REKLAMI GEÇ

“Satışlar, net ağırlık üzerinden yapılacak”

“Satışlar, net ağırlık üzerinden yapılacak”

DSO Meclisi, uyulması zorunlu mesleki bir karar aldı. Buna göre, bundan sonra doğal elyaf ipliğinin satışının, net ağırlık üzerinden yapılacak.

/ DENİZLİHABER / 13 Mayıs 2010 Perşembe, 16:17

Denizli Sanayi Odası (DSO), ihracatı geliştirmek ve dünya ile aynı koşullarda rekabet edebilmek için ülkemizdeki doğal elyaf iplik satışlarının, tüm net ağırlık üzerinden satışa sunulması için uyulması zorunlu mesleki karar aldı. Bu karar, Denizli Sanayi Odası’nın tekstil sektöründe faaliyet gösteren tüm meslek komitelerinin mutabakatı ve DSO Yönetim Kurulu’nun teklifi ile DSO Meclisi tarafından alındı.

Karara uymak zorunlu
DSO’nun karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi, uluslararası iplik ticaretinde tüm satışlar (sentetik, suni, doğal) net ağırlık üzerinden yapılmaktadır. Ülkemizde ise, sadece iç pazarda brüt ağırlık üzerinden (ipliğin, sarıldığı masura, içine konulduğu plastik torba ve çuval vb ile birlikte tartılması) satış yapılması teamül haline gelmiştir. DSO Meclisi’nin aldığı uyulması zorunlu mesleki karar ile bundan sonra doğal elyaf ipliğinin satışının, net ağırlık üzerinden yapılması gerekmektedir. 5174 sayılı TOBB Kanunu’nun odaların görevlerini belirleyen 12. maddesinin (g) bendindeki; “Üyelerinin uyması zorunlu mesleki kararlar almak” hükmü ve Oda Muamelat Yönetmeliği’nin 47. maddesindeki ‘uyulması zorunlu mesleki kararlar’ başlığı altındaki “Odalar, mesleki disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak, mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini ve oda gayelerinin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla belli bir meslek grubuna veya tüm üyelere yönelik olarak gerekli gördükleri bütün konularda, özellikle; madde ve mamullerin tağşişi, bilerek eksik mal teslimi, kalite bozuklukları, haksız rekabet, fikri ve sınai mülkiyete tecavüz, ölçü ve tartı sistemlerine uymama, ticari ve sınai faaliyetlerde üçüncü şahıslara zarar vermeye yönelik her türlü işlem, teşebbüs ve uygulama ile benzeri hallerin önlenmesi konularında mesleki kararlar alabilir.” hükümleri uyarınca bu karar alınmıştır” denildi.

Karara uymayanlara ceza
DSO’dan yapılan açıklamada, oda üyelerinin alınan mesleki kararlara uymak zorunda olduğu hatırlatılarak, “Bu kararlara uymayanlar hakkında Oda ve Borsa Üyelerine Verilecek Disiplin ve Para Cezaları ile Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılacaktır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı