bir

Denizli’de görüşler bir

Denizli’deki siyaset ve ekonomi dünyasının liderleri bir an önce Cumhurbaşkanlığı sorununun çözüme kavuşmasını istiyor, “Halk seçsin, bu iş bitsin” diyor.

/ DENİZLİHABER / 2 Mayıs 2007 Çarşamba, 00:00

DSO Başkanı Müjdat Keçeci

“Cumhurbaşkanını halkın seçmesi çok doğru bir karar olur. Ancak halk seçince ortaya bir sistem meselesi çıkar. Halk hangi yetkilerle Cumhurbaşkanını seçecek. Sistem nasıl olacak? Amerika’daki gibi tam başkanlık sistemi mi? yoksa Fransa’daki gibi yarı başkanlık sistemi mi? Yoksa halen mevcut sistemdeki gibi mi? Öncelikle bunun belirlenmesi lazım.

Ayrıca anayasal bir hazırlık lazım. Bu da bir süreçtir. Dolayısıyla bunun bir hazırlık safhası bilimsel bir ekip tarafından yapıldıktan sonra bu karar meclise gelmelidir. TBMM’nin de bu kararı alırken nasıl bir Cumhurbaşkanı seçeceğini de belirlemesi gerekir. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerçek demokrasinin bir görüntüsüdür. Çünkü bütün gelişmiş demokratik ülkeler Cumhurbaşkanlarını halka seçtiriyorlar. Biz niye bunu yapmayalım”

DTO Başkanı Mehmet Yüksel

“Bu işin temelinde en doğru yapılan şey bence bu olur. Yani Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kadar doğal bir durum olamaz. Gelinen noktada meclisin seçmesi tıkandı. Bu millet kendi Cumhurbaşkanını seçmekten aciz değil. Meclis seçemiyorsa halka gitmek en doğrusu.

Bu saatten sonra da yapılacak bir şey de yok. Yeni bir kaos, sıkıntı yaşamamak için Cumhurbaşkanını halk seçmeli. Vekillerin aslı olan millete gidilmesi en doğrusudur”

CHP  İl Başkanı Ali Rıza Ertemur

“Tabi ki Cumhurbaşkanını halkın seçmesi doğal ama, sistem olarak buna hazır mıyız bilmiyorum. Eğer böyle bir çalışma yapılmış olsaydı daha iyi olurdu. AKP Hükümeti

bu sıkışık dönemde başkanlık sistemine giden bu yola mı kafasını çevirdi acaba? Biz

ülke olarak, yönetim sistemi olarak buna hazır mıyız bilmiyorum. Bizi yönetecek insanların halk tarafından seçilmesi çok doğal, ancak yapılacak bir erken seçimde halkın iradesini meclise taşıyacaktır. Seçimden sonra gelen meclis Cumhurbaşkanını seçebilir”

ANAP  İl Başkanı Mustafa Gürbüz

“ANAP olarak bugün gelinen noktayı önceden öngörebildiğimiz için bu işin muhatapları olan CHP ve AKP’ye “Gelin halkın seçmesi konusunda bir anayasa değişikliği yapalım” diye çağrı yaptık. Ama gelinen bu durumda çağrımıza kulak vermediler. Kulak verselerdi son bir haftadaki bu olaylar yaşanmazdı ve ülke bu belirsizliğe itilmezdi. Bu halkın Cumhurbaşkanını seçmesi kadar doğal bir hak olamaz. Gelinen nokta itibariyle umutluyuz. ANAP olarak işi yokuşa sürmeden tabi tüm partilerle birlikte bir an önce meçlisin açık olduğu dönemde bu anayasa değişikliği paketini halkın önüne çıkarılmalıdır. Eğer bu anayasa değişikliği yapılmazsa ikinci seçimden sonra ki parlamentoda da aynı sorunla karşı karşıya kalacağız. En doğrusu halkın seçmesi. Ayrıca her iki seçimin birleştirilmesi de uygundur. Siyasetçinin işi çözüm üretmektir. Bu konuda ANAP olarak çözümden yanayız. Halkın önüne sadık kurulmalıdır.

DYP İl Başkanı Mehmet Köse

“Biz başından beni bunu savunuyoruz. Cumhurbaşkanını halk seçmelidir. Millet iradesi karşısında olmak mümkün değildir. Yapılacak olan düzenlemeler ve kanunlarla halk eliyle seçilmesi taraftarıyız”

DSP Denizli İl Başkanı Özkan Fidan

“Halk seçsin diyenlerin amacını anlamadım. Halk zaten seçmiyor mu? Halkın seçtiği parlamento Cumhurbaşkanını seçiyor zaten. Halk seçsin derken Cumhurbaşkanlığı makamına, kavramına yeni bir anlam ve misyon mu yüklemek istiyorlar. Çünkü halkın seçtiği Cumhurbaşkanı, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine dönüştürüyor konuyu. Yani böylece Başbakanının konumu ve yetkileri de tartışılır durumda. Bu konu tartışılmalı. Yangından mal kaçırır gibi böyle bir karar verilmemeli. İyi irdelenmeli”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı