REKLAMI GEÇ

Un hazır şeker hazır

Jeotermal seracılığa yatırım yapacak iş dünyasının önü, Jeotermal Yasası’na destek verir nitelikteki tebliğ ve kanunlarla açıldı. İş adamlarımıza da hazla yatırım yapmak kaldı.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Jeotermal kaynaklar açısından çok önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen bürokrasi yüzünden yıllardır makus talihini yenemeyen Denizli için peş peşe olumlu gelişmeler yaşanmaya başlandı. Denizli Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Tefenlili, yapılan düzenlemelerle jeotermal seracılık alanına yatırım yapacakların büyük avantajlar elde ettiklerini belirterek, işadamlarının bu fırsatı değerlendirmesini istedi.

Uzun yıllar sonra çıkarılan Jeotermal Yasası ile birlikte, yayınlanan ‘Hazine Arazilerinin Teknolojik veya Jeotermal Seracılık ve Organik Tarım Yatırımlarına Tahsisinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Tebliğ’ ile Belediye Gelirleri Kanunu’nda yapılan değişimklikler bu alana yapılacak yatırımların önünü açtı.

Denizli Platformu Dönem Sözcüsü ve Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, yasa ve tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte jeotermal seracılığa yatırım yapacak girişimcilere büyük kolaylık sağlandığını belirtti. Tefenlili, Denizlili işadamlarının, gerekli fizibilite çalışmalarını yaptıktan sonra bu alana mutlaka yatırım yapmaları gerektiğini vurguladı..

“Denizli dışından talep çok”

Tefenlili, Denizli dışından çok büyük firmaların hatta yurtdışından bile çeşitli firmaların Denizli’ye jeotermal seracılık alanına yatırım yapmak için girişimlerde bulunduğunu ifade ederek, Denizlili yatırımcılara bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye etti.

Jeotermal seracılığa yatırım yapacakların, mutlaka yatırım alanında gerekli fizibilite çalışmalarını yapmaları ve ondan sonra yatırıma başlamaları gerektiğini dile getiren Tefenlili, “Yeterli sıcak su ve soğuk su olduğuna teknik olarak kanaat getirirlerse, bu karlı bir yatırım olacaktır. Ön araştırma yapmadan bu işe girenler yanlış yapabilir. Onun için bu tür yatırım yapacakları şimdiden uyarıyoruz” dedi.

Denizli Valiliği’nin jeotermal yatırımlar konusunda çalışmaları olduğunu ve yatırım yapılacak bölgeleri belirlediğini dile getiren Tefenlili, “Denizli Valiliği’nin belirlediği bölgelerde sıcak ve soğuk su dağıtımı tek elden yapılacak. Çardak-Beylerli’de, 11 bin dekarlık kırsal hazine arazisinde, sıcak suyun miktarını belirlemek için sondaj çalışmasına başlandı. Bu da yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacak. Gölemezli, Buharkent ve Sarayköy’de sondaj ihaleleri yapılacak” diye konuştu.

49 yıllığına Hazine arsası

Tefenlili, 3 Mayıs 2007 tarih ve 26511 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Hazine Arazilerinin Teknolojik veya Jeotermal Seracılık ve Organik Tarım Yatırımlarına Tahsisinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Tebliğ’ ile hazine arazilerinin, teknolojik veya jeotermal seracılık ve organik tarım için tahsisinde önemli bir düzenleme yapıldığını ifade etti. Tefenlili, bu tebliğ ile bugüne kadar, özel sektör eliyle yatırım yapılamayan hazine arazilerinin, tarımsal yatırıma açıldığını dile getirdi;

“Tebliğe göre, Hazine’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde, projeye dayalı teknolojik veya jeotermal seracılık ve organik tarım yatırımı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere, bedeli karşılığında hazine arazileri, 49 yıllığına tahsis edilebilecek. Bu tebliğ, organize sera bölgeleri için atılan çok önemli adımlardan bir tanesi. Zaten Denizli’de sera tarımı yapmayı düşünen yatırımcılar, sera organize sanayi bölgesi istiyor” dedi.

5 milyon dolarlık yatırım şartı

Tebliğde, jeotermal seracılık ve organik tarım yatırımcıları için 5 milyon dolarlık yatırım şartı arandığını hatırlatan Tefenlili, “Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nca uygun görülen teknolojik veya jeotermal seracılık ve organik tarım yatırımının, toplam proje maliyet bedelinin en az 5 milyon ABD doları karşılığı YTL tutarında olması, yatırımın faaliyete geçmesinden itibaren en az 10 kişiye, 5 yıl süreyle istihdam sağlanmasının taahhüt edilmesi halinde, hazine arazisini kullanma izni verilecek. Jeotermal sera yatırımı da zaten küçük miktarlı bir yatırım değil. Bu şart yatırımcıları zorlamaz” dedi.

‘Denizli dışından talep çok”

Denizli’nin elinde bulunan imkanları sonuna kadar değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Tefenlili, ihracata yönelik olarak açılacak seraların, Denizli ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Denizli’de artık yeni bir sektörün daha ortaya çıkmasını istediklerini belirten Tefenlili, “Seracılık, karlı bir yatırım aracı. Bu konuda Denizlili girişimciler hızlı davranmalı. Almanya’dan bile Denizli’de jeotermal seracılığa yatırım yapmak isteyenler var. Türkiye’nin önde gelen şirketleri de burada bu konuda araştırma yapıyor. Denizlili yatırımcılar, ellerindeki fırsatı iyi değerlendirmeli” diye konuştu.

‘Sera tesisleri inşaat harcı bırakıldı’

Tefenlili, seracılığa yatırım yapacaklar içinbir kolaylık daha sağlandığını ifade etti, “Geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Belediye Gelirleri Kanunu’ndaki değişiklikle sera ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, bina inşaat harcı dışında bırakıldı. Yani, sera gibi örtü altı tarım yapılan tesislerden, belediyeler bina inşaat harcı almayacak. Bu, seracılığa yatırım yapacaklar için çok büyük bir avantaj” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı