REKLAMI GEÇ

Dünya liderlerine tavsiyeler

Dünya liderlerine tavsiyeler

Tüm dünya Türkiye’de toplanan G20 Zirvesi’ne kilitlendi. Dünya liderlerinin bir araya geldiği toplantı öncesi 5 bin kişiyi bir araya getiren C20 Zirvesi’nden liderlere çağrı geldi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Kasım 2015 Pazar, 13:31

Türkiye çok önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Dünyanın önde gelen liderlerinin buluştuğu G20 Zirvesi, dünyanın bundan sonraki süreçte nasıl şekilleneceğinin kararını verecek.

Bu kritik zirve öncesi bir araya gelen ve C20 Zirvesi adını alan topluluk, büyük buluşma öncesi liderlerden beklentilerini ve taleplerini dile getirdi. C20 zirvesine katılan 5 bin kişiden biri olan Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Meryem Salman, C20 Zirvesi’nde ele alınan konuları ve çıkan sonucu değerlendirdi.

91 ülkeden sivil toplum kuruluşu temsilcisi 5 bin kişinin bir araya geldiği C20 Zirvesi’nin 4 ana başlığı ele aldığını ve bunlara ilişkin tavsiye kararları aldığını belirten Meryem Salman, “G20 Zirvesi dünya liderlerini bir araya getiren ve tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği önemli bir organizasyon. Burada dünya liderlerinin alacağı kararlar, dünyanın şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak. Bu önemli buluşma öncesinde biz de C20 adını verdiğimiz bir zirve gerçekleştirdik. Bu zirvede 4 ana başlık ele alındı. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcı büyüme, uluslar arası vergilendirme ve yolsuzlukla mücadele ile iklim değişikliği ve enerji konuları değerlendirildi, tavsiye kararları alındı” dedi.

Dünyanın önemli sorunları olarak gördükleri bu maddelerin ancak dünya liderlerinin kabul etmesiyle çözüme kavuşabileceğini anlatan Salman, “G20 devam ederken, bu kararları bir kez daha paylaşmak istedik. Dünyanın kapsayıcı bir büyümeye ihtiyacı var. Bu da toplumun en fakir yüzde 40’lık kesimi ile en zengin yüzde 10’luk bölümün gelir artışlarının sistemli bir şekilde takip edilmesiyle mümkün olur. Liderlerin, en fakirler ile en zenginler arasındaki gelir makasını azaltacak önlemleri almalarını bekliyoruz” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği de üzerinde durduğumuz en önemli konulardan. Biz vakıf olarak da kadınlar konusunda ağırlıklı çalışmalar yapıyoruz. Liderlerden bu konudaki beklentimiz ise kadınların ücretsiz çalışmalarının tanınması ve bunu azaltacak önlemler almaları. Liderlerin, aynı zamanda cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıracak politikalar oluşturmalarını bekliyoruz. Dünyanın önemli sorunlarından biri de vergilendirme ve uluslar arası yolsuzlukla mücadele. Kamuya açık bilgilere erişim hakkının garanti edilmesi ve yayınlanmasına imkan tanınması sorunun çözümünde ilk aşama olacak” dedi.

Herkesin kabul ettiği, ancak etkili tekbirlerin alınmadığı iklim değişikliği ve enerji konularının da C20’nin önceliklerinden olduğunu anlatan Salman, “Dünyanın iklim değişikliği ile etkin bir mücadeleye ihtiyacı var. Bunu sağlamanın en etkili yolunun da enerji kullanımını kontrol altına almaktan geçtiğini düşünüyoruz. Uzun vadeli emisyon azatlımı ve ekonomileri karbondan arındırmak gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı