REKLAMI GEÇ

Yumurtaya yaz tokadı

Yazın gelmesi ile birlikte, yumurta fiyatları düştü. 3 hafta öncesine kadar 12 YKR olan yumurtanın fiyatı, 9 YKR’ye geriledi. Yumurta üreticileri, bu düşüşün normal olduğunu, 6 ay kar 6 ay da zarar ettiklerini dile getirdi.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Yumurta’ya olan talebin, sıcak havalarla birlikte azalması yumurta fiyatlarını düşürdü.. Tatil dönemine girilmesi ve yaz sıcaklarının etkisi ile yumurta fiyatlarının düştüğünü belirten üreticiler, bunun dönem itibariyle normal olduğunu söyledi.

Mutlubaşlar Tavukçuluk Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Mutlubaşlar, geçtiğimiz haftalarda, çiftlik çıkışı 125 YKR olan yumurta fiyatının, 9 YKR’ye kadar düştüğünüdile getirdi. Mutlubaşlar, “Her sene, bu dönemlerde yumurta fiyatlarında bir gevşeme olur. Yumurta üreticileri, 6 ay kar, 6 ay zarar eder” dedi.
 

Türkiye’de yumurta üretiminin tüketimden fazla olduğunu ifade eden Abdurrahman Mutlubaşlar, “Ülkemizde üretim fazlası var ancak bu, Irak’a yapılan ihracat nedeniyle fazla hissedilmedi. İhracat olmazsa, yumurta fiyatları daha da düşer ancak bu durumun gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Ağustos sonu gibi yumurta fiyatları da tekrar normale döner” dedi. 25 yıllık yumurta üreticisi olduklarını ve günlük yumurta üretim kapasitelerinin 300 bin adete ulaştığını ifade eden Abdurrahman Mutlubaşlar, Denizli’de bir yumurta üretimi birliğinin, yasanın istediği sayıda yumurta üreticisi olmaması nedeniyle kurulamadığını da söyledi.

Abalıoğlu Yem Soya Tekstil San. A.Ş. Satış Pazarlama Direktörü Göksel Özler

Düşen fiyatların Eylül ayında yüzde 20-40 yükseldiğini söyledi. Özler, “Okulların kapanması, yazın gelmesi ve tatil dönemine girilmesi tüketimin azalmasına neden oluyor. Kuş Gribi’nin atlatılmasından sonra, grip çıkmadan önceki yıllardaki üretim miktarına ulaşıldı. Normalde, 10-15 milyon adet olan aylık üretimimizi, Temmuz-Ağustos aylarında 8 milyona kadar düşürüyoruz. Çünkü, bu dönemde tüketim azalıyor. Eylül’de, tekrar tüketime göre üretimimizi artırıyoruz” diye konuştu.
 

Yaz aylarında, tüketimle birlikte yumurta fiyatının düşmesinin de normal olduğunu ifade eden Özler, Türkiye’de, yumurta tüketiminin diğer ülkelere göre düşük olduğunu da sözlerine ekledi. Kişi başına yılık yumurta tüketiminin Japonya’da 330, Meksika’da 341 olduğunu belirten Özler, Türkiye’de ise bu rakamın 142 olduğunu belirtti. Özler, yılda 180 milyon tane yumurta ürettiklerini ve bunun yüzde 60’ını iç pazara sattıklarını da sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı