REKLAMI GEÇ

KOBİ’ler eğitime ilgisiz kaldı

DSO’nun AB Bilgi Köprüleri Programı kapsamında, KOBİ’ler için düzenlediği eğitime, 1000’in üzerinde KOBİ’ye sahip olan Denizli’den çok az sayıda katılım gerçekleşti. Toplam 17 kişinin dinleyici olarak katıldığı eğitim toplantısında, Almanya’daki KOBİ destek faaliyetlerinden, KOBİ’lerin AB’ye uyum sürecinde neler yapması gerektiğine kadar birçok konu ele alındı.

/ DENİZLİHABER / 4 Eylül 2007 Salı, 00:00

Denizli Sanayi Odası’nın sahibi, Afyonkarahisar ile Uşak Ticaret ve Sanayi Odaları’nın ortağı olduğu AB Bilgi Köprüleri Programı ‘Ege Bölgesindeki Odalar ile Avrupa Oda ve Mesleki Sivil Toplum Kuruluşları Arasında KOBİ Temelli Kalıcı Bilgi Ağı ve Sürekli İşbirliği Platformu Projesi’ devam ediyor. Bu çerçevede, Denizli, Afyon ve Uşak’taki KOBİ’lere yönelik olarak eğitim programları gerçekleştiriliyor. Bu eğitimlerden ilki, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda verildi. 1000’in üzerinde KOBİ’nin bulunduğu Denizli’den, toplantıya sadece toplam 17 kişinin katılması dikkat çekti. Toplantı için Almanya’dan gelen Dusseldorf Zanaatkarlar Odası’ndan Dr. Georg Cramer, az sayıda kişiye bilgilerini aktarabildi. DSO yetkililerden alınan bilgiye göre, Denizli’deki tüm KOBİ’ler hem DSO aracılığıyla, hem Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü hem de KOSGEB aracılığıyla toplantıdan haberdar edildi. Toplantıya katılmayan bazı KOBİ temsilcilerinin de DSO’dan toplantı notlarını kendilerine ulaştırmalarını istedikleri öğrenildi.

Seminer’in açılış konuşmasını yapan DSO Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, “Bugünkü etkinliğimiz gerçekleştirdiğimiz bir Avrupa Birliği Projesi’nin ikinci aşamasıdır. Projemiz, Türkiye’deki ticaret ve sanayi odaları ve benzer kuruluşlar arasında bir işbirliği sağlamak,odalarımız ve odalarımızın temel üye grubunu oluşturan KOBİ’lerimizin kurumsal kapasitelerini geliştirmek istiyoruz. Bu projenin sahibi Denizli Sanayi Odası. Projeye ülkemizden Afyonkarahisar ile Uşak Ticaret ve Sanayi Odaları ile Yunanistan ve Almanya Düsseldorf Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Düsseldorf Ticaret ve Sanayi Odası ortaktır.

AB Sanayi ve KOBİ Politikaları, Rekabet Politikası, Ticaret Politikası AB standartları konuları ve daha pek çok konuyu ele alacağız. Bu proje ile özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ile kendimizi karşılaştırma yapabileceğiz. Avrupa Birliği ülkelerinde KOBİ’lere verilen hizmetleri ve bizim yaptığımız hizmetleri kıyaslama imkanına kavuşmuş olacağız. Diğer bir konu da, Avrupa Birliği Mali Yardımları. KOBİ’ler bundan nasıl yararlanabilir?

Burada bugün işleyeceğimiz konuların KOBİ’lerimizin önünü açacak, kapasitelerini geliştirecek ve dolayısıyla bunlar karlılıklarına yansıyacaktır” dedi. Avrupa Birliği KOBİ ve Sanayi Politikaları KOBİ Eğitimi’nin ilk gününe, konuşmacı olarak Dr. Georg Cramer ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Süleyman Aytuğ Göksu katıldı. Cramer, Avrupa ve Almanya’daki KOBİ’ler, Almanya’da esnaf ve zanaatkarlar odalarının KOBİ destek faaliyetleri, AB’de oda ve KOBİ işbirliği, Almanya’daki AB sanayi ve KOBİ politikasını ele aldı. Cramer, KOBİ’lerin ve odaların katılımıyla Almanya’daki mesleki eğitimin AB ülkeleri ile karşılaştırmasını da yaptı. DTM Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Aytuğ Göksu, Gümrük Birliği nedeniyle üreticilerin yükümlülüklerine değindi. Bu yükümlülüklerden bir tanesinin de CE işareti olduğunu vurgulayan Göksu, CE işaretinin hangi ürünlere iliştirileceği ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Göksu, “CE işareti bir güven işaretidir. Önceleri bu konu Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan üyelerimizi ilgilendiriyordu. Gümrük Birliği’ne girdikten sonra Türkiye 1997 yılında bunları hangi mevzuatla uygulayacağını belirledi. Dolayısıyla bunlar Türk mevzuatı haline geldi ve hepimizi bağlıyor. Buradan ister Konya’ya ister Fransa veya Almanya’ya mal gönderin, isterseniz Çin’den Türkiye’ye getirin bunların hepsine aynı mevzuat uygulanmakta. Üreticilerimizin bu konularla ilgili teknik düzenlemelere uymalarını öneririm” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı