REKLAMI GEÇ

VADELİ ÇEKİ BABADAĞLILAR BULDU

VADELİ ÇEKİ BABADAĞLILAR BULDU

Denizli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’dan Babadağ hakkında birçok Denizlilinin bilmediği bir şeyi öğrendi. Türkiye dışında dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan vadeli çeki ilk Babadağlıların kullandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bunu Babadağlıların icat etteğini biliyor muydunuz?” diye sordu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 23 Aralık 2014 Salı, 14:28

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisini değerlendirdiği toplantıda, Türkiye’de protesto olan senetlerin tutarının, geçen yıla göre yüzde 9 arttığını, Denizli’de ise bu rakamın yüzde 4 olduğunu açıkladı. Bu rakamın “Denizlili tüccara, sanayiciye güven” anlamına geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, vadeli çeki icat edenin de Babadağlı tüccarlar olduğunu söyledi.

“VADELİ ÇEKİ BABADAĞ İCAT ETTİ”
Vadeli Çeki Türkiye’den başka hiçbir ülkenin kullanmadığını da belirten Hisarcıklıoğlu, “Aslında vadeli çekin icadını siz yaptınız biliyor musunuz? Babadağlılar yaptı. Dünyada tek vadeli çeki kullanan ülke Türkiye, başka ülke yok. Vadeli çekin aslını icat eden Babadağlılar. Şimdi Babadağ’a gidince, o dağı görünce anladım ki; ticaretten başka bir şey yapma şansları yok. Orada yaşamak için ticaret yapacaksın üretim yapacaksın. Başka hiçbir şans yok” diye konuştu.

“ESNAF PUSULASI”
Bu kadar çok sanayici ve işadamı yetiştiren Babadağ’da birçok ilkler de yaşanmış. Birçok kentte daha Ticaret Odası kurulmamış iken Babadağ’da 1928 yılında kalite kontrolü yapmak için Ticaret Odası faaliyete geçiyor. Ticari ilişkilerinde bugün bile geçerli olan bir takvim yaprağı ya da pusulaya yazılan, birbirlerine ve ticaret yaptıkları tüccarlara verdikleri “Esnaf Pusulası’, aslında vadeli çekin icadı. Babadağ Ticaret Odası Başkanı Asım Aktepe, “Tam tarihi bilinmiyor ama esnaflar arasında kullanılan ödeme pusulası olduğunu biliyorum. Her esnaf kendi adına pusula bastırır, bunu ödeme aracı olarak da kullanabilirdi. Üzerinde, alacaklı ile müşterinin adları, imzası, ödeme miktarı ve ödeme tarihi bulunan bu pusulalar ilçemizde yaygın olmasa da hala kullanılmaktadır. Karşılıklı güvene dayanan esnaf pusulaları, ‘vadeli çek’ olarak da adlandırılabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı