REKLAMI GEÇ

Şenel: İnşaat sektörü büyümüyor şişmanlıyor

Şenel: İnşaat sektörü büyümüyor şişmanlıyor

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Denizli Şube Başkanı Doç.Dr. Şevket Murat Şenel, inşaat sektörünün büyümediğini, sadece şişmanladığını, elbisenin de hızla büyüyen bedene dar geldiğini söyledi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2015 Perşembe, 17:35

İMO Denizli Şube Başkanı Doç.Dr. Şevket Murat Şenel, yönetim kurulu üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, Recep Uzunca, Bülent Şahan, Baybars Saracoğlu ve Orhan Devecioğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

denizli-imo-baskan-sevket-murat-senel-ic

Şenel, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’ndeki basın toplantısında, inşaat sektörü ile ilgili sorunları ve bu sorunların çözümü için siyasi iradeden taleplerini dile getirdi.Şenel, ülke ekonomisinin lokomotifi durumundaki inşaat sektörünün doğrudan ve dolaylı katkıları ile pek çok sektörün tetikleyicisi, hatta varlık sebebi olduğunu, dolayısıyla inşaat sektörünün içinde bulunduğu durum ve karşı karşıya kaldığı problemlerin sadece sektörün sorunu olmaktan çıktığını, hem ekonomik hem de sosyal anlamda derin yaralar açabildiğini belirtti.

“SEKTÖR BÜYÜME İLE ORANTILI GELİŞMİYOR”
Türkiye için hayati öneme sahip inşaat sektörünün yaşadığı büyüme ile orantılı olarak gelişemediğini savunan İMO Şube Başkanı Şenel, “İnşaat sektörü büyümüyor, şişmanlıyor. Ülke çapında inşaat sektörünün cirosu hatırı sayılır bir biçimde artarken, yapısal reformlara duyulan ihtiyaç daha da hissedilir hale gelmektedir. Kısaca ifade etmek gerekirse, bu elbise hızla büyüyen bu bedene dar gelmektedir” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI SIRALADI
İnşaat sektörünün eğitimden başlayan ve acil olarak çözülmeyi bekleyen çok önemli sorunları bulunduğunu, inşaat ve mimarlık faaliyetlerinin hala 1938’den kalma yasa ve yönetmeliklerle yola devam ettiğini belirten Şenel şöyle konuştu:

“Öncelikle bu yasa değiştirilmeli. Yetki ve sorumluluklar diplomaların üzerinde yazan bir cümle ile değil, mesleğine gereken saygıyı göstererek kendini yetiştiren, konusunda uzmanlaşan mühendislerin çabalarına bırakılmalı. Sektörde yaşanan diğer bir sorun ise, işi yapan ile işi denetleyen arasında kurulan çarpık ilişki. Ana haber bültenlerinde sıklıkla duyduğumuz felaket haberleri yanlış denetim sisteminin doğal bir sonucudur. İşi denetleyenin, ücretini işi yapandan aldığı denetim sisteminden acilen vazgeçilmelidir. İnşaat mühendislerini sorunları bu iki madde ile sınırlı değil. Kamuda çalışan mühendislerin özlük hakları ile ilgili yaşanan sorunlar da çözüm bekliyor.”

ADAYLARA AÇIK MEKTUP
İnşaat mühendislerinin ve inşaat sektörünün sorunlarının birkaç kanun veya mevzuat değişikliği ile çözümlenemeyeceğinin altını çizen Şenel, “Taleplerimiz mevzuat değişikliğinden ziyade bir zihniyet değişimini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. İnşaat mühendislerinin ihtiyaç duyduğu bu zihniyet değişiminin gerekçikleşebilmesi için, siyasi iradenin çabası ve desteği hayati derecede önemlidir. Bu çağrının milletvekili adaylarımıza yapılmış olmasının sebebi de budur” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı