REKLAMI GEÇ

Eczacılar zorda

Denizli Eczacı Odası Başkanı İsmail Başdil, uygulanan sağlık ve ilaç politikaları yüzünden eczacıların varlıklarını sürdüremez hale geldiklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 30 Haziran 2007 Cumartesi, 00:00

Denizli Eczacı Odası Başkanı İsmail Başdil, Oda Genel Sekreteri Özen Ekiz ile birlikte, DGC’de yaptığı basın toplantısında, 2007 Sağlık Uygulama Tebliği’ni eleştirdi ve eczacıların uygulanan sağlık ve ilaç politikaları nedeniyle varlıklarını sürdüremez hale geldiklerini söyledi.

Toplantıda, 2007 yılı Sağlık Uygulama Tebliği’nin, vatandaşı, hekimi ve eczacıyı mağdur edecek uygulamalar içerdiğini dile getiren Başdil, “Sağlık Uygulama Tebliği ile yasalarda yeri olmayan ‘Günübirlik tedavi’ adı altında, bugün ayaktan tedavide kullanılan pek çok ilaç ve yatan hasta reçetelerinin Ekim ayından itibaren, sadece hastane eczanelerinden karşılanması hükmüne bağlanmıştır. Bu durumda, hastane eczanesinde ilaç yoksa, ya başka bir ilaç alacaksınız ya da dışarıdan satın almak zorunda kalacaksınız. 30 yıl süreyle SSK hastanelerinde bu sistem uygulanmış ve yaşanan hasta mağduriyetleri sebebiyle, ilaç eczacılık hizmetinin çağdaş standartlara taşınması adına sonlandırılmıştır. Sağlık hizmetinde ciddi aksamalara yol açacak olan bu uygulamanın hayata geçirilmesini kabul edilemez buluyoruz” dedi. Eczacılar olarak bugüne kadar bazı sorunları sineye çektiklerini ifade eden Başdil, “2007 sözleşmelerini, 2007’nin Haziran ayına gelmemize rağmen henüz imzalayamadık. Bu alandaki eksik ve yanlış uygulamalar da artarak devam etti” dedi.

Önümüzdeki süreçte, hastanelerin özelleştirileceğinin söylendiğini belirten Başdil, “Hastane eczanelerinin rantı, günübirlik tedavi ile şimdiden artırılıyor. Kronik hastalıkları olan hastalar, hastaneye gitmeden ilaçlarını eczaneden alabilecek. Oysa ki bu hastaların düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Hastaların reçetesini doktor yazmalı, ilacını da eczacı vermelidir. Yanlış uygulamalarla, hastalar ve eczacılar karşı karşıya getirilmektedir. Siyasi iktidardan, yetkili sağlık otoritelerinden, altını çizdiğimiz sorunların çözümüne ilişkin daha fazla duyarlılık ve akılcı bir çözüm bekliyoruz, Eczacı odaları olarak, oluşturulacak çözümlere ortak olmak istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı