REKLAMI GEÇ

“Kayıt alamazsak okulun iki bölümünü kapatıyoruz”

“Kayıt alamazsak okulun iki bölümünü kapatıyoruz”

MAKSİAD’ın meslek liselerini teşvik etmek için hazırladığı proje toplantısına katılan Orhan Abalıoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Ertan Aktaş, meslek liselerine yönelik ilgisizlikten yakınırken, “Öğrenci alamazsak önümüzdeki yıl okulumuzun metal işleri ve gıda bölümümü kapanacak” dedi. MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı Sarı ise DTO öncülüğünde meslek liselerine destek için imzalanan protokolün taraflarına seslenip, “Erkek adam sözünü tutar” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2018 Cumartesi, 13:12

Makine Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MAKSİAD) sektörleri için ara eleman yetiştiren meslek liselerinin teşvik edilmesi amacıyla bir başlatacakları burs kampanyasının duyurulması için bir kahvaltı verdi. Kahvaltıda makineciler ile meslek lisesi müdürleri bir araya gelirken, yaklaşık 150 üyesi bulunan MAKSİAD’ın üyelerinin önemli bir kısmının ilgisizliği Başkan Mehmet Sarı’nın tepkisine yol açtı.

“Bugün mesleğimizle ilgili en önemli sorunlardan birini konuşurken yaklaşık 150 üyeli MAKSİAD’ın verdiği etkinlikte toplam 70-80 kişi anca var” sözleriyle sanayicileri eleştiren Başkan Sarı, “Sonra kimse eleman bulamıyorum demesin” sözleriyle toplantıya katılımın azlığı konusundaki sıkıntısını dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve İŞKUR Müdürü Fatih Işık’ın da katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mehmet Sarı, meslek lisesi öğrenciliğinin teşviki için hazırladıkları burs projesini aktarmak üzere meslek lisesi yöneticileri ve sanayicileri bir araya getirdiklerini söyledi. “Geleceğimiz için Meslek Lisesi’ni Seçin” isimli projeyle ara eleman sıkıntısı yaşayan sanayicilerin verecekleri burslarla Denizli’de meslek lisesi öğrenciliğini özendirmek istediklerini belirten Sarı, bu konuda sanayicilerin desteklerini beklediklerini aktardı.

Geleceğimiz için meslek Lisesi’ni seçin kampanyasıyla MAKSİAD sanayicilerden bir meslek lisesi öğrencisinin 8 aylık eğitimi için 1200 TL burs verilmesi amaçlanıyor. Sanayicilerin vereceği bu burslarla meslek lisesi öğrenciliğinin özendirilebileceği ön görülüyor.

MÜDÜR ACI RAKAMLAR VERDİ
Bilgilendirme sonrası kampanya hakkında görüş ve öneriler alındı. İlk söz alanlar arasında bulunan Orhan Abalıoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Ertan Aktaş bugün meslek liselerinin içinde olduğu acı rakamlar hakkında bilgiler verdi. Denizli’deki mesleki liseler hakkında toplantıya gelmeden bir kaz daha bilgi güncellemesi yaptığına değinen Aktaş, “Ne yazık ki öğrencilerimizin pek çoğu liseden mezun olduktan sonra mesleklerini yapmıyorlar. Bugün Makinacıları yakından ilgilendiren bir bölümden mezun olan 14 öğrencinin 11’nin bu mesleği yapmayacağını söyleyebilirim” diye konuştu.

AİLELER ÇOCUKLARINI MECBUREN GÖNDERİYOR
Aktaş, ayrıca okulunda bulunan Metal İşleri Bölümü ve Gıda Bölümü’nün 2018-2019 eğitim öğretim döneminde öğrenci kaydı almazsa kapanacağını da söyledi. Ailelerin ne yazık ki meslek sahibi olsun diye değil mecbur kaldıkları için çocuklarını meslek liselerine gönderdiklerinin altını çizerken, öğrencilerin hem ilgisiz hem başarısız olduklarını söyledi.

STAJERLERE GETİR GÖTÜR İŞLERİ YAPTIRILIYOR
Ayrıca staj için fabrikalara gönderilen meslek lisesi öğrencilerinin makinalar ve meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılmak yerine ne yazık ki getir götür işlerinde çalıştırıldığını üzülerek öğrendiklerini de belirten Aktaş, “Evet tabii ki veliler ve okulların yetersizlikleri kadar makine sektörünün, özellikle stajyer öğrencilere karşı tavırlarıyla, bu olumsuzluklarda payı var” diye konuştu.

SARI “ERKEK ADAM SÖZÜNDE DURUR!”
Karşılıklı istişareler sırasında tekrar söz alan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, DTO öncülüğünde meslek liselerine yönelik destek protokolünü hatırlatıp, bugün zor şartlarda eğitim vermeye çalışan meslek liselerinin ihtiyaç duyduğu makine parkının kurulması ve güncellenmesi konusunda “Biz o gün verdiğimiz sözün, altına imza attığımız protokolün gereğini yerine getirdik. Ama okul müdürlerinden duyuyoruz ki o gün o protokolü imzalayanlar ne arayıp ne soruyorlarmış okulları. Erkek adam sözünde durur. Biz ne dediysek yaptık” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRME ÖNERİSİ
Toplantıya katılan Kokpit Havacılık Lisesi Kurucusu Alper Kalelihan da meslek liselerinin devlet eliyle değil özel sektör tarafından işletilmesi gerektiğini söyledi. Özel sektörün meslek liseleri için çeşitli seçme yöntemleriyle bu işi sevecek ve öğrenimini o doğrultuda alacak öğrenciler tercih edeceklerini dile getiren Kalelihan, kolej havasındaki eğitim koşulları ve anlayışıyla bu tarz sektör için ara eleman yetiştirmek konusunda özel okulların daha başarılı olacaklarını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı