REKLAMI GEÇ

İş dünyasının 4 korkusu

İş dünyasının 4 korkusu

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Irak’ta yaşanan gelişmelerin iş dünyasını kaygılandırdığını açıkladı. Keçeci, Almanya’dan sonra en çok ihracatın yapıldığı Irak ve Ortadoğu pazarının kapanması, daha önce yapılan satışların tahsilatı, dolar kurunda yükseliş ile petrol arzı konusunda yaşanan belirsizliklerin tedirginliğe yol açtığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2014 Çarşamba, 15:15

Almanya’dan sonra Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 2. ülke olan Irak’taki gelişmeler ihracatçıları kaygılandırıyor. Irak, yıllık 100 milyon dolarla, Denizli’nin en yoğun ihracat yaptığı ülkeler arasında 8. sırada.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, “Yaşanan olaylar nedeniyle sanayiciler 4 konu için tedirginlik duyuyor: Bunlar; dolar / TL kurunda yükseliş, Orta Doğu’ya yapılan ticaretin aksaması ve Irak pazarının kapanması, daha önce gönderilen malların tahsilatı ve petrol arzı konusundaki belirsizlik nedeniyle petrol ve doğal gaza zam gelebileceği yönündeki sinyaller ” dedi.

İş dünyasının tüm bu endişelerinin yerinde olduğunu belirten Keçeci “Irak, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 2. ülke ama aynı zamanda bizim Orta Doğu’ya açılan kapımız. Güney sınırlarımızla yaşanan bu gelişmeler, bölgeye ihracat yapan sanayicilerimizi tedirgin ediyor. Karışıklık bitene kadar kimsenin güvenli bir şekilde mal teslimi yapabileceğini zannetmiyorum. 31 şoförümüzün rehin oldukları hatırlanacak olursa yeni nakliyeler için yeni imkanların bulunamayacağı göz önüne alınmalı. Gümrükte bekleyen tırların veya geri çağırılan tırların haberleri bize gelmeye başladı” şeklinde konuştu.

SANAYİCİYE KUR UYARISI
Olayların şiddetini artırması sonrasında dolar kurunun yükselişe geçmesini de değerlendiren Keçeci, “Biz uzun zamandır sanayicilerimizi kur riskine karşı uyarıyoruz. Kurun dalgalı seyretmesi sanayicimize inanılmaz zarar veriyor. Gerek dış politikamız gerekse Amerikan Merkez Bankası FED’in son adımları değerlendirildiğinde, sanayicimizin özellikle bu dönemde çok daha fazla dikkatli olması gerekiyor” dedi.

PETROL VE DOĞAL GAZA ZAM GELİRSE…
Irak’taki olayların alevlenmesinden sonra Türkiye’ye petrol sevkiyatının devam ettiğine dair açıklamalar yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın zam sinyalleri verdiğini anımsatan Keçeci, yaşanan olaylar nedeniyle bir maliyet artışı olacaksa bunun devlet içerisinde absorbe edilmesi gerektiğini belirtti. Keçeci, “Sanayicinin enerji maliyetlerinde yaşanacak bir artışı kaldıracak gücü kalmamıştır. Enerji, sanayicinin en yüksek maliyet girdilerinden biridir ve yapılan plansız zamlar bizim yılbaşında planladığımız bütçemizi denkleştirmemizi zorlaştırıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı