REKLAMI GEÇ

Keçeci: İhracatımız 2.5 milyar doları aştı

Keçeci: İhracatımız 2.5 milyar doları aştı

Denizli Sanayi Odası her yıl olduğu gibi bu yıl da, kendi hesaplamasına dayanan Denizli ihracat rakamlarını açıkladı. “2007 yılı Denizli toplam ihracatı, 2,5 milyar doları aştı” diyen DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, bunun bir rekor olduğunu vurguladı.

/ DENİZLİHABER / 24 Ocak 2008 Perşembe, 01:00

DSO, her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi hesaplarına dayanan Denizli ihracat rakamlarını açıkladı. Denizli’nin 2007 ihracat rakamının 2,5 milyar doları aştığını belirten Keçeci, bunun bir rekor olduğunu söyledi. DSO olarak her yıl Denizli’nin ihracat rakamlarını revize ettiklerini kaydeden Başkan Keçeci bu revizyon çalışmalarında özellikle de elektrolitik bakır ve enerji kablosu ile doğaltaşa odaklandıklarını belirtti. Elektrolitik bakır ve enerji kablosu işkolunda faaliyet gösteren Denizlili firmalardan 11’inin, ihracat yaptığını belirten Keçeci, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu 11 firmamızın 2007 yılı toplam ihracatı 653 milyon dolar. Önceki yıl bu rakam 520 milyon dolardı. Öte yandan Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği’nin verilerinden yararlanarak hesapladığımız doğaltaş ihracatımız ise 194 milyon dolar. Önceki yıla göre bu rakamda 12 milyon dolarlık bir gerileme var. Her iki ihracat kalemini topladığımızda 847 milyon dolara ulaşıyoruz. Oysa bu rakam, çok daha geniş kapsamlı TİM sınıflandırmasında 425 milyon dolar olarak kayıtlara geçiyor. Başka bir deyişle arada eksik olarak işlenmiş en az 422 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Bütün bu rakamları topladığımızda, 2007 Denizli ihracatı 2 milyar 588 milyon doları buluyor. Bu rakam da, TİM tarafından 2007 ihracatı olarak yayımlanan 2 milyar 118 milyon doların yüzde 22 üzerinde bulunuyor. Aslında Denizli ihracatı 2 milyar 588 milyon doları da aşıyor. TİM sınıflandırması çok daha geniş kapsamlı olduğu için, bizim hesapladığımız işkolları dışında kalan ihracat kalemlerinin de bu toplama ayrıca dahil edilmesi gerekiyor.” DSO’nun her yıl, elektrolitik bakır ve enerji kablosu ile doğaltaş işkollarında faaliyet gösteren

kendi üyesi firmaların rakamlarını sorguladığını dile getiren Keçeci, bu sorgulamanın TİM’in verilerinden farklı olarak, beyanname adresi Denizli olan ihracatın yanı sıra Denizli dışına gönderilerek farklı gümrüklerden yapılan ihracat ile Denizli’de üretilen ancak şirket merkezleri başka illerde olan firmaların ihracatlarını da kapsadığına dikkat çekti. DSO kendi çalışması sonucunda ulaştığı rakamlarından yola çıkarak, Denizli’nin yıllık toplam ihracatını revize ettiğini ifade eden Keçeci, “Doğaltaş işkoluna ait rakamların hesaplanmasında, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği’nce derlenen verilerden yararlanılıyor.DSO’nun sınıflandırmasında yer alan ‘Elektrolitik bakır ve enerji kablosu’na ait ihracat rakamları, TİM sınıflandırmasında ‘Elektrik – elektronik’ ve ‘Demir ve demir dışı metaller’ ve doğaltaş ihracatı ise ‘Madencilik ürünleri’ sektör kodları altında bulunuyor. TİM’in sektörel rakamları, DSO’nun sınıflandırmasından çok daha geniş kapsamlı. Örmeğin TİM sınıflaması bakır ve kablo dışı diğer metaller ile elektrik ve elektronik cihazların ihracatını içeriyor. Aynı biçimde TİM’in madencilik ürünleri sınıflandırmasına yalnızca doğaltaş değil, her tür maden ihracatı dahil. Dolayısıyla Denizli’nin gerçek ihracatı, DSO tarafından hesaplanan rakamların da ötesinde” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı