REKLAMI GEÇ

Mermer atığı para kazandıracak

Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Alman Fachhochschule Regensbur öğrencileri ortak geliştirdikleri proje ile mermercilerin atık soruna çözüm üretti.

/ DENİZLİHABER / 17 Ekim 2007 Çarşamba, 00:00

Pamukkale Üniversitesi sanayi işbirliği ile sanayi sorunlarına çözümler üretiyor. 1996 yılında Almanya’nın Fachhochschule Regensburg Üniversite Makine Bölümü öğrencileri ile Pamukkale Üniversitesi Makine Bölümü öğrencileri arasında kurulan sanayi gelişimi projesi sonuçlarını vermeye başladı.

Proje kapsamında öğrenciler ilk olarak ilimizin en önemli sektörlerinden birisi olan Mermer sektörüne el attı. Mermer sektörünün en önemli sorunlarından olan atık sorununa el atan öğrenciler, yaptıkları araştırma ve inceleme sonucunda“kek” adını verdikleri projeyi geliştirdi.

Proje kapsamında 11 Alman ve 11 Türk öğrenci hafta başında, farklı sektörlerdeki firmalarda çalışmalar yaptı. PAÜ Öğrencileri Serkan Uçkan ve Tarık Gürbüz ile Fachhochschule Regensburg öğrencileri Mattias Wagner ve Johannes Thierman, mermer sektöründe “kek” diye nitelendirilen atıkları geri dönüştürme üzerine çalışmaya başladı. Mermercilerin en büyük sıkıntılarından biri olan “atık” sorununa çözüm üreten öğrencilerin projesi hayata geçirilirse; mermer sektöründe maliyet azalacak. Her firmadan günde yaklaşık 50 – 100 ton arası “kek” çıkıyor. Projeyle, bu atıklar, yapıların izolasyonun da kullanılacak malzeme haline dönüştürülecek.

Çalışmanın Başaranlar Mermer’de yapılmasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Başaranlar Mermer Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Serter, Pamukkale Üniversitesi’nin Alman üniversitesiyle yürüttüğü çalışma çerçevesinde kendi firmalarının da seçilmiş olunmasından memnuniyet duyduğunu, öğrencilerin projesi tamamlandığında firmalarında uygulamaya hazır olduklarını söyledi. Ahmet Serter, mermer sektöründe en büyük sıkıntılardan birinin atık olduğunu, projenin yalnızca kendi firmaları için değil Denizlili mermerciler ve Türkiye mermer sektörü için bir kazanım olabileceğini ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı