REKLAMI GEÇ

DEGİAD Başkanı Sözkesen: “Gelen gideni aratmasın”

DEGİAD Başkanı Sözkesen: “Gelen gideni aratmasın”

Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Melek Sözkesen, geride bırakmaya hazırlandığımız 2017’yi değerlendirdi, 2018’den beklentilerini açıkladı. Sözkesen, “Gelen gideni aratmasın” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Aralık 2017 Cuma, 11:36

Yazılı bir açıklama yaparak 2017’de yaşananları özetleyen DEGİAD Başkanı Melek Sözkesen, “REİNA katliamındaki kayıplarımızla ilk adımı attığımız 2017 de, ülkemizi derinden yaralayan onlarca kayıp yaşadık. İzmir Adliyesi önündeki terör eyleminde, Tunceli’de düşen Emniyet Genel Müdürlüğü helikopterinde, Şırnak’ta düşen askeri helikopterde pek çok hazin kayıplar yaşadık” dedi.

Tüm yılın terörü lanetlemekle geçtiğini hatırlatan Sözkesen, başka önemli gündemlerin de olduğunu ifade etti.
Sözkesen, “21 Ocak 2017’de AKP’nin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi, TBMM’de oylanarak kabul edildi. Ardından her türlü mecrada tartışılan yasa, halkoyuna sunuldu ve neredeyse birbirine yakın oylar sonucu EVET oyları fazlalığı nedeni ile referandumda anayasa değişikliği geçti. Artık Türkiye’de yepyeni bir idare sistemi başlıyor. Cumhuriyetin kuruluş ilklerinden taviz vermeksizin uygulanmasını beklediğimiz yeni sistemin ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz. Anayasa değişikliği ile ilgili ülke gündeminin, sadece ülke içinde değil Dünya’da da üzücü yansımaları oldu. Dünya’da ülkemiz aleyhine itibar zedeleyici gelişmelere tanık olduk. Mart ayında, Hollanda, Dışişleri Bakanımızın uçuş iznini iptal etti. Şoku atlatamadan Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanımızın da Türkiye’nin Rotterdam Konsolosluğu’na girişine izin verilmedi. Nisan ayında da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye’yi siyasi denetim altına almaya karar verdi. Böylece ülkemiz 13 yıl aradan sonra tekrar siyasi denetim altına alındı” dedi.
Ekim ayında da Türkiye-Amerika ilişkilerinin yeni yansıması olarak ABD’nin, Türk vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldığını hatırlatan Sözkesen, “Bu karar ve uygulamaları, Türk Devletine ve O’nu temsil edenlere ve de Türk halkına karşı haksız ve yakışıksız buluyor, bu talihsizlikleri bir daha yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin, gazetecilerin mesleki olarak nefes darlığı çektiği bir ülke görünümünü 2017’de de hiç bozmadığını dile getiren Sözkesen, onlarca gazetecinin tutukluluğunun halen devam ettiğini kaydetti.
Sözkesen, “Halbuki bize “ÖZGÜR BASIN GELENEĞİ”ni başlatmak yakışmaz mıydı?” diye sordu.
CHP’nin, belki de dünyada nadir rastlanan ölçekte bir “ADALET YÜRÜYÜŞÜ” başlattığını anlatan Sözkesen, “Yürüyüş aralıksız 25 gün sürdü ve yüzbinlerce kişi yürüdü. Yürüyüşün olaysız yaşanması, hem partililerin hem ana muhalefet genel başkanının, hem iktidar partisinin, hem ilgili bakanlıkların, hem polis teşkilatının ve de sağduyulu halkımızın başarısıdır. Ne var ki talep edilen ‘ADALET’ geldi mi? Ne yazık ki FETÖ yuvalanmasıyla hırpalanan adalet teşkilatı hızla temizlenmekle birlikte, yargının dosya sonuçlandırma bakımından hızlanması sağlanamadı. Bir an evvel uluslararası normlara haiz adalet anlayışı ve uygulamasının gelmesini bekliyoruz” dedi.
2017’nin sürprizler yılı olduğunu belirten Sözkesen, “Ülkemizin kabusu, bir türlü şaibeden arındırılamayan TEOG kaldırıldı. Bu devrim gibi kararın sonrasındaki sistemi bilen anlayan var mı? Biz anlayamadık. Üniversite sınavında da değişiklik yapıldı. Zaten öğrendik ki meğer yıllardır KPSS ve üniversite sınavlarında FETÖ’cü damgası varmış. Artık anladık, bu coğrafyada sınav kaderdir” dedi
Eylül ayında, 2018-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program diye bir program açıklandığını anlatan Melek Sözkesen, “Bir de baktı ki MTV, Kurumlar Vergisi, İntikal Vergisi gibi onlarca vergiye zam yapılmış. Bunlardan MTV rekoru kırdı , % 40 zamma uğradı. Ekonomik olarak büyüdüğü belirtilen Türkiye’nin büyüme kriterlerini bir bilenden ayrıca dinlemek gerek. Türkiye de büyüme, yönetenlerin bahsettiği gibi ‘iyi’ olabilir ancak bir de reel tablolarımız var. İş insanları yatırım için önünü göremiyor, ülkede siyasi ve ekonomik geleceği okuyamıyor, işsizlik sorunu devam ediyor, kurlar belirsizliğini sürdürüyor, bu şartlar altında üretim de, tüketim de sorunlu. Toplumun tüm katmanlarında geleceğe dair bir güvensizlik hakim. Ekonomide bir türlü çözüm üretemediğimiz, ülkemize özgü yapısal sorunlarımız 2017 yılında da artarak devam etti. Sevindirici büyüme rakamları ile beraber artan Cari açık, enflasyon, işsizlik, can sıkmaya devam ederken; son dönemlerde ortaya çıkan bütçe açığı ve yükselen dış borç stoku diğer yıllara oranla artış gösterdi. Türk Lirası, yabancı paralar karşısında değer kaybetmeye devam etti. Petrol fiyatlarının artması ve FED’in faiz artırma politikası ekonomide sıkıntıları artıran ve cari açığa olumsuz etki eden unsurlar arasında yer aldı. Bunun yanı sıra 2017 sonlarına doğru Avrupa pazarından gelen olumlu sinyallerin ihracatımızı artırmasını ve turizm sektörünü canlandırmasını umut ediyoruz. Ekonomik ve politik riskler taşıyan olumsuz senaryoların azalmayacağı yeni bir yıla giriyoruz. Beklentimiz ülkemizin doğrudan yatırım yapılabilir ülke seviyesine tekrar yükselmesi için gerekli olan ekonomik ve siyasi politikaların üretilmesidir. Can kayıplarından bahsederken öldürülen ve şiddet gören onlarca kadından söz etmiyoruz bile. Kadına karşı şiddette 2017 de de sınıfta kaldık. Ve hatırlayalım: Türkiye 21 Temmuz 2016’dan beri OHAL’de!” dedi.
2018’den beklentilerini de tek cümle ile özetleyen DEGİAD Başkanı Melek Sözkesen, “2018’den tam demokrasi, %100 şeffaflık, net hesap verebilirlik, maksimum insan hakları, Dünya’da ve yurtta barış anlayışını siyasette içselleştirme, düşünceye özgürlük, özgür gazeteciliğe geçit, hızlı ve bağımsız adalet istiyoruz. Çok mu?” dedi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı