REKLAMI GEÇ

Mimarlar Odası’ndan Hulusi Oral Konağı çağrısı: Acilen koruma altına alınmalı

Mimarlar Odası’ndan Hulusi Oral Konağı çağrısı: Acilen koruma altına alınmalı

Ocak ayında çıkan talihsiz bir yangında büyük hasar gören Hulusi Oral Konağı çabuk unutuldu. Yangından sonra bir süre kent gündeminin ilk sırasında yer alan tarihi konağı artık hatırlayan yok. Mimarlar Odası Denizli Şubesi yönetimi, konağın hızla koruma altına alınması çağrısı yaptı, hem Büyükşehir, hem de Pamukkale Belediyelerinden çağrılarına karşılık gelmediğini bildirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2018 Perşembe, 15:47

Denizli kent tarihinin en önemli yapılarından biri olan Hulusi Oral Konağı, Ocak ayında çıkan talihsiz yangında büyük hasar gördü. Yangın yalnızca tarihi konağı değil, kent tarihi adına duyarlılık taşıyan tüm kesimleri de etkiledi.

Yangının ardından bir süre Hulusi Oral Konağı konuşuldu, ardından da unutuldu.

Ancak, Denizli kent tarihinin geçmişten günümüze uzanan en önemli köprüsü olan Hulusi Oral Konağı’nı Mimarlar Odası Denizli Şubesi unutmadı.

Oda yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamayla gelinen süreç özetlendi, çağrılar yinelendi.

Mimarlar Odası Yönetimi imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “Denizli, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bünyesinde inançlarının, bilgilerinin ve geleneklerinin bir yansıması olarak betimlenen birçok somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerini barındırmaktadır. Ancak, biriktirdiği bu değerler 1950 yılları sonrasında küreselleşmenin etkisiyle hızla yok olmaya başlamıştır. Denizli kent merkezinde bulunan, kent kimliği ve kent belleği açısından önemli bir yeri olan tescilli taşınmazlardan en önemlisi Hulusi Oral Evidir. 1984 yılında Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescillenerek günümüze ulaşan nadir örneklerden olan 1934 yılında yapıldığı bilinen Hulusi Oral Evi, Denizli geleneksel konut mimarisinin genel özelliklerine sahip, günümüze ulaşan ve kent genelinde cihannüma bulundurmasıyla kalan tek örnek yapıdır. Hulusi Oral Evi’nin mimarisi, miras değeri ve kent belleği açısından korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması zorunludur” denildi.

Ocak ayının sonunda Hulusi Oral Evi’nin yanmasından sonra, kültürel varlıklarımızın korunması ve sahip çıkılması konusunda, Mimarlar Odası’nın girişimleriyle Hulusi Oral evinin restore edilerek yeniden kullanıma kazandırılması hususunda gerekli adımların atıldığının belirtildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Şube binamızda bu konu ile ilgili olarak meslektaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mülk sahiplerinin vekilleri ve duyarlı bilim insanları ile toplantı yapılmış ve mevcut mülkiyet yapısı ile koruma ve restorasyon işlemlerinin yapılamayacağı, daha önce de bu önemli kültürel mirasa sahip çıkmayı planlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin yapılması hususunda görüş birliğine varılmıştır.

Şubemizin şubat ayındaki genel kurulundan sonra bu konu başta olmak üzere kent sorunları hakkında görüşmek üzere Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden randevu talep edilmiş, ancak randevu talebimize henüz bir yanıt gelmemiştir.

Tarihi Hulusi Oral evinin bağlı bulunduğu Pamukkale Belediye Başkanlığına “söz konusu yapının yangın nedeni ile yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu, binanın cephesine iskele kurularak zorunlu can ve mal güvenliğinin sağlanması ve gerekli güvenlik önlemlerinin acilen alınması ” için 21 Mart 2018 tarihinde yazılı başvuruda bulunulmuş ancak bu konuda da Pamukkale Belediyesi tarafından herhangi bir adım atılmamıştır.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak, Denizli Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Hulusi Oral ve kentimizin ilk Bakanı Hüdai Oral’ın anılarını yaşatan bu tarihi evin restore edilerek yeniden kentimize kazandırılması konusunda tüm Denizli kamuoyu ile aynı hassasiyeti taşımaktayız.

Yapıya kısa zamanda müdahale edilmediği takdirde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Kent belleği ve kent kimliği için büyük önem arz eden yapının korumaya yönelik önlemlerin alınması ve önerilerin geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması önemlidir.

Hulusi Oral evinin onarılması için atılacak olan adımlara hız vermek ve somut çözümler üretme düşüncesindeyiz. Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak bu konuda gerekli her türlü katkıyı koymaya hazırız.

Kentimizde kültürel mirasımızın korunması konusunda gerekli olanaklara sahip olan, başta Denizli Büyükşehir Belediyesini, kente duyarlı olan tüm kişi ve kurumları ve ayrıca Hulusi Oral evinin yasal sahiplerini, Hulusi Oral evinin restore edilmesi için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı