REKLAMI GEÇ

Desteği Gören Yok

KOBİ AŞ, üretim savaşında ayakta kalma savaşı veren küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman ihtiyacını gidermek, büyümelerine destek olmak amacıyla 10 yıl önce kuruldu. Üstüne üstlük DSO Başkanı Müjdat Keçeci’nin kuruluşun da Yönetim Kurulu Başkanı olması, Denizlililere büyük bir fırsat yarattı. KOBİ AŞ’ye ülke genelinden müracaatlar yağarken bugüne kadar ilimizden bir tek talep çıkmaması, “Bu ne yaman çelişki” dedirtiyor.

/ DENİZLİHABER / 5 Eylül 2007 Çarşamba, 00:00

KOBİ’lerin finansman ihtiyacını gidermek amacıyla, 1998 yılında KOBİ yatırımına ortaklık şirketi olarak TOBB, Halkbank, TESK, KOSGEB dışında 16 değişik sanayi ve ticaret odasının ortaklığıyla kurulan KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş’ye, Denizli’den ortak çıkmıyor.

2004 yılında, SPK’dan alınan ‘Portföy yönetim belgesi’ ile ‘Girişim sermayesi’ şirketi olarak faaliyet hakkına kavuşan KOBİ A.Ş, kurulmuş üretim aşamasına geçmiş, o arada işletme sermayesi ihtiyacı olan şirketlere yatırım yapıyor ve şirketlerin büyüme aşamasından önceki geçici ortakları oluyor.

KOBİ’lere, belirli bir süre finansman desteği sağlayıp faizsiz ortak olarak şirketin gücünü artıran, kurumsallaşmaları konusunda destek veren KOBİ A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci yapıyor.

KOBİ A.Ş.’ye Denizli’den ortak çıkmamasını eleştiren Keçeci, “KOBİ A.Ş.’ye, Bursa, Ankara ve Konya’dan ortak bulduk. Denizli’den aday müteşebbis bekliyoruz. 2.5 yıldır Denizli’den kimse başvuru yapmadı. Ben, KOBİ A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı olarak 2.5 yıldır anons ediyorum, Denizlili KOBİ’lerin ortak olması için gayret gösteriyorum. Ancak, Denizlili KOBİ’ler, bu fırsatı değerlendirmiyorlar. Şirketteki başkanlığım döneminde, KOBİ A.Ş. hakkındaki bilgilere en kısa yoldan ulaşma şansına sahipler ancak bunu dikkate alan KOBİ yok. Oysa KOBİ’lere şirket olarak bir süre destek verdikten sonra, daha iyi konuma geldiklerinde, KOBİ’ye yatırdığımız sermayeyi alıp ortaklıktan çıkıyoruz” dedi.

Bir çağrı daha

Firmaların, KOBİ A.Ş.’ye ortak olabilmesi için öncelikle KOBİ niteliklerini taşıması gerektiğini ifade eden Keçeci, “KOBİ A.Ş.’ye ortak olmanın kriterleri var. Teknolojik farklılıklar yaratarak rekabet avantajı sağlayan, yeni ürün, yöntem, sistem ve teknikleri geliştirmiş veya geliştirme potansiyeli olan, ticari pazar ve gelişme potansiyeli olan ürün veya hizmet portföyü sunabilen şirketleri Türkiye ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Bizim ortak olacağımız şirketin KOBİ ve vizyonu olan bir şirket olması gerekiyor. SSK ve maliyeye borçları olmaması gerekiyor. Türkiye’den yüzlerce müracaat var ama Denizli’den müracaat eden yok. Denizlili KOBİ’ler, hazır kendi içlerinden bir kişi KOBİ A.Ş.’ye başkanlık yaparken, bilgiye en kısa sürede ulaşabilecekken bu fırsatı kaçırmamalı” diye konuştu.

KOBİ A.Ş. Nasıl Çalışıyor?

Şirketlerin ve projelerinin, KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’den destek alabilmeleri için öncelikle ilgili girişimci şirketin KOBİ tanımına uyması gerekiyor. Yeni veya büyük pazar yaratabilme potansiyeline sahip, rekabetin yoğun olmadığı, kar marjının yüksek olduğu sektörlerde, personel kalitesi, teknik kapasite-sahip olduğu ürün ve hizmetlerle rakiplerine göre avantaj sağlayabilecek nitelikte olması, dolayısıyla karlı bir iş teklifi sunması gerekiyor. Girişimci şirketin nakit yaratma beklentileriyle karşılaştırıldığında, ödeyemeyeceği kadar çok vergi, SSK primi, banka borcunun bulunmaması da aranılan önemli kriterler arasında yer alıyor. KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. misyonu gereği yatırım yapacağı projelerde en az karlılık kadar şirketlerin kurumsallaşmaya, yenilikçi fikirlere ve farklılaşmaya açık olup olmadığıyla yakından ilgileniyor. Bu bağlamda çoğu aile şirketi olan KOBİ’lerin kurumsallaşması alanında, KOBİ A.Ş. büyük çaba gösteriyor. KOBİ A.Ş.’nin şirketlerden alacağı maksimum hisse oranı ise yüzde 49’u geçmiyor. Bu şekilde, şirketin mevcut ortaklarının şirketteki sahiplik duygusunun azalması ve motivasyonlarının azalarak performanslarının düşmesi engellenmiş oluyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı