REKLAMI GEÇ

TAŞ: SANAYİCİ ARA ELEMAN BULAMIYOR

TAŞ: SANAYİCİ ARA ELEMAN BULAMIYOR

Denizlili sanayiciler her ne kadar ‘işi ehline teslim etmek’ istiyorsa da işinde ehil bir çalışan bulmak samanlıkta iğne aramak gibi… İşte bu sorunu çözmek için OSB yönetimi harekete geçti ve bir komisyon kurdu. Komisyonun raporu hiç de iç açıcı değil.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ocak 2017 Salı, 08:00

Denizli Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan işletmeler ağırlıklı olarak tekstil sektöründe faaliyet gösterse de farklı pek çok sektöre hizmet eden işletmeler de mevcut. 25 bin çalışanın olduğu bu yerleşkede sektörel zenginlik farklı yetenek ve bilgideki çalışanlara olan ihtiyacı artırıyor. Fakat şimdilik bunu karşılayacak bir atmosfer yok.

Çalışan kalitesinin; sürdürülebilir işletmecilik, ürün kalitesi, pazar opsiyonlarını artırma gibi seçenekleri beraberinde getirdiğinin farkında olan sanayiciler Denizli OSB’de bu sorunu çözmek için de harekete geçmeyi görev bildi. Bu nedenle bir komisyon kuruldu.

Komisyon oluşturulurken; OSB içinde hemen tüm sektör ve unsurları kapsayacak bir nitelikli inceleme grubuna sahip olması planlandı. Bu nedenle FNT Ahşap Sanayi adına Fehamettin Taşkaya, DEBAK Bakalit adına Faruk İnceoğlu, Atlas Boya adına Selim Yaymanoğlu, Uğurlular Tekstil adına Osman Uğurlu ve OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş komisyonda yer alan isimler oldu. Bu eğitim komisyonu; ‘Organize Sanayi Bölgesi Meslek Lisesi Raporu’ adı altında bir çalışma yayınladı.

İŞTE O RAPORDAN SATIR BAŞLARI
Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün bünyesinde İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni barındırıyor olması eğitim alanında bir çalışmayı kaçınılmaz kılıyordu. Eğitim Komisyonu incelemesi sonucunda net görüşler bildirdi.

Komisyon mevcut durumu; “3 yıldan beri meslek lisesi öğrencileri sayısında büyük düşüş yaşanıyor. Temel sebep Milli Eğitimdeki tercih sistemi. Meslek liseleri en son tercih olarak işaretleniyor” tespitini düştü.

Meslek liselerinin kalifiye eleman konusundaki önemine vurgu yapılan raporda okullardaki ekipman eksiklerinin acı bir tabloya dönüştüğü, pratik uygulamalı eğitimlerin eksik olduğu, mezunların işyerlerinde yeniden meslek öğrendikleri vurgulandı.

MESLEK LİSELERİNDE DURUM NASIL DÜZELTİLİR
OSB Müdürü Ahmet Taş’ın da yer aldığı komisyonun meslek liselerindeki durumu düzeltmek için iki önerisi de oldu. Komisyona göre meslek liselerini özelleştirmek ve dışarıdan destek vererek modernizasyonlarını sağlamak seçenekler arasında düşünülebilirdi. Tüm olumsuzluklara rağmen büyüleyici örnekler de işaret edilerek buradaki başarıların taklit edilebilirliği kaydedildi.  Komisyon GEKA ile hazırlanan 869 bin liralık geliştirme projesinin 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne katkılarını kalem kalem sıralarken, gelişmeyi de işaretlemeyi unutmamıştı. Belki de tüm Türkiye’ye ışık tutacak bu değerli çalışmanın ilk yansımalarını Denizli’de görmek için biraz daha zamana ihtiyaç olsa da, bu liseden çıkacak kaliteli teknikerleri almak için sadece OSB bünyesindeki işletmeler değil, kentin çeşitli noktalarında faaliyet gösteren diğer sanayi kuruluşları da gönüllü olacaklar. OSB Yönetim Kurulu’nun gelişime açık vizyonel duruşu, kararlılığı ve isteği; bölge müdürlüğündeki tüm personelin de ilerleyeceği yolu açıkça göstermesi bakımından cesaret verici projelerin üretilmesine önemli katkılar sağlamayı bu yolla sürdürmüş oluyor.

Ara eleman konusunda, tüm mevcut durumu değerlendirildiğinde denizlihaber.com okurları için Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmaların devamını Ahmet Taş’a sorduk…

Ara eleman sıkıntısı konusunda neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bölge Müdürü Ahmet Taş: “Bir mesleki eğitim merkezi açmayı planlıyoruz. Meslek lisesi mezunu değil de düz liseyi bitirmiş ya da imam hatibi bitirmiş pek çok genç var. Bunların bir kısmı yine Organize Sanayi Bölgesi içinde çalışıyorlar. Bu insanları meslek içi eğitime alalım istiyoruz. Fabrikalara hangi elemana ihtiyacı olduğunu soracağız. Önce ihtiyacı belirleyip daha sonra buna göre öğretmenleri belirleyerek ara eleman yetiştirelim istiyoruz”

 

İş-Kur’un bu projede size ne gibi katkıları var?

Bölge Müdürü Ahmet Taş: “Burada hem İş-Kur’un kendi personeli hem de OSB’nin personeli var. Bir şekilde iş ve işçiyi bir araya getiriyoruz. Fabrikaların ara eleman ihtiyacını karşılamada bu şekilde ciddi yol aldık. Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda 25 bin kişi çalışıyor. Sürekli bir sirkülasyon var. Biz müdürlük olarak firmaların işini kolaylaştırmış oluyoruz. Şimdilik sadece OSB’deki firmaların eleman ihtiyacını karşılıyoruz. Diğer türlü eleman fabrikaya gidip kendini anlatma imkanı bulamıyor. Güvenlikten içeri dahi giremiyor”

Meslek Liseleri konusunda görüşlerinizi almak istiyoruz…

Bölge Müdürü Ahmet Taş:  “Meslek Lisesi konusu çok farklı bir konu. Şu anda acı bir tablo var. Biz önce Denizli OSB olarak örnek olmayı planlıyoruz. Daha sonra düşüncemizin tüm Denizli’ye hatta Türkiye’ye yaygınlaşmasına çalışacağız.

Önce şunu sorduk: öğrenciler neden meslek lisesini tercih etmiyorlar? Birincisi öyle bir sınav sistemi var ki; öğrenciler tercihlerine önce Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Ticaret Lisesi, İmam Hatip Lisesi yazıyor. Hiçbir yeri kazanamayan öğrenci meslek lisesini yazıyor. Dolayısıyla geri kalan son yüzde 5’lik dilime giren öğrenciler meslek lisesi tercihinde bulunuyor. Bu da hem sayının az olmasına hem de kalitenin düşmesine neden oluyor. Meslek lisesine gelen öğrenciler ‘sıfır’ dediğimiz öğrenciler. Bu öğrenciyi iyi bir teknisyen yapamıyorsunuz”

Öğrenciler için teşvikler gündemde mi?

Bölge Müdürü Ahmet Taş: “Bizim hedefimiz öğrencinin yemeğini karşılayalım, servisini karşılayalım, başarılı öğrencilere burs verelim, bazı başarılı öğrencilere teşvik edici hediyeler verelim ve meslek lisesinin tercih edilmesini sağlayalım.  Bazı özel seminerler düzenleyelim, kişisel gelişimlerini sağlayalım. Yüzde 40-60 barajına giren öğrencileri alalım. Bu nedenle bir komisyon kurduk. Ara eleman konusunda sıkıntıyı en iyi bilen kişi sanayici. Onları bu işin içine sokmak istedik. Komisyonda hemen her sektörü temsil eden sanayiciler var. Meslek lisesi müdürü ile Denizli OSB’yi temsilen ben de komisyon içindeyim”

Eğitim kalitesinden memnun musunuz?

Bölge Müdürü Ahmet Taş: “Meslek liselerinde eğitimin ve ekipmanın kalitesinde ciddi bir sıkıntı fark ettik. Bu nedenle GEKA ile bir proje yaptık. 800 bin liralık makine ekipmanı satın aldık. Bunun yüzde 60’ını GEKA kalanını ise Denizli OSB karşıladı. Ortada çok acı bir tablo vardı. Denizli tekstilin merkezi ama geçen yıla kadar okulda bir tekstil boyasını nasıl anlattıklarını biliyor musunuz? Küçük bir kağıt kadar tekstil bezini, cezvenin içine boya koyup, kaşıkla karıştırarak boyayı öğretiyorlardı. Biz sanayide kullanılan makinelerin daha küçüklerini okula kazandırdık. Öğrenci; meslek lisesinde gerçek boyamayı görerek, gerçek makinelerde işi öğrenerek fabrikadaki işinin başına geçebilecek. Düşünebiliyor musunuz; cezveden öğrendikten sonra fabrikada işe başlayan bir öğrencinin durumunu… Ne kadar başarılı olabilir”

Mekatronik bölümünün katkısı ne olacak?

Bölge Müdürü Ahmet Taş: “Eğitimi de modernize etmemiz gerektiğini biliyoruz. Şimdi fabrikalarda kullanılan makinelerin büyük bir bölümü dijital verilerle çalışan CNS dediğimiz tipte makineler. İnsan kontrolündeki  makinelerden yazılımla programlanan makinelere hızlı bir geçiş var. Bu sistem OSB’deki her fabrikada mevcut ama bu endüstriyel otomasyondan anlayacak elemanlara da büyük ihtiyaç var. Şimdi bu konudaki eksiği gidermek üzere İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde mekatronik (Makine Otomasyonu) bölümü açtık. Üç yıl sonra buradan mezun olacak öğrenciler fabrikaların bu yöndeki ihtiyaçlarını da karşılamış olacak.  Hatta sadece OSB içinde değil kentin diğer noktalarındaki fabrikalarda da çalışacaklar. Bizim için Türkiye’nin neresinde olursa olsun bir istihdam sağlamış olmak değerli. Yaptığımız tüm çalışmalar Denizli OSB içinde değil tüm kent için geçerlilik gösteriyor”

Yorumlar

ysn   -  Bağlantı 17 Ocak 2017, 14:17

Ara elemanlara asgari ücret verdikleri sürece ara eleman sıkıntısı hep olacaktır.Markette çalışsanda asgari ücret teknik iş yapsanda asgari ücret

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı