REKLAMI GEÇ

Teknolojiye büyük destek

Denizli’de 2003 yılından beri faaliyetlerini sürdüren KOSGEB Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürlüğü, bugüne kadar 32 projeye, toplam 2 milyon 574 bin 830 YTL destek verdi.

/ DENİZLİHABER / 27 Haziran 2007 Çarşamba, 00:00

KOSGEB, Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Sanayi Odası işbirliği ile kurulan KOSGEB Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürlüğü, teknolojik yatırımlara destek olmaya devam ediyor. 2001 yılında protokolü imzalanan ve 2003 yılında fiili olarak faaliyete geçen müdürlükte, halen bir merkez müdürü, 1 uzman yardımcısı, 1 dış uzman danışman ve 3 dış destek elemanı hizmet veriyor.

KOSGEB PAÜ Tekmer Müdürü Nedim Kara, “Geçtiğimiz seneye kadar, PAÜ Tekmer, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli ve Antalya’dan sorumluydu. Isparta’ya, Süleyman Demirel Üniversitesi TEKMER’in kurulması ile birlikte, PAÜ TEKMER, Uşak, Denizli ve Muğla illerinden sorumlu olmaya başladı” dedi.

KOSGEB PAÜ TEKMER’e, bugüne kadar 2003 yılından beri 85 tane Ar-Ge projesine destek sağlamak için girişimci ya da KOBİ’nin başvuruda bulunduğunu belirten Kara, “Bunlardan 54’ü kabul edildi. Bu projelerin 27 tanesi, Denizli’dendi. 2006 yılında, Denizli’den PAÜ TEKMER’e başvuruda bulunan 9 projenin 9’u da kabul edildi. 2004’te, Denizli’den başvuran proje sayısı 14’e yükselirken, kabul edilen proje sayısı ise 8’e düştü. 2005’te başvuruda bulunan 9 projeden 8’i kabul edilirken, geçen sene başvuran 3 projeden ikisi kabul edildi. 2003 yılından beri kabul edilen projelerden, 32 KOBİ ya da girişimciye destek verildi. Teminat mektubu getirerek destek almaya hak kazanan projelere, toplam 2 milyon 574 bin 830 YTL destek verdik. Yani, Denizli’den başvuran 41 projeden, 32’sine destek verilmiş oldu” diye konuştu.

Makine projeleri önde

KOSGEB PAÜ TEKMER’e başvuruda bulunarak destek verilmesine karar verilen 54 proje, faaliyet konularına göre değerlendirildiğinde, en çok makine konusunda başvuruda bulunulduğu görülüyor. Kabul edilen Ar-Ge projeleri içerisinde 29 proje ile ilk sırada yer alan makine konusundaki projeleri, 9 proje ile ürün geliştirme, 7 proje ile malzeme üretimi, yazılım ve tekstil 4’er proje ile izlerken, gıda üretimi konusunda 1 projenin kabul edildiği görülüyor.

Düşünce aşamasında başvurun

Girişimcilerin ve KOBİ’lerin düşüncede Ar-Ge projesi oluşturduklarında, bu projeleri gerçekleştirmek için TEKMER’e başvuruda bulunmaları halinde, projelerin değerlendirmeye alındığını belirten Nedim Kara, “Bu projeler için geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler veriliyor. Kurumumuz, bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için önemli bir bağ olan üniversite-sanayi arasındaki köprü görevini görüyor. Amacımız, teorik bilgiyi, sanayideki bilgilerle birleştirip, ortaya yeni ürünler çıkartarak ülkemize katma değer sağlayabilmek. PAÜ TEKMER’e başvuran girişimci ya da işletmenin Ar-Ge projesi, öncelikle 6 kişiden oluşan inceleme ve seçim kurulundan geçer. Bu kurulda, proje teknik açıdan incelenir ve Ar-Ge projesi niteliği taşıyıp taşımadığı, patent veya faydalı model kimliği alabilecek bir ürün olup olmadığı, teknolojik yenilik taşıyıp taşımadığı, ticari ve geliştirilebilir bir ürün olup olmadığı değerlendirilir. Kurulda, projenin tüm bu kıstasları karşıladığına karar verilirse, proje, icra ve karar kuruluna gönderilir. Bu kurulda ise proje, maliyet açısından değerlendirilir ve projeye verilecek destek miktarı belirlenir. Kuruldan çıkan destek miktarı kadar, girişimci ya da KOBİ’den teminat mektubu istenir. Girişimciden, 3 ay içerisinde mutlaka bir şirket kurması istenir” dedi.

Geri ödemeli ve ödemesiz destekler

Ar-Ge projelerine verilen destekler hakkında da bilgi veren Kara, “Projelere, iki tür destek verilir. Bunlar geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler olmak üzere ikiye ayrılır. Geri ödemeli destekler, malzeme ve teçhizat desteği ve kalite geliştirme desteğinden oluşur. Malzeme ve teçhizat desteği için girişimci ya da KOBİ, proje süresince geri ödeme yapmaz. 200 bin YTL’ye kadar olan destek için girişimci ya da KOBİ, proje süresi bittikten bir yıl sonrasına kadar da ödeme yapmaz. Bu sürenin ardından gelen ardışık iki yıl içerisinde, projeye verilen destek miktarı 8 taksitte ve 0 faizli olarak ödenir. Geri ödemesiz desteklerden kalite geliştirme desteği ise girişimci ya da KOBİ, ortaya çıkan ürünün kalitesini geliştirmek isterse, proje bittikten bir yıl sonra verilir ve bu desteğin miktarı 50 bin YTL’ye kadar olabilir. Hibe destekler ise danışmanlık desteği, Ar-Ge sonuçlarını yayınlama desteği, Teknopark kira desteği, yurt dışı fuar desteği, başlangıç sermaye desteği, iş geliştirme desteği ve sınai mülkiyet hakları desteğinden oluşur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı