REKLAMI GEÇ

Emlak sektörüne kredi darbesi

Emlak sektörüne kredi darbesi

Emlakçılar Odası Başkanı Atilla Coşkun, sürekli artan konut kredisi faizlerinin, ekonomiye olumsuz yansıdığını, bunun da inşaat sektöründeki durgunluğu artırdığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 20 Mayıs 2008 Salı, 00:00

Konut kredilerinin ülke genelinde 5 yılda 65 kez, Denizli’de ise yüzde 20 oranlarında artış gösterdiğini belirten Denizli Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Atilla Coşkun, bu durumun inşaat sektöründeki durgunluğu arttırdığını söyledi.

Coşkun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2001 krizinden sonra inşaat sektöründe gelişmeler görülmüştü. Bu gelişmenin sonucunda, o zamanlar 2.75’ten 4’lere kadar çıkan konut kredileri vardı ve iktidarların inşaat sektörüne destek vermelerinden dolayı, sektör 2006 yılına kadar hızlı bir gelişme gösterdi. Bankalar da bu sektöre destek verince, bankalar konut kredilerinin faizlerini indirme yarışına girdi ve kredileri 1.07 oranlarına kadar çektiler. Bu arada bu kredilerden ticari esnaf ta kullandı. 2006 yılında ekonominin türbülansa girmesi ve Mortgage kriziyle de bankalar pozisyon alıp, konut kredilerini 1.68’lere kadar yükseltince inşaat ve emlak sektöründe bir durgunluğa yol açtı. Şu anda konut kredisi çekeceklerin ince eleyip sık dokuması gerekiyor. Denizli’deki konut sektörü de 2004-2005 yılında hızlı bir büyüme içine girmişti. Bu 5 yılda Denizli’de ise konut kredilerinde yüzde 20 artış görüldü. Bu durum ekonomiye olumsuz yansıdığı için işten çıkarılmalar ve ekonomik durgunluk ortaya çıktı. Bundan böyle banka kredisi kullanacakların, hesabını iyi yapması gerekiyor. Çünkü uzun dönemli borçlanmalar insanların psikolojisini de etkiliyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı