REKLAMI GEÇ

Kiraz yüz güldürdü

Küresel ısınma, yağış yetersizliği nedeniylebu yıl tarım olumsuz etkilenirken Honaz, sadece kirazdan 25 bin YTL’lik gelir bekliyor. Honaz Ziraat Odası Başkanı Turgut Devecioğlu, üreticinin yüzünün bu kez güldüğünü müjdeledi.

/ DENİZLİHABER / 15 Haziran 2007 Cuma, 00:00

Napolyon cinsi kirazları ile adını dünyaya duyuran Honaz, bu yıl kirazdan 25 bin YTL’lik gelir bekliyor. Honaz Ziraat Odası Başkanı Turgut Devecioğlu, iklim şartlarının iyi olması ve arıların bu sene Honaz’a çok getirilmesi nedeniyle rekoltenin yüksek olduğunu söyledi. Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere kiraz gönderen Honaz’da, 11 bin dekarlık alana yayılmış kiraz bahçelerinde, yaklaşık 10 bin ton kiraz üretildi. 15 Avrupa ülkesine kiraz satan Honaz’da, üreticiler bu yıl emeklerinin karşılığını almaktan memnun.

‘Çiftçi fiyattan memnun’

Honaz’daki 10 bin tonluk üretimin yaklaşık 6-7 bin tonunun ihraç edildiğini, geri kalanının ise iç piyasaya satıldığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Turgut Devecioğlu,.“Bu yıl, kaliteli ve bol bir mahsul elde ettik. Kirazın kilosu, yurtdışına 3.5-4 YTL’ye satılıyor. İkinci ürün dediğimiz, ihraç edilen kirazlardan biraz daha küçük olan kirazlar ise iç piyasaya satılıyor. Çiftçi de fiyattan memnun” dedi.

Basının Honaz’a

desteği 5 trilyon lira

Geçen yıl, kiraz ihracatçısı firmaların, kendi aralarında 2.5 YTL’nin üzerinde fiyat verilmeyeceğine dair anlaşma yaptıklarını hatırlatan Devecioğlu, “Buradaki çiftçilerimiz hemen harekete geçerek, ihracatçı firmaların kendi aralarında yaptığı anlaşmayı bozmuştu. Aynı gün, yerel ve ulusal basının da olaya geniş yer vermesi nedeniyle, ihracatçı firmaların anlaşmaları bozuldu ve 2.5 YTL’ye düşen fiyat 3.75 YTL’ye çıktı. Basının olaya aynı gün içerisinde geniş yer vermesi nedeniyle 5 trilyon lira kazandık.Yani basın Honaz’a 5 trilyon liralık destek vermiş oldu” dedi.

Arılar ve olumlu iklim şartları rekolteyi yükseltti

Bu yıl fiyat konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını da dile getiren Devecioğlu, “En yüksek fiyatı 2004 yılında yakalamıştık. O zaman da Avrupa pazarında Honaz’ın rakibi olan İspanya ve Yunanistan’da kiraz olmadı. Bir günlüğüne kirazı 5-6 YTL’ye almışlardı. Bu sene de kirazın kilosu 3.5-4 YTL arasında ihraç ediliyor. İklim şartlarının kiraz için iyi olması, yağmurun zamanında yağması, don gibi olumsuzlukların oluşmaması ve arıların bu sene Honaz’a, çiçeklenme zamanında bol miktarda getirilmesi nedeniyle rekolte yükseldi” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı