REKLAMI GEÇ

DİMSİAD’a İşkur’dan 15 Bin TL ceza

DİMSİAD’a İşkur’dan 15 Bin TL ceza

İster gazete olun, ister dernek, İŞKUR’dan izin almadan eleman ilanı yayınlamanın çok yüksek cezası olan bir suç olduğunu biliyor muydunuz? İşadamı Sedat Doğaç’ın başkanlığını yaptığı DİMSİAD, bu yasayı, üye dayanışması için başlattıkları bir proje yüzünden kendilerine gönderilen astronomik ceza tebligatıyla öğrendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Aralık 2014 Cuma, 13:27

İŞKUR’dan izin almadan eleman ilanı yayınlamanın suç olduğunu biliyor muydunuz? Bilmemeniz sizi tahmin edemeyeceğiniz bir tutarda ceza ile karşı karşıya kalmaktan kurtarmıyor. Denizli İnşaat Malzemesi Satıcıları İşadamları Derneği’nin de (DİMSİAD) böyle bir yasadan ve cezası olduğundan haberi yoktu.

ŞOK TEBLİĞ
İnternet sitesinde eleman arayan üyelerinin ilanlarını yayınlayan derneğe, İŞKUR’dan müfettişler gelerek inceleme yaptı. Kısa süre sonra da derneğe tam 15 bin 226 lira ceza kesildiğine dair yazı ulaştı. Dernek yönetimi, ilanları hiçbir ücret almaksızın dernek üyelerine hizmet olarak yayınladıklarını ve izin mecburiyetinden haberlerinin olmadığını söylemelerine rağmen cezayı ödemekten kurtulamadı.

“NE YAPTIYSAK OLMADI”
DİMSİAD Başkanı Sedat Doğaç, yayınladıkları ilanlardan hiçbir kazançları ve beklentileri olmadığını, sadece üyelerinin ihtiyacına cevap verme amacı güttüklerini söyledi. İŞKUR’dan izinsiz eleman ilanı yayınlamanın suç olduğunu da bilmediklerini belirten Doğaç, “Araştırdığımızda 2008 yılında bu konu ile ilgili cezaları belirleyen bir tebliğ olduğunu öğrendik. Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer’e durumu ilettik. Tamamen bilgisizlikten kaynaklanan bir durum olduğunu ifade ettik. O da çok şaşırdı. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ile görüştük ama yine de cezayı ödemek zorunda kaldık. Bize yapılan tebligatta, cezanın bir ay içinde ödenmesi halinde indirim olduğu için 11 bin 419 lira ödedik” dedi.

İŞTE CEZANIN GEREKÇESİ
DİMSİAD’ın karşı karşı kalmasıyla ortaya çıkan yasa gereği, “İŞKUR’dan izin belgesi almadan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinin bir işyerinde veya 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, İnternet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile işleyenlere 4857 sayılı Kanunun 106’ncı maddesi ve 4904 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (h) bendi gereği on bin Türk Lirası idari para cezası; bu fiilin her bir tekrarında yirmi bin Türk Lirası ceza kesileceği” belirtiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı