REKLAMI GEÇ

Tepkilerini iş bırakarak gösterecekler

Tepkilerini iş bırakarak gösterecekler

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nı protesto eden Emek Platformu üyeleri, bugün yaptıkları basın açıklaması ile tepkilerini dile getirdi. Emek Platformu üyeleri, Cuma günü de 2 saatlik iş bırakma eylemi yapacak.

/ DENİZLİHABER / 13 Mart 2008 Perşembe, 01:00

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Sosyal Sigortalar ve genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarı, sivil toplum örgütlerinden tepki almaya devam ediyor. Yasalarda yapılacak değişiklikleri, vatandaşın aleyhine bulan sivil toplum örgütleri çeşitli eylemler ve basın açıklamaları ile tepkilerini dile getiriyor. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve TÜRMOB’dan oluşan Emek Platformu, Delikliçınar Meydanı’nda konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Emek Platformu adına açıklamayı yapan Denizli Tabip Odası Başkanı Hasan Akşık, “Tasarı, çalışanlar, emekliler, hak sahibi durumundaki aile fertleri ile dul ve yetimler için sosyal sigortalar ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına neden olacaktır” dedi. Tasarının, emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan ve kazanılmış hakları geriye götüren bir tasarı olduğunu ifade eden Akşık, “Tasarı, sosyal devlet ilkesine de aykırıdır. Oluşturulmak istenen sistemle, mevcut sistemdeki hakların korunduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddia, tüm çalışanlar için gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü, bu tasarının yasalaştığı tarihten itibaren herkes bu yasa kapsamında çalıştığı süre oranında yeni düzenlemelerden etkilenecektir. Tasarı, norm ve standart birliği sağlamamakta, aksine var olan farklılıkları derinleştirmektedir” dedi. Yasada yapılacak değişiklik sonucu, emekli aylıklarında yüzde 20-30 oranında azalma olacağını belirten Akşık, “Aldığınız sağlık hizmetlerinin her aşamasında katkı payı alınacak. Genel Sağlık Sigortası primi vatandaşın sağlık ihtiyacını karşılamasına yetmeyecek. Tasarı ile yetim kız çocuklarına ödenen evlenme yardımı, yarıya düşürülüyor. Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65, prim gün sayısı ise 7 binden 9 bine yükseltilmektedir” diye konuştu. Akşık’ın konuşması sırasında, ‘Sağlık hakkı satılamaz’, ‘Geliyor, genel grev geliyor’ sloganları atıldı.

Akşık, konuşmasını, herkesi, yasa tasarısını protesto etmek amacıyla 14 Mart Cuma günü, 10.00-12.00 saatleri arasında yapılacak iş bırakma eylemi ve ardından yapılacak basın açıklamasına katılmaya çağırdı. Açıklamanın ardından, topluluk olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı