REKLAMI GEÇ

Sıcak onlara yaradı

Aşırı sıcaklar klima ve vantilatör satışlarını arttırdı. Sıcaklardan bunalan Denizli halkı kampanyalara yüklenip klimalara hücum etti.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Denizli’yi de kavuran çöl sıcakları,klima satışlarını kat kat artırdı. Gerek evinde, gerekse işyerlerinde sıcaktan bunalan vatandaşlar, beyaz eşyacılara hücum etti. Özellikle son bir haftadır yaşanan aşırı sıcakların, klima satışlarını çok etkilediğini belirten Gülşim Mobilya Arçelik Mağaza Müdürü Veli Turan, sadece kendi mağazalarında klima satışlarının ikiye katlandığını söyledi. Geçtiğimiz senelerde yaz dönemlerinde günde yaklaşık 10 tane klima sattıklarını ifade eden Turan, “Çöl sıcakları nedeniyle klima satışlarımız ikiye katlandı. Günde 10 klima satarken, 20 klima satar hale geldik. Yoğun bir şekilde yaptığımız satışlar nedeniyle, klima montajı için ancak iki gün sonrasına randevu verebiliyoruz” dedi.

Denizli’deki Arçelik yetkili servislerinin günlük 120’ye yakın klima montajı yaptıklarını dile getiren Turan, “Denizli’nin hemen hemen tüm bölgelerinden vatandaşlarımız klima almak için geliyor. Kış mevsiminde de klima satışlarımız oluyor ancak klima satışlarının artmasında sıcaklar daha etkili oluyor. Klimaların fiyatları 444 YTL’den başlıyor, model ve motor güçlerine göre 3000 YTL’ye kadar çıkıyor. Klimalarımızın çoğu A performans. Yani çok az elektrik tüketme özelliğine sahip. Sıcaktan bunalan vatandaşlarımız da maddi durumlarına ve isteklerine uyan klimaları alıyor. Bu günlerde klimalarda olduğu kadar vantilotör satışlarında da büyük artış yaşanıyor” diye konuştu.

‘Şebekelerin yenilenmesi gerekiyor’

Klima satışlarındaki artış, elektrik kesintilerine de neden oluyor. Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Cengiz Süzük, özellikle İstasyon Caddesi’nden başlayarak İstiklal Caddesi’ne doğru giden yol üzerindeki bölgelerde, sık sık elektrik kesintisi yaşandığını belirterek, “Denizli’nin eski yerleşim bölgesi olan İstasyon Caddesi’nden çıkan ve Lise Caddesi ile İstiklal Caddesi etrafındaki alanda, eski elektrik şebekesi kullanılıyor. Bu bölge, eski şebeke olduğu için MEDAŞ zaman zaman bu bölgede yetersiz kalıyor.Yazın gelmesi ile birlikte yoğun klima kullanımı sonucunda, sistem çöküyor. Bu bölgenin şebekesinin yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerekiyor. Geçen sene bu bölgede sıkıntı yaşandı. Bu sene de aynı sıkıntı devam ediyor. Vali Bey’e konuyu anlattık, MEDAŞ ile de Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak görüşme yaptık. MEDAŞ’ın bu sorunu çözmesi gerekiyor” dedi.

Vantilatör karaborsa

Çöl sıcakları vantilatör satışlarını da umulmadık şekilde arttırdı. Serinlemek için vantilatör alan vatandaşlar mağazalarda vantilatör bırakmadı. Bir çok mağazada vantilatör kalmayarak, spotçularda kara borsaya düştü. Bir hafta içerisinde 800 adet vantilatör satan Pazaristan Mağazası, reyonuna vantilatör kalmamıştır yazısı asarak müşterilerine başka serinletme araçları satmaya çalıştı.

Yoğun ilgiden dolayı vantilatörlerin bir hafta içerisinde bittiğini söyleyen mağaza yetkilisi Mehmet Uzun, bir hafta içerisinde 800 vantilatör satarak bu yıl içerisinde en çok vantilatör satan firma olduğunu söyledi. Uzun, “ Geçtiğimiz yıl havaların fazla sıcak olmaması vantilatör satışlarında bir artış yaşanmasına neden olmamıştı. Ama bu yıl içerisinde aşırı hava sıcaklıklarının olması satışlarımızı arttırdı. Bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde 800 adet vantilatör satarak rekora imza attık. Şuanda elimizde vantilatör yok. Çin’den gelen bu mallar kalmadığı için ithalatçıdan da bize gelmiyor. Şuanda dünya genelinde vantilatörlere bir talep var. Bizlerde bunun için mini fan isimli bir ürün satmaya başladık. 4,5 YTL olana bu üründe vantilatör gibi satılıyor. Günde 150 ile 200 adet arasında bir satışımız var.”dedi. aşırı sıcaklardan dolalı Denizli’de hiçbir mağazada vantilatörün kalmadığını söyleyen Uzun, “. Şuanda 29 YTL olan vantilatörün fiyatı, kara borsada 50 – 60 YTL’ye kadar çıkmış durumda” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı