REKLAMI GEÇ

Funika’da Toyota sistemi

Funika’da Toyota sistemi

Funika Holding bünyesinde bulunan ev tekstili fabrikalarında Japon otomotiv devi Toyota’nın kullandığı üretim sistemi olan ‘Yalın Üretime’ geçti. Yeni uygulama konulan sistem ile hem kalitenin arttırılması hem de işçilerin verimli çalışması amaçlanıyor.

/ DENİZLİHABER / 26 Şubat 2008 Salı, 01:00

Funika Holding bünyesinde bulunan ev tekstili fabrikalarında Japon otomotiv devi Toyota’nın kullandığı üretim sistemi olan ‘Yalın Üretime’ geçti. 12 haftalık eğitimden sonra Denizli’de ilk kez Funika’nın Yalın Üretime geçtiğini ve ilk incelemelerde olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Funika İşletme Yöneticisi Ahmet Dincer, sistem sayesinde 91 günde ‘0’ dan üretilen bornozun yüzde 63 daha hızlı olarak 34 günde üretildiğini söyledi. Funika olarak sağlıklı, şık ve rahat ürünlerle, ürünleri kullananları, kaliteli ürün, hızlı servis ve uygun fiyatla müşterileri, firma başarısında kendi katkılarını hissedebilen çalışanların ve kendileri ile çalışmaktan gurur duyan tedarikçilerin mutluluğu için çalıştıklarını anlatan Dincer, “Funika olarak her geçen gün daha yenilikçi, daha kaliteli, daha hızlı, daha rekabetçi, olmak için yeni kararlar aldık. Bu kararlardan biride ‘Yalın Üretim’ sistemini firmamızda kurmaktı. Bunun içinde Türkiye’de birçok şirkette yalın dönüşümü başarıya ulaştıran ‘Yalın Enstitü Derneği’nden kasım 2007, tarihinden başlayarak 12 haftalık eğitim aldık. Eğitim çalışmamızı da başarıyla tamamladık” dedi.

Rekabet için şart

Yalın üretimin rekabetçi olabilmek için şart olduğunu, kalite, maliyet ve teslimat süresinin performansını arttırdığını anlatan Dincer, “Sistem sayesinde daha az kaynak kullanarak daha çok iş üretebiliyoruz. Sistem ile birlikte karşılaştığımız sorunları kader olarak kabul etmiyor, sorgulayarak çözüm bulma yollarını öğretiyor. İyileştirmenin sadece yönetimin işi olmadığını, tüm çalışanların fikirler ve görüşlerinden yararlanarak, onların becerilerinden de faydalanarak daha iyi sonuca ulaşabileceğimizi gördük. Yalın üretim sistemi daha pek çok dikkat etmediğimiz fazla stokla çalışma, gereksiz taşıma, hatalı üretip sonra tamir etme veya ayıklama, tekrarlanan işler gibi israfları görmeyi ve bunları yok etmenin yollarını öğretiyor. Sistem ile birlikte biz dikim bölümümüzle paket bölümünü birleştirerek, taşıma maliyetinden ve zaman kaybından tasarruf yaptık. İki katlı olan boya fabrikamızda katlar arasında asansör sistemi kurarak, işleri hızlandırdık, zamandan tasarruf yaptık. Bu şekilde işlerin toplam akışında yüzde 63 lere varan hız kazandık” dedi.

Sistemi dünya kullanıyor

Yalın üretim sistemini dünyada Toyota, Hugo Boss, Mercedes gibibir çok firmanın kullandığı ve çok başarılı sonuçlar aldığını anlatan Yalın Enstitü Derneği Eğitmeni Ülkü Kulaç, “Sistem sayesinde insanların çalıştıkları iş yerlerinde zamandan ve maliyetten tasarruf yaparak üretimi arttırmanın yollarını kendileri buluyorlar. Sorunun çözümünde oldukları için sorunla yaşamayı değil, çözüm bularak sorunla bir daha hiç uğraşmamayı tercih ediyorlar. Böyle olunca da hatalar en aza iniyor, verim en üst seviyeye çıkıyor. Bu sistem dünya devi birçok ünlü firma tarafından yıllardır kullanıyor. Denizli’de ise ilk kez Funika bu sistemi kullanmak için bize başvurdu ve ilk ölçümlerle başarı ispatlandı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı