REKLAMI GEÇ

O, Denizli’nin rengi

O, Denizli’nin rengi

Denizli ve Türkiye Onu, ‘UFO Nuri’ olarak tanıdı. O ise, bilinmeyen yönlerini İŞ’te RENKLER farkı ile sizlerle paylaştı. Bu haftaki konuğumuz Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen…

/ DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2007 Perşembe, 00:00

Yaptığı farklı çalışmalar, girişimlerle iş dünyasında ayrı bir yere sahip olan Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, İŞ’te RENKLER köşemizin bu haftaki konuğu… Çocukluk yıllarından, okul yıllarına, ilk iş tecrübesinden, ilk ticari kazığına kadar birçok bilinmeyen yönünü bizlerle paylaşan Nuri Sözkesen ile yaptığımız o özel söyleşi;

İ.ÇEGELİ: Çocukluk hayallerinizin içinde işadamı olmak var mıydı? Yoksa bu durum kendiliğinden mi gelişti?

N.SÖZKESEN: “İşadamı olmak çocukluk hayalimdi. Fakat bu yanlış anlaşılmasın. Benim hayalim fabrika sahibi olmak anlamında değil, uluslararası arenada yer alan başarılı bir işadamı olabilmekti ve bu hayalimi gerçekleştirebildim. Aslında bu hayalim çocukluktan ziyade gençlik çağlarımda kurduğum bir hayaldi. Çünkü ben çocukken yani daha ilkokul çağlarındayken hep atom alimi yani atom mühendisi olmak isterdim. Fakat bu düşüncelerim, lise çağlarında babamın yanında çalışırken yerini işadamı olmaya bıraktı”

İ.ÇEGELİ: Sizin iyi bir işadamı olabilmek için uzun süren bir eğitim serüveniniz olduğunu biliyoruz. Bizlere bu süreçten de kısaca bahsedebilir misiniz?

N.SÖZKESEN: “Liseden mezun olduktan sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat bölümünü kazandım ve üniversite eğitimime ilk olarak burada başladım. Ardından buradan mezun olduktan sonra sırasıyla Benedict Schule, Zürich, İsviçre’de Almanca dil öğrenimi, Zürich Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde ise misafir öğrenci olarak öğrenim gördüm. Yüksek lisansımı Jaıms (Japon Amerikan İdari Bilimler Enstitüsü) Honolulu, Havai’de ve Tokyo’da Japon İşletmeciliği üzerine yaptım”

İ.ÇEGELİ: Peki, ticaretle ilk ne zaman tanıştınız?

N.SÖZKESEN: “Ticaretle üniversite yıllarından önce tanıştım. Ben 15-16 yaşlarındayken, babamın oto tamirhanesi vardı. Ve ilk kez çalışmaya, ticarete orada başladım. Yazları tamirhaneye gider babama yardım ederdim. Daha sonra babam demir işine girdi ve bu seferde demircilikle uğraştım. Demircilik işinde çok zorluklar yaşadım. Hiç unutmuyorum, bir yaz boyunca haddehanede demir çektim. Akşama kadar kilometrelerce demir çekerdim ve eve döndüğümde ayaklarım yorgunluktan şişerdi. Kısacası ticaretle ve iş dünyasıyla tanışmam çok zorlu geçti. Daha sonra okul hayatımı tamamladıktan sonra 1985 yılında Japonya’da staj yaptığım Fujitsu, Nihon Kokan, Kanematsu firmalarının ilk hecelerinden oluşan Funika’yı kurdum ve bugün bünyemizde yaklaşık bin çalışanımız var”

İ.ÇEGELİ: Ticari yaşantınızda başınızdan geçen kötü bir anı var mı?

N.SÖZKESEN: “İyi anılarım olduğu gibi kötü anılarım da var. Bunlardan hiç unutamadığım İsviçre’de okul yıllarında yaşadığım sahtekârlıktı. İsviçre’de ihtisas yaparken okul masraflarının bir kısmını karşılayabilmek için çalışmamız gerekiyordu. Ve bir iş bulduk. Bu iş benim ilk ticari girişimim olacaktı. İşimiz dağ köylerinde broşür dağıtmaktı. Kilometrelerce uzaklıktaki dağ köylerinde arkadaşımla birlikte günlerce kar içinde broşür dağıttık. İşin sonunda yetkililerden para istediğimizde bize, broşürleri dağıtmayıp çöpe attığımızı ve dolayısıyla para veremeyeceklerini söylediler. Neticede yaptığımız işin karşılığını alamadık. Bu benim ticaret hayatımdaki ilk kazıktı. Tabi bu durumdan tecrübe edindim. Sonucunda ise arkadaşımla birlikte zor günler yaşadık. Hemen hemen her gün un alıp ekmek yapıyorduk ve kuru ekmekle karnımızı doyuruyorduk. O günleri hiç unutamıyorum”

İ.ÇEGELİ: Genelde siz UFO ile yakından ilgilenen bir işadamı olarak tanıyorlar. Oysa siz UFO dışında birçok sivil toplum örgütünün birebir içinde yer alıyorsunuz. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

N.SÖZKESEN: “Yaklaşık 32 sivil toplum örgütüne üyeyim. Bunlardan Denizli Rotary Kulübü’nde 10 yıl aktif rol oynadım. Bir dönem Rotary Kulübü’nün Ege Bölge Bağış Toplama Sorumluluğu’nu yaptım. Bir kampanyamız vardı. Bende bu kampanyayı takip ediyor ve kampanya çerçevesinde Ege Bölgesi’ndeki Rotary üyelerinden birer Dolar topluyordum. Bir yıl içinde bu kampanya için 94 bin Dolar toplandı ve adım bir anda ‘Dolar Nuri’ye çıktı”

İ.ÇEGELİ: Birde size sürekli yaptığınız işlerin sonrasında yakıştırmalar oluyor. ‘Dolar Nuri’ örneğinde olduğu gibi. Bundan bir rahatsızlık duyuyor musunuz ?

N.SÖZKESEN: “Hayır, asla rahatsızlık duymuyorum. Hatta memnun oluyorum. Adım, bir zaman Japonya ile olan diyaloglarımdan dolayı ‘Japon Nuri’ye, bir zaman az önce bahsettiğim konuyla ilgili olarak ‘Dolar Nuri’ye ve son on yıldır da ‘UFO Nuri’ye çıktı. Bu yakıştırmalar beni üzmüyor. Çünkü her birinde gerçeklik var.Kim bilir belki yakında başka yakıştırmalar da yapılabilir”

İ.ÇEGELİ: İş yaşantınızın dışında nelere vakit ayırırsınız?

N.SÖZKESEN: “Doğrusunu söylemek gerekirse, son on yıldır işin dışında vakit ayırabildiğim tek uğraşım dünya dışı zeki yaşam ve UFO’lar. Bunların öncesinde, geriye dönecek olursak müzikle uğraşırdım. Hatta müzikle ilgili okul yıllarımdan kalma bir anım da var. Ortaokul yıllarında ‘Deli müzikçi’ adıyla tanınan bir müzik öğretmenimiz vardı. Bir gün herkesin akordeon almasını istedi. Almazsak karnemize sıfır vereceğini söylemişti. Bizler de o korkuyla birer akordeon aldık. Gel zaman git zaman benim müziğe olan ilgim ve çalışmam gün geçtikçe artamaya başladı. Hatta o dönemde üç arkadaş bir araya gelerek bir müzik grubu bile oluşturmuştuk. Bu grubumuzla bazı zamanlar arkadaşlarımıza küçük konserler verirdik. Besteler yapar, onları kasete kaydederdik. Ancak iş hayatı ve UFO’larla ilgili araştırmalarım artık bu tarz hobilerimin önüne geçti”

İ.ÇEGELİ: Ve son olarak sizden kendinizi bir cümleyle tanıtmanızı istesek, kendinizi bir cümleyle nasıl tanıtırdınız?

N.SÖZKESEN: “(Dünya ve dünya dışına) Hayata bir bütün olarak bakan biriyim”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı