REKLAMI GEÇ

Vergide diyalog dönemi

Vergide diyalog dönemi

Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı, 2007’nin ilk 4 ayında 3 bin 352 adet cezalı tutanak düzenlenmesine karşın, ilk 4 ayda mükellefiyet tesis edilen kişi sayısı şimdiden 2006 rakamının yarısını buldu. Başkan Delice, “ Beyanlarla vergi birbirini tutmuyor. Bu işi cezayla değil diyalogla çözeceğiz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2007 Cuma, 00:00

Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı, yaygın yoğun denetimlerini sürdürüyor. Mayıs ayı başından itibaren toplu yoklama yaptıran Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı, tüm işyerlerinin tek tek ziyaret edilmesini sağlıyor. Daire Başkanı Mehmet Delice, bu denetimlerin cezalandırma maksatlı olmadığını, vergi kaydı olmayanlara mükellefiyet tesis edildiğini ve sigortasız çalıştırılanların da SSK’ya bildirildiğini söyledi. 20 kişilik bir ekibin, tek tek tüm işyerlerini ziyaret edeceğini ifade eden Delice, “Gerek yaygın yoğun denetimlerde, gerekse vergi denetimlerinde geçen sene cezalandırmayı amaçlamadık. Birçok mükellefle görüşmeler yaptık ve mükelleflerden beyanlarını kendiliklerinden düzeltmelerini istedik. Denizli’de, gelir vergisi mükelleflerinden aldığımız vergilerde ciddi oranda beyan tutmuyor. Direkt denetim şeklinde değil de onlarla diyalog kurarak beyanlarını düzeltmeye çalışacağız” dedi.
‘Kendiliğinden belge düzenlemiyorlar’
Denizli’de 114 bin tane vergi mükellefi bulunduğunu belirten Delice, “Türkiye’de yüzde 50 civarında kayıt dışılık var. Denizli için de bu durum geçerli. Yaptığımız denetim ve incelemelerde, bunları görüyoruz. Belge düzeni, yeterince yerleşmedi. Örneğin bakkaldan ve lokantadan alışveriş yapılınca belge düzenlenmiyor. Kafe de çay için, istemediğiniz zaman insanlar belge vermiyor. Kendiliğinden belge düzenleyen Denizli’de çok az sayıda kişi var. Mükelleflerin vergilerini düzgün vermediklerini ya da kazançlarının tamamını beyan etmediklerini görüyoruz” dedi.
‘Cezalar ağırlaştırılmalı’
Denetimlerin caydırıcı olmadığını ifade eden Delice, “Denetimler caydırıcı olmuyor. İş yeri kapatma cezası getirilmeli ya da cezalar ağırlaştırılmalı. Maliye Bakanlığı, denetimlerden daha ciddi bir adım attı ve vergi oranlarında ciddi bir düşüş sağladı. Örneğin Kurumlar Vergisi oranı yüzde 46’dan yüzde 20’ye çekildi. KDV ve Gelir Vergisi oranları da düşürüldü. Mükellefler eskiden, vergi oranlarının yüksek olmasını bahane ediyorlardı ancak vergi oranlarındaki bu düşüş sonrası insanların kendiliğinden bir şeyler yapmasını bekledik o da olmadı. Vergi oranlarındaki bu ciddi düşüşten sonra da yaşanmayan olumlu gelişme, cezaların ağırlaştırılması ve caydırıcı hale getirilmesi ile sağlanabilir” diye konuştu.
Denizli Vergi Dairesi Başkanı Delice, yaygın yoğun denetim sonuçlarına göre, 2007’nin ilk 4 ayında mükellefiyet tesis edilen kişi sayısının, 2006’da mükellefiyet tesis edilen 507 rakamının yarısına ulaştığına dikkat çekti. Delice, 2007’nin ilk 4 ayında 670 milyar lira ceza kesildiğini belirtti. Denizli’de 60 vergi denetmeninin vergi incelemesi yaptığını ifade eden Delice, “2006 yılında, 153 trilyon matrah incelenmiş ve 73 trilyon lira matrah farkı tesis edilmiş. Yani beyan edilen gelirin 226 trilyon lira olması gerekirdi” dedi.
Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan alınan verilere göre, Denizli’de yapılan yaygın yoğun denetim sonucunda; 2005 yılında 6 bin 550 tane cezalı tutanak düzenlenmiş. 202 kişiye, yeni mükellefiyet tesis edilmiş ve 961 milyar lira ceza kesilmiş. 2006 yılında ise  9 bin 932 tane cezalı tutanak, 1328 tane hasılat tespit tutanağı düzenlendi. 507 kişiye yeni mükellefiyet tesis edildi ve 1 trilyon 629 milyar lira ceza kesildi.
 
2007’nin ilk 4 ayında ise 3 bin 352 adet cezalı tutanak düzenlenmiş. Tamamen kayıt dışı çalışan 250 kişiye mükellefiyet tesis edilmiş. 670 milyar lira da ceza kesilmiş. 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı