REKLAMI GEÇ

DTO, Kuzey Irak’taki iş fırsatlarını araştırdı

DTO, Kuzey Irak’taki iş fırsatlarını araştırdı

DTO Başkanı Necdet Özer ve DTO Başkan Yardımcısı İmran Eraslan başkanlığında oluşturulan DTO heyeti, alternatif pazarlar arasında bulunan Suriye’nin ardından, Kuzey Irak’ta inceleme yaptı.

/ DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2010 Pazartesi, 18:40

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Başkan Yardımcısı İmran Eraslan başkanlığında oluşturulan DTO heyetinin alternatif pazarlar arasında bulunan Suriye’nin ardından Kuzey Irak’ta inceleme yaptıklarını bildirdi.

Kuzey Irak’ın Denizli için önemli pazar olduğunu ifade eden Başkan Özer, “Daha önce gerçekleştirdiğimiz Suriye inceleme ve araştırma gezisinden olumlu neticeler elde ettik. Örneğin, 57’ncisi 14-24 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Şam Uluslararası Fuarı’na Denizli’den çeşitli firmaların katılmalarını sağlıyoruz. Bu fuarın bizlere Suriye pazarı için yön gösterici olacağı kanaatindeyiz. İlimizin sanayisini ve turizmini en iyi şekilde ön plana çıkaracak aktiviteler gerçekleştireceğiz. Bizim için önem taşıyan alternatif pazar olan Kuzey Irak’taki incelemelerde heyetimizden aldığımız bilgilere göre Denizli iş dünyası için fırsatlar bulunuyor” dedi.

Özer, Denizli ile Kuzey Irak arasındaki ticari ilişkiyi geliştirme adına önemli bir adım daha attıklarını belirterek, “Denizli’deki birçok sektörün ürettikleri Kuzey Irak’ta aranan niteliklerde. Kuzey Irak’ta inşaat sektöründen tekstil sektörüne kadar birçok iş imkanı bulunuyor. Bunların çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Yeni pazar arayanlar için Kuzey Irak bir fırsat”
Kuzey Irak’ın Denizli için ciddi bir pazar olduğunu söyleyen DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İmran Eraslan, “Bölgede ticaret potansiyeli çok yüksek. Halkın Türkiye ve Türk insanına hayranlığı bulunuyor. Ayrıca bölgedeki savaş sonrası Arapların tutumu nedeniyle Kuzey Irak yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti ile iyi ilişkiler kurdurmuş durumda. Dolayısıyla güvenlik anlamında onaylanan yani Erbil, Süleymaniye ve Dohuk Şehirlerinde ticaret yapılabilir” dedi. Eraslan, Denizli’de birçok firmanın Kuzey Irak ile ticaret yapabileceğini, yeni pazarlara girmek isteyen şirketlerin bunun bir fırsat olarak bilip, iyi değerlendirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Heyet üç gün Kuzey Irak’taydı
Denizli ve Kuzey Irak arasındaki ticaretin gelişmesi amacıyla gerçekleştirilen Kuzey Irak inceleme ve araştırma gezisine, DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İmran Eraslan, Meclis Üyesi Musa İmaçlı ile İletişim ve Organizasyon Sorumlusu Ozan Öner Özmen katıldı. Üç gün süren iş gezisinde bölgenin, savaş nedeniyle ambargoya maruz kaldığı gözlemlendi.

Türkiye’nin 1 günde tükettiği
petrol 22 dakikada çıkarılıyor
Türkiye’nin 1 günde tükettiği petrol, Kuzey Irak’ta sadece 22 dakikada temin ediliyor. Dünyanın petrol kullanmaya devam ettiği sürece bu miktardaki ürünün, bölge ekonomisini hızlandıracağı görülüyor. Çalışan nüfus geçimini; ticaret, memurluk ve paralı askerlikten sağlıyor. Yer altı kaynaklarının doğru kullanılması, doğru ticari ve dış politikalarla Kuzey Irak’ın refah seviyesi için çok önemli görülüyor.

Erbil, Süleymaniye ve Dohuk güvenli
Güvelik konusunda ise hala sıkıntılı olan Musul, Kerkük, Basra, Bağdat’ın aksine Erbil, Süleymaniye ve Dohuk illerinde hiçbir problem yok. Burada herkes yüzünü ticarete çevirmiş durumda. Erbil’ de müşteri bulmaya havaalanından başlanıyor.

Enerji kıtlığı en büyük sorun,
ancak ürünlerde ek maliyet yok
Yatırımların karşısındaki en büyük engellerden birisi enerji kıtlığı. Bölgede elektrik 8 saat devlet tarafından verilirken günün geri kalanında mahalle veya şahsi jeneratörlerle elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bölgede kola, dondurma, çelik ve gaz beton fabrikalarından oluşan toplam dört fabrika bulunuyor. Bunun dışında az bir miktar üretilen tarım ürünleri haricindeki her şey ithal ediliyor. Fakat ürünlerde vergi, gümrük, KDV gibi hiç bir ek maliyet bulunmuyor.

Türk firmaları iş başında
Bölgede Türk firmaları birçok mağaza açmış durumda. İnşaat, mobilya, restoran, giyim, kuyumculuk, halı mağazaları gibi daha birçok alanda baş gösteren firmaların yanı sıra diğer mağazalarda ise Türk mallarının yoğunluğu dikkat çekiyor. Kuzey Irak yönetimi tüm halkı ev sahibi yapma hedefine yönelik inşaat işine ağırlık verdiği için bölgede yapılan veya planlama aşamasında olan konut miktarının 150 bin civarında olduğu belirtiliyor. Erbil’de Türk menşeli büyük inşaat firmalarının dev şantiyeleri faal olduğu görülüyor. Bölgede yatırım yapmak isteyenler için yönetim geniş imkânlar sunuluyor, ücretsiz yer tahsisi bunlardan biri. Herhangi bir yerel ortak bulunması zorunlu değil fakat ilişkilerin ticari hayatta sağlıklı olabilmesi için yerel ortak tavsiye ediliyor.

DTO heyetinin yaptığı görüşme, inceleme ve toplantılar şunlar:
ERBİL Ticaret Odası Başkanı Dara Jalil Al-Khayat ile görüşme
Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Hasan Bagy Hasam ile görüşme
KDOHUK Ticaret Odası Başkanı Ayad H Abdulhalim ile görüşme
Ticari Ataşe Deniz Kutlu ile görüşme
EDİCOO Ajans Genel Müdürü Veysel İsmet ile görüşme
Irak Ortadoğu İşkadınları ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sıdıka Halıcıoğlu ile görüşme
IQ Media Marketing Hatice Öztürk ile görüşme
Korek Kanal 4 Genel Müdürü Hacı Tel ile görüşme
2 alışveriş merkezinde pazar araştırması
Sanayi sitesinde araştırma
Danışman Helin Ali Rıza’dan Kuzey Irak brifingi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı