REKLAMI GEÇ

SMMMO Başkanı Horzum’dan prim uyarısı

SMMMO Başkanı Horzum’dan prim uyarısı

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ali Osman Horzum, ertelenen primlerin ödeme süresinin erkene alındığını söyledi, mükellefleri uyardı. Horzum, “Cezalı duruma düşmemek ve kazanılan hakları kaybetmemek için dikkatli olun” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Aralık 2017 Çarşamba, 14:15

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ali Osman Horzum, artan asgari ücretin işveren üzerindeki yükünü azaltmak amacıyla verilen desteklerin yanı sıra, 2016’nın Aralık ile 2017’nin Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim ödemelerinin, 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelendiğini hatırlattı.

Ertelenen prim ödemelerinin ilk iki taksiti ödemelerinin mükellefler tarafından gerçekleştiğini belirten Horzum, normalde ay sonunda yapılması gereken son taksit ödemesinin ise kanuna eklenen geçici madde ile öne alındığını söyledi.

SON GÜN 26 ARALIK
Ertelenen 2017 yılı Şubat ayı prim ödemelerinin alışılageldiği gibi Aralık ayının son günü değil, 26 Aralık’a kadar ödenmesi gerektiğini belirten Horzum, “Ertelenen prim ile birlikte Aralık ayı primleri de bu tarihe kadar ödenecek. Ödemelerdeki zaman değişikliği ilgili kanuna eklenen geçici 34. madde ile yapıldı. Geçici maddede, ‘Ayın 1’i ile 30’u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret alan Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların, 2017 yılı Kasım ayına ilişkin sigorta primleri ile kanunun geçici 72. maddesi uyarınca ertelenen 2017 yılı Şubat ayına ilişkin sigorta primleri en geç 26/12/2017 tarihinde Kuruma ödenir’ denilmektedir” diye konuştu.

KANUNLA BİRLİKTE TARİHLER DE DEĞİŞTİ
01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni kanun ile sigorta prim bildirgeleriyle muhtasar beyannamelerinin birleştirileceğini de hatırlatan Horzum, ödemelerin artık Maliye’ye yapılacağını kaydetti. Horzum, “Maliye ödemeleri takip eden ayın 26’sında yapılıyor. Artık sigorta primleri de ay sonunda değil, takip eden ayın 26’sında ödenecek” dedi.

MÜKELLEFLER TİTİZ DAVRANMALI
Yapılan düzenlemenin yalnızca Aralık ayını kapsamadığını, bundan sonraki süreçte sigorta prim ödemelerinin artık ayın 26’sı baz alınarak yapılacağın belirten Ali Osman Horzum, bunun beraberinde bazı sıkıntıları da getireceğini kaydetti.

Horzum, “Yılların alışkanlığını bir anda değiştirmek mümkün değil. Ay sonunda ödemeye alışkın olan mükellefler bu süreyi kaçırabilir. Bu da beraberinde cezalı duruma düşmelerine yol açar. Ancak, kayıpları bununla da sınırlı kalmaz. Sigorta prim ödemelerinde yaşanacak gecikme, işverenin asgari ücret desteği ile bazı haklarını da kaybetmeleri anlamı taşır. Bu nedenle mükelleflerin yeni düzenlemeyi çok iyi kavramaları ve bu tarihleri aksatmamaları gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı