REKLAMI GEÇ

Tümaş Mermer güneş enerjisi ile üretim yapacak

Tümaş Mermer güneş enerjisi ile üretim yapacak

Bereket Grubu’na ait doğal taş üretimi (sarı mermer ve traverten) yapan Tümaş Mermer, üretim bandında doğal enerji kullanacak. Firma kurduğu ilk güneş enerji panelleriyle hizmet binasının aydınlatma ve enerji ihtiyacını karşılamaya başladı. Kurulacak 500 KW’lık güneş enerjisi santrali ise fabrika için gerekli enerji ihtiyacının dörtte birini karşılanacak

/ DENİZLİHABER / 25 Ocak 2013 Cuma, 13:11

Denizli’nin sektördeki önemli kurumlarından biri olan Tümaş Mermer, üretim bantlarında ihtiyaç duydukları 3800 KW enerjiyi, kuracakları güneş enerji santraliyle karşılayacak.

Ancak yasalar gereği maksimum 500 KW’lık güneş enerji üretimi yapabilecek olan firma, önümüzdeki aylarda üretime geçecek olan 500 KW’lık santral için düğmeye bastı. Firma doğal taş üretiminin bu sayede ilk etap için yüzde 25’ini yenilenebilir doğal enerji ile gerçekleştirecek.

İlk olarak fabrika binası içine 10 bin dolarlık bir küçük santral kuran Tümaş Mermer yetkilileri kısa süre önce hizmet binasının tüm aydınlatma ve enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamaya başladı.

Firmanın doğaya saygılı ve çevre dostu bir yönetim ve üretim politikası güttüğünün altını çizen Tümaş Mermer Genel Müdürü Serdar Sungur, bugüne kadar yerel kamu kurumlarla koordineli ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını, kapanan mermer ocaklarını da yine rehabilite ederek ağaçlandırdıklarını söyledi.

Yenilenebilir, doğal enerji ile üretim çalışmaları konusunda Tümaş Mermer Fabrikası’nda gazetecileri ağırlayan Sungur, güneş enerji sistemine yönelik yatırım ve hedefleri konusunda bilgi verdi.

Mevcut yasal düzenlemelerin şu an için maksimum 500 KW’lık üretime imkan sağladığının altını çizen Sungur, çok yakında yeni bir yasal düzenlemeyle bu kotanın 1 MW’a çıkacağını da belirtti. Sungur, önümüzdeki bir yıl içerisinde kotanın birkaç misli daha arttırılacağını öngördüklerinin altını çizerken Tümaş’ın öngörülerin tutması halinde yaklaşık 1 yıl sonra tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayacağını vurguladı.

Böylelikle hem enerji maliyetlerinin düşürülmesi hem de yenilenebilir yerli ve doğal enerji kullanımı konusunda avantaj yakalayacaklarını dile getiren Sungur, “Bu tarz bir üretim stratejisi ile hem uluslararası hem de ulusal çaptaki müşterilerimizin ilgisi, çevre dostu olduğumuz için artıyor. Uzun vadede kurumsal ve ticari bir geri dönüşüm beklentimiz de var” dedi.

Firma yıllık 1 milyon metrekarelik mermer üretimi yapıyor. Üretiminin yüzde 80’inini ihraç eden firma, özellikle sarı mermer üretiminde sektörün uluslararası boyutta tanınmış firmalarından. Tümaş Mermer, yıllık 20 milyon dolar ihracat hacmine sahip.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı