REKLAMI GEÇ

SORUN AYNI YANIT AYNI

Denizli ekenomisin 4 kare asının DSO; DTO, DETKİB ve DTB’nin düzenlediği ödül töreni ekonominin önemli isimlerini bir araya getirdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Satıcı ve oda başkanları dert yandı, Tüzmen “farkındayız” dedi.

/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2007 Cumartesi, 01:00

Denizli, geleneksel hale gelen “Denizli Ekonomisi’nin Aktörleri < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2007” zirvesi ev sahipliği yaptı. Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Borsası ve Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği zirvenin önemli konukları da vardı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın son anda yapılan program değişikliği nedeniyle katılmadığı zirvede hükümeti temsilen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, çevre illerin Sanayi ve Ticaret Odası başkanlarının katıldığı zirve iş dünyasının temsilcilerinin konuşmalarıyla başladı.

Açılış DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, Türkiye’nin iyi yolda olduğun ancak ihracatçıların önemli sıkıntıları bulunduğunu söyledi. DİR tebliğiyle ilgili düzenleme için Bakan Tüzmen’e teşekkür eden Güntaş,hükümetin acilen sorunlara el atmasını istedi.

Ardından konuşan Ticaret Borsası Başkanı tarım sektöründe daralma yaşandığın addikkat çekip, bu sektörün teşviklerle desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, net ve sert konuştu. “Bıçak kemiğe dayandı, Çığlıklarımızı duyan yok” diyen Keçeci,sanayicinin daha önce defalarca hükümete ilettiği sorunları madde madde yineledi ve adım atılmasını istedi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise Denizli sanayisinin eski hareketliliğini kaybettiğinin altını çizdi, teşvik yasasını eleştirdi. Özer, yatırım patlaması yapmak için gerekli ortamın oluşturulmasında hükümetin katkılarını beklediklerini dile getirdi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye’nin güçlü ekonomiye geçiş programında odağın ihracat ve üretim üzerine olması gerektiğini belirtti. “Korkunun ecele faydası yok” diyen Satıcı, “Herkes sesini çıkarmalı, hep birlikte belki de IMF’den bile bağımsız bir ekonomik program üzerinde çalışmalıyız. Sesimizi sonuna kadar çıkarmalıyız” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, genel gidişattaki sıkıntın kamu harcamalarının kontrol altına alınmayışı olduğunu dolaylı olarak vurgularken, verimlilik artışı ile kur savışının birlikte gitmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Denizli’ye ülke genelindeki bir takım verileri açıklayarak birçok alanda elde ettiği başarı için minnettar olduğunu da ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en iyi kentleri arasındaki Denizli’ye herkesin gıpta ile baktığını ifade etti.

İş çevrelerinin sorunları bir bir ortaya koyduğu konuşmaların ardından kürsüye çıkan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in konuşma gündeminde, yoğun bir beklentinin oluştuğu müjdeli haber yoktu. Sorunların farkında olduklarını ifade eden Tüzmen,ülkenin ekonomik olarak geldiği noktayı anlattı ve “Bundan sonra dış ticaret açığımızı kapatmak, ülkeyi ekonomik olarak uzun soluklu bir sürece sokmak için ihracata ve üretime dayalı bir ekonomi izlemek zorundayız” dedi. İhracatta artış olmasına karşın karlılığın olmadığına vurgu yapan Tüzmen, “Sizi daha büyük karlara doğru taşımamız lazım. Biz artık miktar ekseninde değil, değer ekseninde yükselmek zorundayız. Kaliteyi satan Türkler olarak dünya pazarına gireceğiz: Gelecekten umutluyum. Herkes aynı noktada birleşirse çok daha iyi sonuçlar alınabilir” dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye’Nin geçen yıl ve bu yıl en büyük 1000 şirketi arasına giren Denizlili firmalara, 2005 ve 2006 yıllarındaki vergi rekortmenleri ile, borsa tescil ve ihracat rekortmenlerine ödüller dağıtıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı