REKLAMI GEÇ

Deniz Tekstil’in ‘Eko Etiket’ başarısı

Deniz Tekstil’in ‘Eko Etiket’ başarısı

AB ülkelerinde uygulanan Ecolabel’in ulusal versiyonu Eko-Etiket projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. İlk çalışmada tekstil sektöründe Deniz Tekstil bu etiketi kullanmaya hak kazandı. Denizli’nin etiket taşıyacak ürünü ise yüzde yüz organik pamuktan üretilen t-shirt…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ocak 2018 Pazartesi, 11:00

Denizli gözünü Frankfurt’taki Heimtextil fuarına çevirmişken kentin önemli ihracat dinamiklerinden biri olan Deniz Tekstil çok büyük ve önemli bir başarının altına imza attı.
Türkiye’de ilk kez uygulanan “Türkiye Çevre Etiketi”nin kullanım hakkı, Tekstil sektöründe Deniz Tekstil’in yüzde yüz organik pamuktan üretilen t-shirt’ünde kullanılacak. İşte bu büyük başarının detayları.

ECOLABEL’İN TÜRKİYE VERSİYONU
Avrupa Birliği ülkelerinde ve birliğin ekonomik alanındaki Norveç, İzlanda ve Liechenstein’da kullanılan AB Çevre Etiketi (Ecolebel) AB Bakanlar Konseyi’nin 1992 yılında çıkan tüzüğü ile kullanılmaya başlandı. Gönüllülük esasına dayalı Ecolabel, tüketicilerin daha yeşil ürün ve hizmetleri ayırt edebilmelerine yardımcı olmak amacı ile ortaya çıktı. Bugün çok geniş ürün ve hizmet yelpazesini kapsayan uygulama çok ciddi çevre kriterleri ile öne çıkıyor. Bu etiketi alan firma ve ürünler üretimlerinin tüm aşamalarını denetimlere açtığı gibi hammadde seçiminden, imalata, dağıtımdan tüketime ve kullanımın sona ermesinden sonra geri dönüşüm aşamasına kadar pek çok evrede mercek altına alınıyor. Avrupa genelinde etiketi kullanan 35 ayrı ürün grubu bulunuyor. Sadece çevreye duyarlılık açısından en iyi ürünler bu etiketi kullanmaya hak kazanabiliyor. Deniz Tekstil’in tekstil sektörünün bu alanda zirvesinde yer almasını sağlayan çevre duyarlılığının Türkiye’deki versiyonu ise Türkiye Çevre Etiketi olarak anılıyor.

ULUSAL ÇEVRE ETİKET SİSTEMİ
Türkiye’de ‘Eko-Etiket’ adıyla anılan proje Türkiye Ulusal Çevre Etiket Sistemi olarak bu yıl ilk kez uygulamaya kondu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın ortak projesi olan uygulama AB Entegrasyon Sürecini Destekleme Faaliyetleri (SEI) kapsamında değerlendiriliyor. Projenin en önemli faydalanıcı kuruluşu ise Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü olarak gösteriliyor.

Uygulamanın Türkiye versiyonunda diğer kriterlerin yanı sıra enerji verimliliği, atık minimizasyonu ve ürün yönetimi gibi etkenler de öne çıkıyor. Proje Türkiye Eko-Etiket sahibi üreticilerin ihracatta avantajlı duruma geçmesine de yardımcı olmayı planlıyor.

TEKSTİLİN ZİRVESİNDE BİR DENİZLİLİ
Denizli’nin yıllık 50 milyon Euro’dan fazla ihracatı ile seçkin firmalarından biri olan Deniz Tekstil, kentte Eko-Etiket’i ürününe takan ilk firma olarak kayıtlara geçti. İlk yılında Türkiye Çevre Etiketi Kullanma hakkı 8 firmanın 15 ürününe verildi. Geçen yıl Haziran ayından bu yana yürütülen çalışmalar sonunda Deniz Tekstil sektöründe Baykanlar Tekstil ve Kipaş ile birlikte ilk kez ‘eko-etiket’i alma başarısı gösterdi.  Ankara’da düzenlenen törende çevre etiketi plaketi Deniz Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Murat İlhan’a verildi. Kentin duayen işadamlarından Derya Baltalı’nın sahibi olduğu firma 1500’ün üzerinde çalışanı, örgüden imal edilen iç ve dış hazır giyim ürünleri ile dikkat çekiyor. Firma AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya ihracaat gerçekleştiriyor.

28 KRİTERİN TAMAMINDAN GEÇTİ
Türkiye Ulusal Çevre Etiket Sistemi ilk etiketler için tekstil, seramik ve kağıt sektörlerinde faaliyette bulunan firmaların başvurularını değerlendirdi. Son derece katı kriterlere bağlı olan değerlendirmeler yaklaşık 6 ay sürdü. Uzmanlar her ürün için ayrı inceleme ve değerlendirme yaptı. Deniz Tekstil ise başvurusunu tamamen organik pamuktan üretilen t-shirt için yapmıştı. İnceleme sadece ürünün kendisi ile sınırlı kalmadı. Deniz Tekstil’in kendisi de proje kapsamında adeta denetimden geçti.
Kullanılan ham maddenin kendisi ve temin aşamalarından, üretim aşamalarına kadar pek çok kriter yerinde gözlendi, değerlendirildi.

TAM BİR İNCELEME YAPILDI
İncelemelerde en çok önem gösterilen konulardan biri de insan ve çevreye zararlı kimyasal kullanımı olarak öne çıktı. Özellikle tekstil ürünlerinin boyanması sırasında kullanılan kimyasal ve boyarmaddelerin kontrolleri ve testleri yapıldı.
Deniz Tekstil’in atık su ve baca gazı emisyon değerleri de uygulamalarda kontrol edildi, raporlarda yer aldı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÜZERİNDE DURDULAR
Eko-Etiket’in Denizli’ye gelmesinde  en önemli etkenlerden biri de enerji verimliliği oldu. En önemli çevresel kriterlerden biri olan kabul edilen enerji tasarrufu konusunda Deniz Tekstil geçer not almayı başardı. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kriterlerini yerine getiren firma en zor parametrelerden birini de rahat geçti.

ÜRÜN DE MERCEK ALTINA ALINDI
Firmanın Eko-Etiket için başvurduğu ürün de kapsamlı bir incelemeden geçti. Çevresel konuların yanı sıra ürünün kalitesini de inceleyen uzmanlar, t-shirtün performans özelliklerini masaya yatırdı. Bu kapsamda yüzde yüz organik pamuktan üretilen ürünün yıkama dayanımı incelendi, kullanım performansı gibi pek çok farklı başlıkta kontrol ve testler gerçekleşti.
Deniz Tekstil’in sürdürülebilir çevre için geçmişten bu güne gerçekleştirdiği uygulamalar Eko Etiket’in alınmasında önemli faktörler oldu. Çevre Yönetim Sistemi, Organik Tekstil Sertifikası, Oeko-Tex gibi sertifikaları bulunan firma çevre alanında Türkiye’deki en önemli belgeyi koleksiyonuna dahil etmiş oldu.

HEDEF ÇEVRECİ TEKSTİL ÜRÜNLERİ
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Eko-Etiket uygulamasında, bu etiketi Denizli’de ilk kez bir ürününde kullanma başarısı gösteren işadamı Derya Baltalı, sürdürülebilir çevre performansını geliştirmek amacıyla gelecek dönemlerde de araştırma ve geliştirme çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Çevreci tekstil ürünleri üretmeyi hedeflediklerinin altını çizen Baltalı, “Deniz Tekstil, Türkiye Çevre Etiketi’ni ürettiği tüm ürün gruplarında kullanmayı planlıyor” dedi.
Eko Etiket kullanım hakkı tekstil sektörü dışında Vitra, Yurtbay ve Seranit gibi seramik sektörü temsilcileri ile Eczacıbaşı ve Aktül firmalarına kağıt sektöründe verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı