REKLAMI GEÇ

Türkiye – Polonya İş Forumu düzenlendi

Türkiye – Polonya İş Forumu düzenlendi

Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişki kurulmasının 600. yıldönümü çerçevesinde Ankara Hilton Otel’inde ‘Türk-Polonya İş Forumu’ düzenlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Haziran 2014 Cumartesi, 11:01

Düzenlenen Foruma, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Janusz Piechociński, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TOBB ve DEİK’i temsilen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer ve birçok davetli katıldı.

Forumda bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Batı dünyası, batı dünyasının enstitüleri ve kurumları Türkiye ile ilgili tahminlerde bulunurken, bugüne kadar hiç tutturamadılar. Türkiye ve çevresindeki şartlara baktıkları zaman Türkiye ile ilgili çok muhafazakâr öngörülerde bulundular. Türkiye, bölgesindeki aşırı hareketliliği kendisi için avantaja dönüştürebilen bir ülke. Şuanda en büyük sıkıntıların yaşandığı ülkelerde Türkiye ihracatını geliştirmekle devam ediyor” dedi.
denizli-turkiye-polonya-is-forumu-ic

Bakan Zeybekci, bugün Polonya ve Türkiye’den bahsederken özellikleri itibariyle aynı ülkeden bahsedermiş gibi bahsedildiğini belirterek, “Bayraklarımızın renkleri bile aynı. Kırmızı ve beyaz. Ülkelerin karakterlerini de yansıtır bayrakların rengi” diye konuştu.

Polonya ile Türkiye’nin çok büyük işbirlikleri yapabileceğini bildiren Bakan Zeybekci, “Türkiye bugüne kadar şuanda geldiği noktada yaklaşık olarak 200 milyar dolar hizmet ve mal ihracatı gelirine toplam dış ticaret hacim gelirine baktığımız zaman yaklaşık olarak 470 milyar dolarlık dış ticaret hacmine, 820 milyar dolarlık yurt içi hasılaya. 11 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelire, 19 bin dolarlık satın alma kalitesine göre milli gelire Türkiye sadece ve sadece kendi ülkesinin imkanları ve dinamikleriyle ulaştı. Türkiye’nin koymuş olduğu yeni 2023 hedeflerinde Türkiye’yi 2 trilyon dolarlık milli gelir, 25 bin doların üzerinde kişi başına düşen milli gelir. 500 milyar dolarlık mal ve 350 milyar dolarlık hizmet geliriyle Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi. Avrupa’nın da üçüncü büyük ekonomisi olmak için hedef koydu. Türkiye bu hedeflere kendi ülkesinin imkanlarıyla ulaşamayacağını çok iyi biliyor. 2023 hedeflerine ulaşacak olan Türkiye’nin iş birliğine ihtiyacı var. Avantajlarımızı birlikte işbirliği haline dönüştürelim. Polonya sanayide, metalürji ve diğer sanayi alanlarında Türkiye’den daha iyi durumda. Bizimde Polonya’dan daha üstün olduğumuz yerler var. Elimizdeki bütün imkanları ortaya koyalım. İki ülke işbirliği içinde neler yapabiliriz bunları birlikte görelim” ifadelerini kullandı.

Tam anlamıyla ekonomik ve siyasi entegrasyon istediğini belirten Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği Anlaşmasının yeniden Türkiye’nin menfaatlerini koruyacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye olarak Polonya Ticaret ve Sanayi Odası ile birçok konuda birlikte hareket ettiklerini kaydeden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, “Polonya yeni Avrupa’nın büyüyen gücüdür. Avrasya geçiş yolları üzerindeki stratejik konumu, derin tarihi ve kültürel birikimi, 40 milyona yaklaşan nüfusu, dinamik ekonomisi, 400 milyar doları aşan dış ticaret hacmi ile Avrupa’nın en önemli ülkeleri arasında bulunmaktadır. Son beş yıldır GSYİH büyüme oranı AB ortalamasının üzerinde seyreden Polonya, AB içerisinde 6.büyük ekonomi konumundadır. Biz dostumuz Polonya’nın başarılarıyla iftihar ediyoruz. Polonya halkını, iş dünyasını ve bu başarıya imza atan Polonya hükümetlerini kutluyorum. Polonya’nın AB üyelik sürecimize desteğine iş dünyası olarak müteşekkiriz. Avrupa Birliği içindeki gelişmeler, bu desteği giderek daha önemli hale getirmektedir” diye konuştu.

Türkiye ve Polonya’nın, son yıllarda siyasi istikrar ve ekonomik kalkınmasıyla Avrupa’nın yükselen iki önemli gücü haline geldiğini belirten Başkan Özer ‘Her iki ülke de, ekonomik performans, insan kaynakları ve siyasi istikrarları ile Avrupa’nın büyümesi ve refahı için önemli bir ümit kaynağı haline gelmiştir. Küresel ekonomi yeniden şekillenirken, Türkiye ve Polonya gibi yükselen piyasa ekonomilerinin işbirliğinin güçlenmesi için uygun iklim oluşmaktadır. Bunu Türkiye-Polonya arasındaki ticaret hacminde görmek mümkündür. 2002 yılında ticaretimiz 582 milyon dolar idi. Aradan geçen sürede ticaretimiz yaklaşık 10 misli artarak, 5,2 milyar dolara çıktı. Önemli bir ivme yakalamışız. Kazan-kazan ilkesi çerçevesinde bir ticari ilişki içindeyiz’
‘Orta Avrupa’daki en büyük ticaret ortağımız olan Polonya kalifiye işgücü, cazip pazar hacmi, güçlü sanayi altyapısı ve lojistik avantajları nedeniyle Türk yatırımcı ve girişimcileri için de önemli iş fırsatları sunmaktadır. Özellikle, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde Türkiye ve Polonya ortak girişimleri için önemli bir potansiyel var. Türkiye’nin bölgesel ve küresel düzeyde artan etkinliği ile Polonya’nın Orta ve Doğu Avrupa’daki öncü rolü ikili ekonomik ilişkilere ivme kazandıracak güçtedir. Her seferinde vurguladığımız gibi, ülkelerimiz arasındaki ekonomik potansiyelin verimli projelere dönüştürülebilmesi için girişimcilerimizin iki ülke arasında rahatça gelip gidebilmeleri son derece önemlidir. Bunu teminen karşılıklı uçuşların artırılması, Türk Hava Yolları’na Varşova dışındaki şehirlere de uçuş izni verilmesi bizler için önem taşımaktadır. Türk vatandaşlarına uygulanan vize, bugünkü ekonomik yapılarla, Türkiye ekonomisinin gelişmişlik düzeyiyle bağdaşmıyor” dedi.
denizli-turkiye-polonya-is-forumu-ic-1

Türkiye-AB Ortaklık ilişkisine aykırıdır

Vize uygulamasının  Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin aksayan yönü olduğunu dikkat çeken Özer, konuşmasını şöyle devam etti: ” Aynı şekilde, taşıma kotaları ve serbest ticaret anlaşmalarında yaşanan sorunlar da Gümrük Birliği’nin sağlıklı işleyişine engeldir. Bu sorunların aşılmasında Polonya Hükümetinin ve iş dünyasının desteği çok önemlidir. Bu çerçevede AB-ABD Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin dışında kalmak da Türkiye için ciddi endişe kaynağıdır.

Türkiye, Çin’den İtalya’ya kadar olan geniş coğrafyada serbest piyasa ekonomisine sahip en büyük ekonomi ve bölgesinin en büyük sanayi gücüdür. Türkiye ekonomik performansı, stratejik misyon ve merkez ülke konumu ile dünya siyasetinin ve global ekonominin etkin bir oyuncusudur.

Arzumuz bu potansiyelimizden dost ve kardeş ülkelerle işbirlikleri kurarak yararlanmak, coğrafyamızda barışı ve güvenliği tesis etmektir. Ortak geleceğimiz için Türkiye ve Polonya işbirliğinde müşterek bir refah alanı oluşturabileceğimize inanıyoruz. İş dünyasının çatı örgütü olarak, 1,5 milyon üyemizden aldığımız güçle, ülkelerimiz arasında barış, güvenlik ve refah üçgenin tesis edilmesi için her türlü işbirliğine hazırız.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı