REKLAMI GEÇ

Denizlili tekstilciye Antepli ilmeği

TOBB ve TİM ihraca sunulan tekstil ürünlerinin üretiminde ithal ipliğin sınırlı kullanımına yönelik DTM tebliğinin değişmesini istedi. Bu durum Denizlili tekstil ihracatçısı için hayat-memat meselesi idi. Ancak iplik piyasasını elinde tutan Antep lobisi düzenlemeyi engelliyor.

/ DENİZLİHABER / 7 Kasım 2007 Çarşamba, 01:00

DETKİB Başkanı Güntaş, yönetim kurulu üyeleri, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı (DTB) İbrahim Tefenlili, DSO Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz’la beraber birlik binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 2004 yılında başlatılan DİR sistemiyle NE:30/1 olarak tabir edilen pamuk ipliğinin en az yarısının iç piyasadan karşılanması uygulamasının getirildiğini ifade eden Güntaş, bunun yerli üreticilere faydası olmadığı gibi özellikle Denizli ihracatçısına çok büyük zararları olduğunu bildirdi. Güntaş, “Başlangıçta yerli sanayicinin korunması ve istihdamın sağlanması hedeflenerek getirilen bu sistem amacına ulaşmamıştır. Sanayici yerli üretim iplikleri içeride üretilmiş gibi, iplik üreticileri tarafından ve bu işin ticaretini yapanlar tarafından ithal edilen iplikleri almaktadır.” dedi.

Kendilerinin bu uygulamanın kaldırılması istediklerini anlatan Güntaş, bunun üzerine Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası’na(TÜTSİS)görüş sorduğunu söyledi. Güntaş, “Türkiye’de 11 bin 137 ihracatçı firmanın ve müsteşarlığın olumlu görüşüne rağmen TÜTSİS’in ve bazı güç odaklarının muhalefetiyle 4 yıldır DİR kaldırılamadı. 9 Kasım’da tarihinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İhracatçı Birlikleri,Giyim Sanayicileri Derneği, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile beraber toplantı yapacağız.” diye konuştu. Güntaş her ne kadar direk adres vermese de düzenlemeye karşı çıkanların iplik piyasasını elinde bulunduran Gaziantep Lobisi olduğu biliniyor.

DETKİB olarak toplantıya 50 kişilik sanayici gurubuyla katılacaklarını belirten Güntaş, “Çok zor şartlar altında çalışmalarını sürdüren, çoğu zaman müşteri kaybetmemek, işçi çıkarmamak amacıyla çalışan Denizlili sanayicilerimize bir nebzede rekabet gücü kazandıran DİR rejimindeki ipliğin ithalatının tamamen serbest bırakılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hakkımızı almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Denizli sanayicisinin kullandığı NE:30/1 ve altındaki pamuk ipliklerinin hammadde olarak alındığını, işlenerek ihraç edildiğini belirten Güntaş şunları kaydetti: “Bu ipliğin yasaklanması Denizli sanayicisinin yüzde 80’ni kalbinden vurmuştur. Bize toplantılarda dışarıdaki pamuk fiyatının aynı fiyata verileceği söylendi ama verilmedi. Türkiye tekstil ve konfeksiyon 22 milyar dolar ihraç yapıyor. 13 milyar dolar fazlamız var. Sistem bu şekilde devam ederse bizde diğer sektörlerdeki gibiaçık vereceğiz. Sadece Denizli’nin DİR sitemindeki zararı yaklaşık 500 milyon dolardır. Bu da Denizli ihracatının yaklaşık yarısıdır.” Güntaş, Avrupa’daki rakipleriyle kendilerini yolda giden arabalara benzeterek, “Onların önü açık üç şeritli yollardan gidiyorlar. Biz ise topraklı yollarda yasaklarla onlarla yarışmamız isteniyor. Biz para pul istemiyoruz. Yeter ki yolumuzu açsınlar. Aynı şartlarda mücadele edelim.” dedi. İhracatçı birlikleriyle iplik üreticileri sorunlarını çözmek için bir ara gelecekleri toplantı 9 Kasım’da Ankara’da DTM’de yapılacak.

           

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ

İhracata yönelik önemli mevzuattan biri olan DİR, ihraç mamulleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden gümrük vergisine tâbi ara mallara ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracat teşvik sistemi. İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerini başta değişik vergi yüklerden muaf tutmak için devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabiliyor. Bunun için DİR belgesi alınması gerekiyor. Bu belge, gümrük muafiyetli ithalat ya da yurtiçi alımlara imkân sağlayan DTM tarafından düzenleniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı