REKLAMI GEÇ

ESM’den Menderes EDAŞ’ın devrine tepki

ESM’den Menderes EDAŞ’ın devrine tepki

KESK’e bağlı, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak, Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin işletme hakkının AYDEM’e devrinin yeniden değerlendirilerek, serbest ihale ortamının sağlanması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2008 Çarşamba, 00:00

Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak, sendika üyeleri, Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Fethi Kaya ve şubenin eski başkanı Cengiz Süzük’ün de katıldığı basın toplantısında, Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (Menderes EDAŞ), ihalesiz olarak AYDEM’e devredilmesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

‘İhalesiz özelleştirme’

Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEK) 1994 yılında önce, TEDAŞ ve TEAŞ olarak ikiye ayrıldığını, daha sonra bazı elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirildiğini belirten Celaleddin Çakmak, “Elektrik Mühendisleri Odası ve iş kolunda örgütlü bazı sendikaların başlattığı fiili ve hukuksal mücadeleler sonucu elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi uzun zaman engellenmiştir. TEDAŞ, özelleştirilme amacıyla 21 elektrik dağıtım bölgesine ayrılmış, Denizli-Aydın-Muğla illerini kapsayan Menderes EDAŞ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan alınarak, ihale edilmeden, 30 yıllığına AYDEM Güney Batı Anadolu Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye 110 milyon dolara işletme hakkı devir sözleşmesi imzalanmıştır” dedi.

‘Serbest ihale ortamı sağlanmalı’

AYDEM’e, bu yetkinin ilk defa 1992 yılında verildiğini ancak bugüne kadar devrin gerçekleşmediğini belirten Çakmak, “Aradan geçen 16 yıl içerisinde bu bölgeye devlet tarafından yapılan yatırımlarla ilgili olarak kamuoyu aydınlatılmalıdır. Özelleştirme aşamasında bulunan diğer elektrik dağıtım bölgelerinin ihalesinde çok daha yüksek tekliflerin olacağı belli. Satış fiyatı olan 110 milyon doların yeniden değerlendirilmesi ve serbest ihale ortamının sağlanması gerekmektedir” dedi.

‘Hizmet aksayacak’

İhale bile yapılmadan, AYDEM ile neye dayanarak sözleşme yapıldığını soran Çakmak, bu ve benzeri uygulamaların derhal durdurulması gerektiğini söyledi. 2010 yılında, EPDK’nın serbest bölgesel faaliyet belirleme sistemine geçmesi ile birlikte, AYDEM’in, Denizli, Aydın ve Muğla’da elektrik fiyatlarını belirleyeceğini hatırlatan Çakmak, “Vatandaşın, bu üç ilde elektrik hizmeti alabileceği AYDEM’den başka bir dağıtım şirketi olmayacak. İşletme hakkı devrinden sonra ‘Az maliyetle çok kazanç’ hesabına dayalı olarak çalışılacağı için, kazancı az olan bölgelerde hizmet aksayacak ya da buralara hiç hizmet verilmeyecektir” dedi.

‘Elektrik zamlı alınacak’

Menderes EDAŞ çalışanlarının da mağdur olacağını ileri süren Çakmak, “AYDEM’e, Menderes EDAŞ’ın işletme hakkının 30 yıllığına devredilmesi sonucu, elektrik hizmeti zamlı alınacak, elektrik kesintilerine zamanında müdahale edilmeyecek, yatırımlar aksayacaktır. Ucuz işçi çalıştırma uğruna iş kazaları artacaktır. Şu an çalışan personel mağdur olacak, deneyimli ve bilgili personel kalmayacaktır” dedi.

Aydın-Denizli ve Muğla’yı kapsayan elektrik dağıtım bölgesinin işletme devir hakkı 1992 yılında AYDEM’e verilmiş ancak daha sonra bu karar iptal edilerek, yeniden ihaleye çıkılması gündeme gelmişti. 1996 yılında iptal edilen AYDEM’in görevi, şirketin başlattığı hukuki süreç sonunda, şirkete geri verilmişti. AYDEM A.Ş., 2007 yılının Ağustos ayında, lisans için EPDK’ya başvurmuştu.

KESK ESM, Denizli-Aydın-Muğla illerinin elektrik dağıtım işinin özelleştirmesinin ihalesiz olarak AYDEM’e verilmesinin yanlış olduğunu ve bunun vatandaşa yük olarak geri döneceğini savunurken, ‘Enerji bizim işimiz’ diyen şirket yetkilileri de yapacakları 400 milyon dolarlık yatırım ile bölgedeki elektrik kesintilerine son vereceklerini söylüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı