REKLAMI GEÇ

GEKA Balkanlara açıldı

GEKA Balkanlara açıldı

Güney Ege Kalkınma Ajansı uzmanları Bosna-Hersek ve Kosova’ya, Kalkınma Ajanslarının bölgesel kalkınmada edindiği deneyimleri yerinde incelemek ve Kosova’daki Prizren şehrinde gerçekleştirilen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kalkınma Ajansları Ağı Başlangıç Konferansına katılmak amacıyla çalışma ziyareti düzenledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Ekim 2012 Cumartesi, 09:30

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 25-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Bosna Hersek gezisinde öncelikle Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ve Ticaret Müşaviri Sinan Yanaz’ın ziyaret edilmesinin ardından, Saraybosna Kalkınma Ajansı (SERDA) ile karşılıklı bölgesel kalkınma ajansı deneyimlerini paylaşmak amacıyla görüşmeler yapıldı. Saraybosna Kalkınma Ajansı (SERDA) ile gerçekleştirilen ziyarette karşılıklı olarak Ajansların çalışma alanları ve bölgelerin yatırım olanakları üzerine sunumlar yapıldıktan sonra Saraybosna yakınlarındaki Vogosca Belediyesine ziyaret gerçekleştirildi.

Vogosca Belediye Başkanı ile yapılan görüşmenin ardından Belediye sınırları içerisinde bulunan Sanayi Bölgeleri ziyaret edildi. Önümüzdeki dönemde ortak çalışılabilecek alanlar üzerine yoğunlaşan görüşmeler sonunda somut işbirliklerine imza atılabilmesi için karşılıklı görüşmelerin devam etmesi gerektiği sonucuna varıldı. 27 Eylül tarihinde Priştine’de Kosova Ticaret Müşaviri Bilal Akkurt’u ziyaret eden GEKA uzmanları ardından KosovaMerkez Kalkınma Ajansı (RDA Centre) ile Kosova’daki yatırım olanakları veAjansların işleyişleri üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Merkez Kalkınma Ajansı ile tecrübe paylaşımı yapılması için ortak sektörlerin belirlenmesine karar verilirken, her iki kalkınma ajansının iletişiminin ilerleyen dönemlerde de devam ettirilmesine karar verildi. GEKA ekibi, son olarak 28-29 Eylül tarihlerinde Güney Doğu Avrupa ülkelerinde bulunan Kalkınma Ajansları arasında bir işbirliği ağı oluşturmayı amaçlayan SEENORDA Konferansına katıldı.

GEKA Tanıtım ve Dış İlişkiler Birim Başkanı Gökhan Dinç konferansta,“Türkiye’deki Kalkınma Ajanslarının işleyişi, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Güney Ege Bölgesi” hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye, Makedonya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Hırvatistan’dan gelen Kalkınma Ajansı temsilcileri, Belediye Başkanları, Avrupa Birliği Ofisi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen SEENORDA Başlangıç Konferansı kapsamında ülkelerin bölgesel kalkınma konusundaki yasal yapılanmaları, kalkınma ajanslarının rolü ve önemi, farklı ülkelerdeki kalkınma ajansı modelleri, katılımcılar ile paylaşılırken, Bölgesel kalkınma konusunda farkındalık oluşturmak, ortak bir veritabanı ile bilgi transferi gerçekleştirmek, iyi uygulama örneklerini paylaşmak ve ortak projeler üretmek amaçları ile Kalkınma Ajansları Ağı oluşturulmasına karar verildi.

Program sonunda ağa üye olmak isteyen tüm katılımcılar tarafından “Mutabakat Anlaşması”(Memorandum of Understanding) imzalandı. Konferansa Türkiye’den Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın yanı sıra Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) da katıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı