REKLAMI GEÇ

CHP’nin etkili ismi Selin Sayek Böke SMMMO’ya konuk oldu

CHP’nin etkili ismi Selin Sayek Böke SMMMO’ya konuk oldu

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, ekonomiyi kadınlar üzerinden anlattı. Böke, “Umut inşa etmek istiyorsak, 2019 seçimlerini beklemeye gerek yok, bugün sandığı kazanmak mümkün” diye konuştu.

Başak Özlem Ilgaz İçyüz / DENİZLİHABER / 6 Mart 2018 Salı, 15:24

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’ndaki söyleşiye konuk oldu.

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Himmet Yavaş, söyleşiye geçmeden önce, tüm kadınların ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Yavaş, “Bizim gündemimiz ekonomi olmalı. Daha iyiye nasıl ulaşabiliriz olmalı. Ne yazık ki 401 kadınımız öldürülürken ve 387 çocuğumuz cinsel istismara maruz kalırken, bizler de başka bir şey düşünemez olduk” diye konuştu.

Bu haftanın bir kutlama değil, bir mücadele haftası olduğunu söyleyerek söyleşiye başlayan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, son dönemde Türkiye’nin bir rejim inşasında olduğunu ifade etti. Böke, “İsim koymak gerekirse bir saray rejimi” dedi.

“REJİMİN 3 TEMEL UNSURU VAR”
Rejimin üç temel unsur üzerine inşa edildiğini söyleyen Böke, “İlk ayağı, siyasi tercihte rantçı sermayeyi yanında gören bir rejim. İkinci ayağı ise erkek egemen düzeni yeniden üreten, inançları siyasal malzeme eden ve topluma baskıcı inancı empoze eden bir ayak. Üçüncüsü ise OHAL rejimi. Kendini yeniden kurabilmek için araçsallaştırdığı zemin bu” dedi.

Yeni oluşturulan rejimin neoliberalizmle taçlandırdığını ifade eden Böke, “Aşırı piyasacılık var ve günün her saatinde bunu görüyorsunuz zaten. Emeğin ve doğanın korunmasını ekonomiye dayatıyor. Bir gününüzden 14 saat alan bir düzen bu, hatta eskiye göre daha güvencesiz. Esnekliğin karşısında güvencesizlik veren bir liberalizm. Kazanca göre değil, tüketim üzerinden vergi toplanıyor. Neoliberalimi bilmek için akademisyen olmanıza gerek yok, bu liberalizm ekmekten alınan KDV, benzine ödenen ÖTV’dir” diye konuştu.

“KADIN SESSİZ YEDEK OLARAK GÖRÜLÜYOR”
Bu tablonun içinde kadınların yerinin daha kötü olduğunu dile getiren Böke, kadın ve erkeklere eşit emek gücüyle bakılmadığını belirtti.

Böke, “İşverenin gözünde yasal düzenlemelerle kadına verilen doğum izni, iş alım sürecinde erkek seçimine gitmesine neden oluyor. Doğum izni hem anneye hem babaya verilse, işverenin gözünden eşit olacak. Bir siyasi tercih aslında. Ama bu düzen kadınları daha esnek ve güvencesiz işlere itiyor. Sessiz yedekler olarak görüyor kadını, hep ikinci sınıf. Her üç kadından ikisi hayatının bir aşamasında iş arıyor. Ama sürekli karşısına bir engel çıkıyor. O da ne yazık ki aile kurmak” diye konuştu.

“BU DÜZEN EMEĞİ VE KADINI YOK SAYIYOR”
Söyleşisinde TÜİK verilerine de değinen Böke, “Kadınların yüzde 52’si kendini güvende hissetmiyor. Yüzde 11’i ise kendi evinde, kendini güvende hissetmiyor. Ne acı. Ülkemizde ancak 100 yıl geçince kadın erkek eşitliği sağlanabiliyormuş. Ücret eşitliği de 210 yıl sonra. 2017 yılında kadın cinayetlerinde yüzde 25 artış var. Demem o ki, bu düzen, emeği ve kadını yok sayıyor” diye konuştu.

Vergi düzeninin de değişmesi gerektiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, daha çok kazanandan daha çok vergi alınmadığını, herkesten aynı verginin alındığını belirtti.

Gelirin yüzde 20’sinin vergi cennetlerine kaçtığını ifade eden Böke, “Bunu durdurmak, düzenlemek Bakanlar Kurulu’nun elinde. Hükümet milli gelir katkısı yüksek olan inşaat sektöründen yanlış vergi alıyormuş. Verginin rantçılardan alınması gerekiyor. Biz de kullanmadığımız köprülere vergi vermeye devam ediyoruz” dedi.

“SİYASET SANDIKTAN SANDIĞA YAPILMAZ”
Siyasetin sandıktan sandığa yapılmadığını anlatan Böke, “Biz bu düzeni dağıtmak istiyorsak, mücadele etmemiz gerekiyor. Laiklik olmadan eşitlik olmadığını anlamamız gerekiyor. Bizim yeniden sınıf siyaseti yapmamız gerekiyor. Ekonomiyi, kadını değiştirmek istiyorsak, siyaseti değiştirmemiz gerekiyor. Umut var, 2019’u beklemeye gerek yok. Bugünden o sandığı kazanmamız mümkün” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’ye konuşmasının ardından Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Himmet Yavaş tarafından horoz heykeli hediye etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı