REKLAMI GEÇ

Binanıza enerji kimliği alın

Binanıza enerji kimliği alın

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi için verilen süre gittikçe daralıyor. 2007 yılında yasallaşan Enerji Verimliliği Kanunu’nda verilen 10 yıllık süre Mayıs 2017’de doluyor. Bu tarihten itibaren enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım-satımı yapılamayacak ve kiralanamayacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Mart 2016 Pazar, 14:59

Makine Mühendisleri Odası(MMO) Denizli Şube Başkanı Tefik Demirçalı, binalarda enerji kimlik belgesi ile ilgili yaptığı açıklamada, uygulamanın 5 Mayıs 2017 tarihinden itibaren başlayacağını hatırlattı.

Binalarda enerji kimlik belgesi ile ilgili verilen sürenin daraldığını ancak bu kamuoyunun bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyleyen Demirçalı, “Binanın enerji kullanımının minimumluğunu gösteren A sınıfına yaklaşması için mutlaka ısıtma, soğutma ve havalandırma da kullanılan enerjinin sınırlandırılması gerekmektedir. 2017 sonrası için bir bina için sadece konumu, estetik görünümü kullanım alanı gibi fiziksel özellikler değil artık EKB belgesi ve bu belgede geçerli enerji kullanım sınıfı binanın kullanıcıları açısından son derece önem arz edecektir” dedi.

ALIM-SATIM YAPILAMAYACAK KİRALANAMAYACAK
Demirçalı, Yeni binalar için başlayan uygulamaya başlanan,2017 yılında mevcut binalar için de geçerli olacak Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacağını söyledi. Demirçalı, süre dolup her bina için bu belge alındığında ise tıpkı otomobil ve beyaz eşyada olduğu gibi binaların enerji sınıflarının da tüketici için bir değerlendirme kriteri haline geleceğini belirtti.

İSKAN RUHSATI VERİLMİYOR
Buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmalarının artık binalar için de geçerli olduğunu vurgulayan MMO Denizli Şube Başkanı Demirçalı, “Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır” dedi.

VATANDAŞ TALEP ETMELİ
Tüketicilerin, elektronik eşya alırken enerji tasarruflu ürünleri tercin ediyorsa bina satın alırken veya kiralarken de Enerji Kimlik Belgeli binalırı tercih etmesi gerektiğini söyleyen Demirçalı, “ Bizler aynı işi daha az enerji ile yapan ürünler talep ettikçe üreticilerde mecburen buna ayak uyduruyorlar. Enerji denilince akla sadece elektrik gelmemelidir. Örneğin binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 85′i ısıtma ve soğutma için harcanırken, elektrik enerjisi bunda çok küçük paya sahiptir” diye konuştu.

YENİ DAİRE ALIRKEN DİKKAT
Demirçalı, yeni daire alacakları da uyarılarda bulunarak şunları söyledi:
“Kullanım anlamında düşündüğümüzde tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi enerji verimli bir binanın ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek olsa da işletme maliyetleri kısa sürede kendisini amorti edecektir. Mevcut binalara yapılacak iyileştirmeler de 3-8 yıl içinde harcanan parayı çıkaracaktır.
En önemlisi de; Enerji: Gelecek yılların Dünya Ekonomisi ve insanlığın yaşam biçimini etkileyecek bir faktördür. Gelecek nesillere daha temiz bir Dünya bırakılması açısından önem arz etmektedir. Yatırım anlamında düşünürsek ise binanın enerji sınıfı ederine de etki edecektir. D enerji sınıfında bir binadaki daireniz, yanı başında yer alan B enerji sınıfındaki kadar para etmeyecektir. Bu nedenle yeni daire alırken enerji sınıfına dikkat etmeli, mevcut binamızın değeri düşsün istemiyorsan gereken iyileştirmeleri yapmalıyız.”

Yorumlar

Sami Kapisiz   -  Bağlantı 14 Mart 2016, 09:48

hocam kesin ertelerler bu işi yaaa. bence acele etmeyin 🙂

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı