REKLAMI GEÇ

Asansörün bakımını MMO yapmamış

Asansörün bakımını MMO yapmamış

Zafer Mahallesi’nde 1. kattan zemine çakılan ve 4 kişinin yaralanmasına yol açan asansörün periyodik bakımlarının oda tarafından yapılmadığını belirten Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Demirçalı, kontrollerin artırılması ve denetimlerin benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2015 Cumartesi, 11:19

3. Sanayi sitesinde halatları kopan asansörün 1. kattan zemine çakılması sonucu 4 kişi yaralanmış, kazanın daha üst katlarda meydana gelmemesi olası bir faciayı önlemişti.

Kazayı ve Denizli’deki asansörleri değerlendiren Makine Mühendisleri Odası Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Demirçalı, iş ekipmanlarının periyodik kontrollerinin artırılması, kamusal denetimlerin benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Demirçalı, “Bilindiği üzere Zafer Mahallesi, 1044 sokakta bulunan bir iş yerinde kurulu yük asansörü olarak tabir edilen iş ekipmanı, halatının kopması sonucu zemine düşmüştür. Söz konusu makineler, Makine Emniyeti Yönetmeliği‘ne göre imal edilmeli ve kesinlikle insan taşıma amaçlı kullanılmamalıdır.
Kazanın meydana geldiği iş ekipmanının periyodik kontrolünün şubemizce yapılmadığı kayıtlarımızdan anlaşılmaktadır” dedi.

İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin kurallar çok geniş bir mevzuat içerisinde yer aldığını ve bunların tamamının kağıt üzerinde kaldığını anlatan Demirçalı, “Söz konusu ekipmanın bakım, onarım, kullanım, periyodik kontrollerine ilişkin hususlar ‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Bu yönetmelik çerçevesinde bu tür ekipmanların, düzenli aralıklarla muayene edilmesi ve tüm bakım, onarımların kayıt altına alınması gerekir. Kaldırma araçlarının periyodik kontrolleri 1974 yılından 2013 yılına kadar en geç üç aylık periyotlarda yapılırken, bu süre 25.04.2013 tarihli yönetmelikle bir yıla kadar uzatılmış veya İş Güvenliği Uzmanının insiyatifine bırakılmış; ancak şubemiz bu tür ekipmanların periyodik kontrolünü yine üç aylık periyotlarda yapmaya devam etmiştir. Ne yazık ki yetersiz denetimler nedeni ile kaldırma-iletme makineleri ve basınçlı kapların kontrolleri zamanında ve tekniğe uygun olarak yaptırılmamakta, hatta hiç yaptırılmamaktadır” dedi.

Tüm işletmelerin, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında ilgili ekipmanların periyodik kontrollerini yaptırması, kontroller sonucunda aldıkları rapor doğrultusunda ekipmanda bulunan eksiklik ve hataları gidermesi gerektiğini anlatan Demirçalı, devamla şunları söyledi:
“İş ekipmanlarının periyodik kontrolleri artırılmalı ve kamusal denetim ivedilikle benimsenmeli, işyeri denetimleri daha sık yapılmalı, eksikleri bulunan işyerlerine verilmesi gereken cezalar uygulanmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki işçi eğitimleri formalite olmaktan çıkarılmalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı