REKLAMI GEÇ

Denizlili sanayici tedirgin

Denizlili sanayici tedirgin

Denizli sanayiciler ve İşadamları Derneği(DESİAD), Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda düzenledikleri toplantıda durum analizi yaparak 2014 yılına ilişkin beklentilerini masaya yatırdı. İşadamları, Piyasa dinamiklerinin 24 saat içerisinde değişmesinden dolayı tedirgin.

/ DENİZLİHABER / 5 Mart 2014 Çarşamba, 14:44

Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği(DESİAD)’ın düzenlediği toplantıya, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ve Dünya Gazetesi Yazarlarından Uğur Civelek’in konuşmacı olarak katıldı. Denizli Organize Sanayi Bölgesi Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantısın açılış konuşmasını Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Yavuzçehre yaptı.

denizli-desiad-toplanti-ic-1

Ahmet Yavuzçehre, “2013 yılının son çeyreğinden beri yükselen kur, ekonomiye yön veren Merkez Bankasının kur tahmininin realize edilememesi, dünyaya yön veren Amerika, Avrupa Merkez bankalarının stratejilerinde meydana gelen değişiklikler, faizlerde meydana gelen artış ve bu artışın devam etme endişesi borsanın içinde bulunduğu sıkıntılı durum gibi birçok sorun biz işadamlarının davranışlarını etkilemektedir. Piyasa dinamikleri 24 saat içerisinde değişmektedir. Bu durum tabiî ki de tedirginlik vericidir” dedi.

Dünya Gazetesi Yazarı Mehmet Uğur Civelek ise konuşmasında, “2002 den bu yana bizim gibi gelişmekte olan ülkelere oluk oluk akan para 2008 de kesildi. Son 10 yıllık alışkanlıkları unutmak lazım. Amerika’da herkes 10 yıllık faizlere bakıyordu. 10 yıllık faizlerde yükseliş vardı gelişmekte olan ülkelerde dünyada paralel bir faiz hareketi gerçekleştirdi bu faiz yükselişi gelişme alan ülkelerden çıkışı hızlandırdı bizdeki kanama biraz hızlandı. Net sermaye girişi artık gerçekleşmiyor. Bizim kendimizi bu yeni duruma göre ayarlamamız lazım” diye konuştu.
denizli-desiad-toplanti-ic

Gelişmekte olan ülkelerin güvenli bir yer olmadığı ve oralarda da sorunların ağırlaştığının dikkat çektiğini vurgulayan Civelek, Türkiye’de her yüz kişiden 60’ının borçlu olduğunu söyledi. Civelek, konuşmasına şöyle devam etti:
“ Bizde bakıyoruz, sanayimiz de sıkıntımız var. İç talebi esaslı bir şekilde arttırmışız. Gelirler yeterince artmazken tüketimi arttırmışız borçları büyütmüşüz. 2002 de her 100 kişiden
4 ü borçluydu bugün her 100 kişiden 60’ı borçlu hale gelmiş. Ayak yorgana göre uzatılmamış. Bu bir kırılganlık unsuru. Benzeri bir durum pek çok gelişmekte olan ülkede var. Bizim cari açığımız var. Dışarıdan net yeterli bir kaynak girişli olmazsa biz büyümeyi unuturuz. Biz mevcut istihdamı koruyamayız. Bir kriz yaşarız. Bunu ne kadar büyük olacağı da küresel koşullar tarafından belirlenir. Dünya da ne olup bittiğini doğru algılamak zorundayız. Türkiye dışarıdan yeterli para gelmeyecekse cari açığı aşağı çekmek zorundadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı