REKLAMI GEÇ

İflas erteleme isteyenlerin sayısı artıyor

İflas erteleme isteyenlerin sayısı artıyor

DSO’nun geçtiğimiz ay kamuoyuna aktardığı iflas erteleme rakamı yükseldi. Keçeci’nin 13 olarak açıkladığı 2016 yılı iflas erteleme kararlarının 16’ya yükseldiği öğrenildi. Bankaların güncel verilerine göre kanun yürürlüğe girdiği günden bu yana kentte iflas erteleme isteyen firma sayısı 51’e yükseldi. Keçeci, iflas erteleme yönteminin, bazı kötü niyetli kişilerce sebepsiz zenginleşme aracına dönüştürüldüğü uyarısında da bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2016 Çarşamba, 12:46

Kentte iflas erteleme rüzgarı fırtınaya dönüştü. Denizli’de dillendirilmekten pek haz edilmeyen ekonomik dar boğaz, ciddi bir hukuki boyut kazandı. Bankaların piyasa takipçilerinin Cuma günü itibariyle güncelledikleri son liste, Denizli’deki şubelere gönderilirken, kentte kanun yürürlüğe girdiği günden bu yana iflas erteleme kararı alan firma sayısının 51’e yükseldiği öğrenildi.

İYİDEN İYİYE HİSSEDİLİYOR
Tekstil ve gıda sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerden iflas erteleme kararı aldıranların sayısı son bir ayda da artış gösterdi. Denizli Sanayi Odası, geçtiğimiz ay yaptığı 2016 yılındaki iflas erteleme kararlarıyla ilgili açıklamasında yıl içinde bu kararı aldıran firma sayısının 13 olduğunu duyurmuştu. Kentte son bir ayda bu rakamın 16’ya yükseldiği öğrenildi.

KEÇECİ “SAYININ ARTTIĞINI BİLİYORUM”
Konu ile ilgili Denizlihaber.com’a açıklama yapan DSO Başkanı Müjdat Keçeci, geçtiğimiz ay derledikleri verilerde artış olduğunu bildiğini söyledi. DSO’nun söz konusu açıklamasının üzerine yaklaşık 2-3 firmanın daha iflas erteleme kararı aldırdığı duyumlarının kendilerine de ulaştığını dile getiren Keçeci, konuyu yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

İSTANBUL YAKLAŞIMI FİTİLLEDİ
Aslında çok uzun yıllardan bu yana Türk Ticaret Kanunu içinde yer alan iflas erteleme olayının İstanbul yaklaşımının ardından yapısının değiştirilmesiyle birlikte kullanılmaya başladığına dikkat çeken Keçeci, firmalara bir takım avantajlar sağlayan iflas erteleme kararlarının Türkiye ve Denizli’de bu olayın ardından kullanılmaya başlanıldığına da vurgu yaptı.

KANUNDA 2 TEMEL YANLIŞ VAR
Gerçekten sıkıntıda olan firmaların bu yöntemle borçlarını uzun döneme yayarak taahhüt altına aldıkları gibi bazı iyi niyetli olmayan firmaların da bu yöntemi sebepsiz yere zenginleşme aracı olarak kullandıklarına dikkat çeken Keçeci, mahkemelerin karara varmak için görevlendirdikleri eksperlerin ve erteleme sürecinde atanan kayyum yöneticilerinin yetersizliğinin iki temel yanlış olduğunu dile getirdi.

EKSPERLER 1 HAFTADA BATIRIYOR!
İflas erteleme kararını değerlendiren mahkemelerin talep eden firmanın incelemesi için görevlendirdikleri eksperlerin yetersiz bilgi ve donanımının ciddi sorun olduğunu söyleyen Keçeci, “Uygulamada kesinlikle yasal sıkıntılar var. Birincisi kararların bilinçli olmayan eksperlerce incelenmesi ve mahkemenin onların kanaatlerine göre karar veriyor duruma gelmesi. Öyle ki inanılmayacak derecede bilanço büyüklükleri olan şirketleri bile bu eksperler adeta bir hafta on gün içerisinde şirketin haciz içerisinde olduğunu tespit ediveriyorlar” diye konuştu. Böylesine büyük cirolara sahip firmanın durumunun bir hafta on gibi kısa sürede tespit edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Keçeci, “Dolayısıyla bu raporların gelişi güzel hazırlandığı ya da talep edenin durumuna dönük raporlar hazırlandığına hüküm verebiliriz” dedi.

DENETLEMEYİ UZMANLAR YAPMALI
Olası kanun değişikliğinde söz konusu eksperler yerine bu tarz davalarda yeminli mali müşavirler veya Uluslararası Denetleme Kuruluşları’nın uzmanlarına rapor hazırlatılması hükmünün eklenmesi gerektiğini dile getiren Keçeci, “Mahkemelerin asıl bu tarz yetkin kişi ve kurumların raporları doğrultusunda karar vermesi gerekir” diye konuştu.

İKİNCİ SORUN KAYYUM
Kanundaki bir başka sorunun da iflas erteleme kararı alınmış firmalara kayyum atanması yöntemi olduğuna dikkat çeken Keçeci, “Ben şahsen firmalara atanan kayyum görevlilerinin o firmanın işleyişi, üretim ve pazarlama yapısı hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan, deneyimsiz, tecrübesiz kişiler olduğunu gözlemliyorum” dedi. Kayyum görevlendirmesinin sektöre ve firmaların işleyişine hakim tecrübeli isimlerden seçilmesi gerektiğini dile getiren Keçeci, kanun değişikliği çalışmasında bu konunun da ele alınması gerekliliğinin altını çizdi.

YAPILACAK DEĞİŞİKLİK SORUNU ÖNLEMEZ
Hükümet kanadından iflas erteleme kanunu ile ilgili yapılacak değişikliklere yönelik açıklamaların sürenin 5 yıldan 2 yıla düşürülmesi konusunda odaklandığını gözlemlediklerini de belirten Başkan Keçeci, bu düzenlemenin sorunu asla çözmeyeceğini ileri sürdü. Hükümetin iflas erteleme kanununu kötü niyetle kullanarak yöntemi sebepsiz zenginleştirmeye dönüştürmelerine engel olmak için sürenin 2 yıla düşürülecek olmasına vurgu yapan Keçeci, “Eğer bu kararla varlıklarını arttırma veya yurt dışına kaçırma düşüncesindeki art niyetliler varsa, varlıklarını kaçırmak için değil 2 yıl 6 ay bile yeterli” dedi.

DENİZLİ’DE DE ART NİYETLİ FİRMALAR…
İflas erteleme kararı alan firmaların bu yönteme hangi maksatla eğildiklerini sorusunu da yönelttiğimiz Keçeci, Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de iflas erteleme kararını sebepsiz zenginleşme aracı olarak kullanan kötü niyetli kişilerin olduğunu düşündüğünü söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı