REKLAMI GEÇ

Tekstil ve konfeksiyon ihracatında yüzde 13.12’lik artış

Tekstil ve konfeksiyon ihracatında yüzde 13.12’lik artış

DETKİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli’den bu sene Haziran ayı içerisinde yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracat kayıt rakamının 80 milyon 995 bin 765 dolar olduğunu belirterek, “Bu rakam, 2009 yılı Haziran ayı rakamlarına yüzde 13.12’lik artış gösterdi” dedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2010 Cuma, 17:22

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Süleyman Kocasert, DETKİB Yönetim Kurulu Üyeleri Veli Oğuz, Sedat Demirden, Ahmet Zora, Arif Şensöz, İbrahim Uzunoğlu ve Bekir Sıtkı Mutlubaş ile birlikte yaptığı basın toplantısında, Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı, gündemdeki konuları değerlendirdi.

DETKİB üzerinden yapılan
ihracat yüzde 36.52 arttı
DETKİB Başkanı Kocasert, “1 Ocak 2010-30 Haziran 2010 tarihleri arasında birliğimizce kayda alınan ihracat rakamı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 36.52’lik bir artışla 587 milyon 582 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi. Kocasert, DETKİB üzerinden artık sadece tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ihracatının yapılmadığını, maden, bakır gibi ürünlerin de ihracatının DETKİB üzerinden geçirildiğini hatırlattı.

“Tekstil ve konfeksiyon
ihracatında yüzde 13.12’lik artış”
Kocasert, Haziran 2010 içinde kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracat kayıt rakamının ise 80 milyon 995 bin 765 dolar olduğunu, bu rakamın 2009 yılının Haziran ayı rakamlarına göre yüzde 13.12’lik bir artış gösterdiğini söyledi.

AB ülkelerine yapılan ihracat arttı
Kocasert, Ocak–Haziran 2010 döneminde DETKİB’in tekstil ve konfeksiyon ihracatının üç ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz-sabahlık ihracatında yüzde 2.6’lık, havlu ihracatında yüzde 21.6’lık, çarşaf-nevresim ihracatında ise yüzde 7.2’lik bir artış meydana geldiğini, bu üç ana kalemin toplam ihracat içindeki payının yüzde 54.4 olduğunu söyledi. Kocasert, “2010 yılında 27 Avrupa Birliği ülkesine yapılan ihracatın, geçen yılın Ocak-Haziran dönemine göre yaklaşık yüzde 27.25 artarak 460 milyon 411 bin 177 dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın ise DETKİB’in toplam ihracatının yaklaşık yüzde 78.35’ini oluşturduğunu ifade etti. Kocasert, Ocak-Haziran 2009/2010 dönemi karşılaştırmasında toplam 119 ülkeye ait ihracat kayıt rakamları incelendiğinde ise ilk üç sırayı alan ülkelerden Almanya’ya yönelik ihracatta yüzde 19.9’luk, İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 51.6’lık, Fransa’ya yapılan ihracatta da yüzde 13.3’lük bir artış meydana geldiğini dile getirdi.

“İhracatta artış sürüyor
ancak artış hızı düştü”
Kocasert, ihracattaki artışın sürdüğünü ancak hız kestiğini söyledi. Hammadde fiyatlarının aşırı artması nedeniyle ihracat artışının hız kestiğini belirten Kocasert, “Hazır giyimde artış oranı ilk beş ayda yüzde 15 iken, Haziran ayında artış oranı yüzde 6,3’te kaldı. İhracat performansını etkileyebileceğini düşündüğümüz bir diğer konu ise, Çin’in para birimleri Yuan’ı sınırlı bir şekilde serbest dalgalanmaya bırakmasıdır. 2010’un ikinci yarısında da ihracat artmaya devam edecektir ancak 2. yarıda kurla ilgili olumlu gelişmeler olmazsa, hammadde fiyatları da artmaya devam edecektir. Bu da tekstil ve konfeksiyon ihracatının, yılın ilk yarısında gösterdiği ihracat performansını ikinci yarıda sergilemeyeceğini gösteriyor” dedi.

“Kur garanti fonu oluşturulmalı”
Kocasert, kurun sürekli baskı altında olması nedeniyle ithalatın palazlandığını ancak ihracatın sekteye uğradığını söyledi. Kocasert, “Fiyat istikrarı elbette önemli, fakat bu sağlanırken büyümenin ve istihdamın lokomotifi olan ihracat göz ardı edilmemelidir. TİM tarafından önerilen politikayı, ben de burada yenilemek istiyorum; acilen kur garanti fonu oluşturulmalıdır. Bunun kaynağı da, kısa vadeli sermaye kazançlarından yüzde 1 oranında kesilecek stopaj ile sağlanabilir. Böylelikle ihracatçının kurdan kaynaklanan zararı bir nebze de olsa hafifletilebilir” dedi.

“Sigortalı sayısı arttı”
Denizli’nin Türkiye ihracatında söz sahibi iller sıralamasındaki yerini koruduğunu ve Haziran ayında en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 8. Sırada yer aldığını ifade eden Kocasert, “Kişi başına düşen ihracatta ise 2010 Ocak-Haziran döneminde Denizli olarak 6. sıradayız” dedi. Kocasert, Denizli’de istihdamın da arttığını söyledi. Kocasert, “2009 Nisan ayında Denizli’de toplam 221 bin 459 sigortalı varken, 2010 Nisan ayında bu rakam 233 bin 475 oldu. Yani geçen senenin Nisan ayına göre Denizli’deki sigortalı sayısı yüzde 5.43 arttı” dedi. Kocasert, Denizli’de tekstil sektöründe SSK’lı çalışan sayısının 2009 Aralık ayında 37 bin 291 kişi olduğunu, bu rakamın Nisan 2010’da 38 bin 761’e çıktığını söyledi.

Katrancı ve Baykent TETSİAD yönetiminde
Kocasert, TETSİAD yönetiminde de Denizli’nin artık söz sahibi olduğunu belirtti. Kocasert, “Haziran ayında gerçekleştirilen Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TETSİAD) seçimli genel kurulunda, Denizli olarak ağırlığımızı hissettirdik. Seçilen yeni yönetim kurulunda Zafer Katrancı ve Mehmet Baykent de görev alacak. Değerli zamanlarından vakit ayırıp, seçime katılmak için İstanbul’a giden firma temsilcilerine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı